RoslovicPrime

Man kan säga att lördagens NHL-omgång, med hela 13 matcher på menyn, var ligans sätt att säga: vi är här, vi är tillbaka - nu kör vi.
Vi fick se tidiga matcher, sena matcher, en match med tolv mål, en målvaktsnolla, ett oväntat hat trick, klara segrar och täta övertidsdrabbningar. Lite allt möjligt, med andra ord - som sig bör en omgång som denna.

Nedan följer en summering av alla tretton matcher i nattens NHL-omgång:
Philadelphia Flyers - Edmonton Oilers 5-4 ÖT (1-2, 1-1, 2-1, 1-0)
Flyers tog i det tidiga mötet med Oilers sin sjunde raka seger. Med det är östkust-klubben överlägset hetast i NHL då inget annat lag har mer än fyra segrar i rad. Som så många gånger tidigare var det firma Jakub Voraceck - Claude Giroux som visade vägen med tre poäng vardera. Matchhjälte blev dock ynglingen Nolan Patrick som i övertidsperioden smällde in sitt tionde mål för säsongen och därmed skickade hem Connor McDavid - som själv stod för två poäng - och hans Edmonton med ytterligare en förlust.

PHI-EDM: McDavid håller undan försvaret för sitt 30:e

Montreal Canadiens - New Jersey Devils 2-3 ÖT (1-1, 1-0, 0-1, 0-1)
Medan Devils kämpar vidare i bottenträsket har Canadiens åtminstone gett sig själva en chans genom att klättra till tredjeplatsen i Atlantic Division. I nattens möte var det dock bortalaget New Jersey som agerade desperatare och kunde inkassera två poäng på övertid. Rookiebegåvningen Jesperi Kotkaniemi nätade för Canadiens, men det blev förra årets genombrottsman Nico Hischier som drog det längsta strået då han inte bara kvitterade till 2-2 i tredje perioden utan även satte avgörande 3-2 på övertid.
Winnipeg Jets - Anaheim Ducks 9-3 (6-0, 2-2, 1-1)
Omgångens i särklass målrikaste match hittar vi i Winnipeg där hemmalaget körde över Anaheim med imponerande och fullständigt förkrossande 9-3. Jack Roslovic blev oväntat hat trick-hjälte då han slog till med säsongens femte, sjätte och sjunde mål i en och samma match. Nästan hälften av säsongens målskörd i en och samma match alltså - inte illa. Dessutom NHL-karriärens första hat trick för Roslovic. De nio målen tangerar Jets organisationsrekord för mest mål gjorda i en och samma match (tidigare uppnått 2005 och 2011) men de sex målen klubben gjorde i matchens första period etablerar ett helt eget rekord.

WPG-ANA: Jets bara kör i första perioden

Ottawa Senators - Detroit Red Wings 0-2 (0-2, 0-0, 0-0)
I bottenmötet mellan Senators och Red Wings blev det tydligt att Eastern Conference har en jumbo. Red Wings - som inte på något vis haft en imponerande säsong - bemästrade hemmalaget med 2-0 tack vare 35 räddningar från Jonathan Bernier och såg således till att nagla fast Senators som tabelljumbo i såväl Eastern Conference som i hela ligan. Ottawas fans kan heller inte trösta sig med att ett högt draftval väntar då Colorado Avalanche innehar klubbens förstaval i kommande draft. Mörka tider för Senators, utan tvekan.
Toronto Maple Leafs - Pittsburgh Penguins 3-2 (1-2, 2-0, 0-0)
Maple Leafs tog en meriterande seger då Penguins kämpades ner med 3-2 hemma i Scotiabank Arena. Bortalaget inledde visserligen bäst och gick ifrån till en 2-0-ledning tack vare mål från kapten Sidney Crosby och rookien Teddy Blueger. En reducering från Auston Matthews innan pausvilan väckte dock Maple Leafs som i andra perioden satte såväl kvittering (Travis Dermott) som avgörande (Zach Hyman).

TOR-PIT: Hyman nätar från nära håll

Florida Panthers - Vegas Golden Knights 3-1 (1-1, 0-0, 2-0)
I sin andra säsong i NHL har nu Vegas Golden Knights, för första gången, förlorat fyra matcher i rad på ordinarie tid. Boven i detta drama blev Florida Panthers som tack vare mål från Aleksander Barkov, Mike Hoffman och Frank Vatrano kunde ta en välbehövlig seger på hemmaplan.
New York Islanders - Los Angeles Kings 4-2 (1-1, 0-0, 3-1)
Islanders fortsätter tuffa på i toppen av Metropolitan Division tack vare en planenlig seger mot Western Conference-jumbon Los Angeles Kings. Robin Lehner stod i mål och vann målvaktsduellen mot Jonathan Quick med 34 räddningar på 36 skott. Matchen i sig var jämn och stod faktiskt 1-1 innan Islanders i tredje perioden gick ifrån med tre mål från Mathew Barzal, Michael Dal Colle och Brock Nelson. Backen Ryan Pulock stod för primära assist på alla tre målen.

