Pittsburgh Penguins har tagit kommandot i serien mot Washington Capitals. De regerande mästarna plockade hem match 1 med 3-2 efter att ha vänt matchen till sin fördel i den tredje perioden.
Matchen i Capital One Arena, Washington tillhörde inledningsvis hemmalaget. Redan efter 17 sekunder spelade Alex Ovechkin fram Evgeny Kuznetsov som fri med Matt Murray kunde sätta 1-0 tull publikens stora förtjusning.

Tack vare två välspelande målvakter i Murray och hemmalagets Braden Holtby var det sedan en mållös tillställning fram till 32 sekunder in i den tredje perioden då Ovechkin hittade krysset med ett skott från den vänstra cirkeln i ett två-mot-ett-läge. Ovechkins inblandning i båda målen tog honom upp på 100 slutspelspoäng i karriären. 28 av dem har kommit på 21 matcher mot Penguins.
Men därefter vände gästerna. Och de behövde bara 4:49 minuter på sig att göra det.
Efter 2:59 reducerade Patric Hörnqvist till 2-1 med sitt tredje mål det här slutspelet. Svensken styrde in skottet från Justin Schultz bakom Holtby.
- Det var ett viktigt mål från Hörnqvist, det fick igång oss. Han går hårt på kassen, gör rätt saker och det hjälpte oss, sa Sidney Crosby om Hörnqvists mål.
Även Jake Guentzel noterades för en assist på målet, och det skulle komma mer från både honom, Hörnqvist och Crosby.
2:21 efter reduceringen kvitterade Crosby efter förarbete från Guentzel och Hörnqvist. Crosby överlistade Holtby med ett skott som smet in mellan benskydden på Capitals-keepern och markerade den femte gången som både han och Ovechkin gjort mål i samma slutspelsmatch.
Hörnqvist har noterats för poäng i samtliga av sina fem matcher av årets slutspel. Totalt har svensken åtta fördelat på tre mål och fem assist.
Jake Guentzel blev sedan matchhjälte för Penguins när han satte 3-2 efter 7:48 efter att ha styrt in Crosbys skott. Guentzels mål var hans 20:e i slutspelssammanhang på bara 32 matcher. Den enda som nått den platån snabbare de senaste 20 åren är Ovechkin som gjorde det på 26.
- Jag tycker vi kompletterar varandra bra. Vi forecheckade och låg hela tiden nära varandra. Att spela med "Sid" gör det enkelt och det öppnar upp stora ytor för oss. Det är bara att dra fördel av det, menar Guentzel.
Capitals försökte sedan kvittera och hade chansen. Men Murray höll tätt och stoppade bland annat Brett Connolly från att göra mål efter 17:31.
- Vi släppte till några chanser och Holtby var riktigt bra, men vi gjorde en ganska bra match. De gjorde mål på tre raka Crosby-byten i den tredje perioden. Jag tycker inte vi behöver överanalysera den här matchen, summerade Matt Niskanen.
Penguins saknade Evgeni Malkin och Carl Hagelin på grund av skador. I Capitals saknades Andre Burakovsky.
Penguins leder matchserien i den andra omgången med 1-0. Match 2 spelas på söndag, även den i Washington.