ANA-COL: Landeskog avgör i förlängning

Nattens NHL-omgång blev en målrik sådan. I fem av åtta matcher gjordes sex mål eller mer, i övriga tre kombinerade lagen för totalt fem mål. Det stora utropstecknet var säsongsdebuterande Dallas Stars som använde all sin uppdämda energi till att besegra Nashville Predators med hela 7-0.

I Arizona tog Coyotes äntligen revansch på Vegas Golden Knights efter att ha fått stryk av laget i två raka matcher. Även Toronto Maple Leafs tog revansch när man besegrade North Division-konkurrenten Edmonton Oilers utan varken Auston Matthews eller Joe Thornton i laguppställningen. Minnesota Wild fortsatte sin starka säsongsinledning med en seger över San Jose Sharks, mycket tack vare en viss svensk vid namn Joel Eriksson Ek. Och Washington Capitals lyckades vinna sin första match utan fyra av sina viktigaste spelare.
Men vi börjar i Anaheim där Ducks tog sig an Stanley Cup-spekulanterna Colorado Avalanche. En match där svenskar i båda lagen skulle komma att ha huvudrollerna.
Först att skriva in sig i poängprotokollet blev dock Avalanche finske forward Joonas Donskoi som rakade in en magnifik passning från Samuel Girard i powerplay, 2:56 in på första perioden. 47 sekunder in på andra perioden var det dags för kvittering från Ducks. Målskytt: Hampus Lindholm. Backen klev in i slottet och sköt direkt på en fin framspelning ur sarghörnet från landsmannen Rickard Rakell. Såväl Lindholm som Rakell gjorde därmed sina första poäng för säsongen.
6.20 in på tredje perioden gav Mikko Rantanen Avalanche ledningen, framspelad av Bo Byram och Gabriel Landeskog. Drygt minuten senare kvitterade dock Ducks via Adam Henrique. Jakob Silfverberg noterades för en assist på målet - även hans första poäng för säsongen. Matchen stod lika 2-2 efter 60 minuter och övertid väntade.
Den svensk som skulle fälla avgörandet - för visst blev det en svensk - bar dock Avalanche tröja. Lagkapten Gabriel Landeskog klev fram och avgjorde genom att gå runt bakom Ducks mål och trycka in pucken vid John Gibsons stolpe. Svensken gjorde därmed sitt tredje mål och sin femte poäng för säsongen.
Inte nog med det - i och med målet gjorde han sin 465:e poäng i NHL, vilket gör att han klättrar till nionde plats genom tiderna i Quebec Nordiques/Colorado Avalanches poängliga genom tiderna.
NATTENS SVENSKAR
1. John Klingberg, Dallas Stars (3 poäng, 0+3). Backen med nummer 3 på ryggen visade omedelbart var skåpet ska stå i säsongspremiären.
3. Gabriel Landeskog, Colorado Avalanche (2 poäng, 1+1). Matchvinnande mål på övertid samt en assist för Avalanche kapten.
2. Joel Eriksson Ek, Minnesota Wild (2 poäng, 1+1). Forwarden fortsatte sin rykande heta säsongsstart.

MIN-SJS: Eriksson Ek styr in pucken för Wild

NATTENS TRE STJÄRNOR
1. Joe Pavelski, Dallas Stars (4 poäng, 2+2).Förra årets draftetta noterade sin första tvåmålsmatch i NHL-karriären.
2. Conor Garland, Arizona Coyotes (3 poäng, 1+2).Tongivande när Coyotes plockade en tung skalp mot Golden Knights.
3. Kevin Lankinen, Chicago Blackhawks (30 räddningar, 1 insläppt mål, 96,8%). Finske rookien noterade sin första seger i NHL-karriären.

DAL-NSH: Pavelski styr in sitt andra powerplaymål

NATTENS CITAT
"Det är en utmaning, absolut. Men ibland, när du överkommer motgångar och lyckas vinna ändå, kan det vara extra speciellt. Vi kände oss trygga med vår laguppställning ikväll. Givetvis saknar vi de killar som inte är med, men vi kände oss trygga. Det här var en betydelsefull seger, två surt förvärvade poäng." - Capitals coach Peter Laviolette om Capitals första match utan Alex Ovechkin, Evgeny Kuznetsov, Dmitry Orlov och Ilya Samsonov som alla befinner sig i COVID-19-protokoll.
NATTENS ÖVRIGA RESULTAT
Dallas Stars - Nashville Predators 7-0
Filip Forsberg, Viktor Arvidsson och övrig personal i Predators bjöds på en rejäl åktur när Stanley Cup-finalisterna Stars begick säsongspremiär. Dallas fick sina fyra första matcher för säsongen inställda med anledning av ett utbrott av COVID-19 i laget. Och att de grönklädda från Texas var spelsugna efter att ha fått vänta drygt två veckor extra på att göra premiär… ja, det märktes. Första perioden blev mållös, men i andra öste Stars in hela fem (!) mål och stängde matchen.
Joe Pavelski var hetast i Stars med sina två mål och två assist, men även Alexander Radulov (2+1), Joel Kiviranta (1+1), Roope Hintz (0+2) och John Klingberg (0+3) noterade mer än ett poäng.
En stor skillnad i matchen var powerplay-spelet. Stars gick 5-för-8, medan Predators gick 0-för-5.
- Special teams var en stor negativ faktor för oss ikväll, sade Predators forward Filip Forsberg. Fem mot fem spelade vi helt okej, vi skapade chanser och drog utvisningar. 7-0 ser hemskt ut och spelet i special teams var uselt, men fem mot fem spelade vi helt okej.