NYI-LAK: Lehner visar tålamod mot Kovalchuk

Nashville Predators - Dallas Stars 1-3 (1-1, 0-0, 0-2)
Ytterligare ett möte som avgjordes i tredje perioden var det mellan Central Division-rivalerna Predators och Stars. Nashville jagar visserligen Winnipeg i toppen av divisionen, men fick i nattens match se sig besegrade av formstarka Dallas som tog sin fjärde raka seger. Mattias Janmark var den som, vid ställning 1-1 inför tredje perioden, klev fram och levererade ett mål och en assist när Stars gjorde 2-1 och 3-1. Totalt har Janmark nu gjort 18 poäng (fyra mål, 14 assist) den här säsongen.
Columbus Blue Jackets - St. Louis Blues 2-4 (0-2, 0-0, 2-2)
Blue Jackets inkasserade ytterligare en tung förlust i jakten på slutspelsplats när gästande Blues svepte undan fötterna på dem och smet iväg med en 4-2-seger. Förlusten var Columbus femte raka och avståndet till jagande Carolina Hurricanes är numera endast tre poäng. Vladimir Tarasenko blev stor matchhjälte för Blues med sina tre poäng i form av ett mål och två assist.

CBJ-STL: Gunnarsson avslutar Schenns förarbete

Minnesota Wild - Chicago Blackhawks 3-4 ÖT (1-0, 0-2, 2-1, 0-1)
Kampen om slutspelsplatser i Western Conference är stenhård, men Chicago Blackhawks gör sitt just nu för att ta sig dit. Nattens seger borta mot Wild var klubbens fjärde raka. 26-årige Erik Gustafsson fortsätter klättra i backarnas mål- och poängliga. Mot Wild blev det två mål, inklusive matchavgörande 4-3 på övertid.
New York Rangers - Tampa Bay Lightning 2-3 (0-1, 1-2, 1-0)
Ligaledande Lightning tog en planenlig seger borta mot Rangers i Madison Square Garden. Matchen såg länge ut att vara under kontroll för Steven Stamkos - för övrigt målskytt - och hans mannar tack vare en 3-0-ledning halvvägs in på andra perioden. Men en sen reducing i andra från Mats Zuccarello bäddade för en spännande tredje, där Kevin Hayes tog Rangers ännu närmare med sin 3-2-reducering. Därefter kunde dock Stanley Cup-favoriten hålla undan och ta sin 39:e seger för säsongen. Mika Zibanejad noterades för assist på båda Rangers mål.

NYR-TBL: Lundqvist stoppar Callahans friläge

Colorado Avalanche - Vancouver Canucks 1-5 (0-2, 1-2, 0-1)
Efter 13 förluster på sina senaste 16 matcher befinner sig Colorado Avalanche åter under slutspelsstrecket. Mot Canucks var det aldrig riktigt nära. Istället var det bortalaget som dominerade från första pucksläpp och gick ifrån till 3-0 innan Avalanche hunnit vakna. Canucks visade på bredd med fem olika målskyttar där ingen av dem hette Elias Pettersson. Pettersson noterades dock för en assistpoäng.

SJS-ARI: Burns fixar segern åt Sharks

San Jose Sharks - Arizona Coyotes 3-2 ÖT (0-0, 2-1, 0-1, 1-0)
Omgångens sista match blev en jämn historia där Sharks, tack vare ett läckert avgörande från Brent Burns på övertid, kunde lämna drabbningen som segrare.
SÅ GICK SNACKET:
Erik Gustafsson om Blackhawks seger:
- Även om det inte varit just jag som gjort målet hade det varit en härlig seger, det är viktigast här. Det var en match inom divisionen mot ett lag som befinner sig på slutspelsplats. Vi vill vara där och därför var detta en viktig match för oss.
Jets Jack Roslovic om sitt första hat trick i NHL:
- Härlig känsla. Jag är inte den vassaste målskytten så det var ett tag sedan jag hade ett hat trick. Att få göra ett i NHL var häftigt.
Flyers Nolan Patrick efter att ha missat en chans att avgöra i slutsekunderna av tredje och sedan satt pucken på övertid:
- Jag kan säga att den klubban jag missade chansen i tredje med, den finns inte längre. Otroligt frustrerande miss. Vinnande målet var desto trevligare.