DAL-NSH: Radulov slår till för andra gången

Minnesota Wild - San Jose Sharks 4-1
Joel Eriksson Ek fortsatte sin stekheta start på säsongen när han med sina två poäng (mål, assist) var tongivande i Wilds seger över Sharks. Eriksson Ek öppnade målskyttet med sin tredje fullträff för säsongen och spelade sedan fram Jordan Greenway när han fastställde slutresultatet till 4-1 med 19 sekunder kvar av tredje perioden.
Eriksson Ek har nu gjort fem poäng (3+2) på fem matcher. I Sharks plockade Erik Karlsson upp en assist på lagets enda mål; svenskens andra poäng (båda assist) den här säsongen.

TOR-EDM: Tavares styr in ledningspucken för Toronto

Toronto Maple Leafs - Edmonton Oilers 4-2
Efter att ha förlorat med 3-1 mot Oilers i onsdags var Maple Leafs revanschsugna. Det märktes. Oilers tog visserligen ledningen i första perioden via Leon Draisaitl, men Maple Leafs kom tillbaka och gjorde både 1-1 och 2-1. Connor McDavid kvitterade tidigt i tredje perioden innan John Tavares, med sitt fjärde mål för säsongen (alla i powerplay), satte matchvinnande 3-2 11:46 in på slutakten. Mitchell Marner fastställde slutresultatet i tom bur.
William Nylander noterades för två assist. Toronto spelade utan Joe Thornton (borta en månad) och Auston Matthews ('day-to-day').
Pittsburgh Penguins - New York Rangers 4-3 (straffläggning)
Penguins trivs i underläge, det är en sak som är säker. För tredje matchen i rad befann sig laget i underläge innan de vände och vann. De senaste två matcherna har de dessutom varit i underläge med två mål innan vändningen. Mot Rangers var underläget 3-1, detta efter att Bryan Rust gett Penguins ledningen i första perioden innan Filip Chytil, Adam Fox och Kaapo Kakko rasslade av varsitt mål i den andra periodens första sex minuter. Jared McCann kvitterade i powerplay innan mittakten var slut och Teddy Blueger kvitterade sedan i tredje perioden.
I straffläggningen satte Kris Letang den avgörande pucken.

Washington Capitals - Buffalo Sabres 4-3 (straffläggning)
Capitals tog sig an Sabres utan sin ryska stjärnkvartett Alex Ovechkin, Evgeny Kuznetsov, Dmitry Orlov och Ilya Samsonov. Vad som på förhand såg ut att bli en tuff uppgift blev något enklare i och med att lagets övriga tongivande spelare - Nicklas Bäckström (mål), Jakub Vrana (mål, assist) - tog ett kliv fram. Lagen hade växelvis kommandot i de två första perioderna där Buffalo ledde 1-0, men Washington hade övertaget både 2-1 och 3-2. I slutändan stod det 3-3 på resultattavlan efter 60 minuter, varpå övertid och straffläggning fick fälla avgörandet. John Carlson slog till sist in den avgörande straffen för Capitals.
Victor Olofsson noterades för en assist i Sabres. Zdeno Chara plockade upp sin första poäng i Capitals-tröjan, en assist.

WSH-BUF: Bäckström förvaltar retur

Arizona Coyotes - Vegas Golden Knights 5-2
Det blev tredje gången gillt för Coyotes som, mitt i en svit av fyra raka matcher mot favorittippade Golden Knights, äntligen fick jubla igen. Vegas hade inför matchen besegrat Arizona i två raka matcher och var obesegrade efter säsongens första fyra matcher. Men mot Coyotes tog det stopp; mycket tack vare Conor Garland som noterade ett mål och två assist för hemmalaget. Derick Brassard nätade - hans första mål för Coyotes.
Robin Lehner vaktade målet för Golden Knights. Svensken noterades för 21 räddningar och en räddningsprocent på 84,0.
Victor Söderström gjorde sin första NHL-match. Backen noterades för 15:18 för Arizona.

ARI-VGK: Garland hittar femte hålet

Chicago Blackhawks - Detroit Red Wings 4-1
Blackhawks noterade sin första vinst för säsongen och målvakten Kevin Lankinen sin första seger i NHL-karriären när Red Wings besegrades med 4-1. Patrick Kane noterade ett mål och en assist och Dylan Strome bjöd på dubbla passningspoäng. Mattias Janmark gjorde sitt första mål i Chicago-tröjan; i tom bur, i numerärt underläge med 2:54 kvar av tredje perioden. Lucas Wallmark noterade en assist på målet - hans tredje för säsongen.

CHI-DET: Kane öppnar målskyttet i powerplay