Dahlin

Svenskarna i NHL blir fler och fler - men hur går det egentligen för dem? I svenskkollen kikar vi varje morgon närmare på de blågulas insatser från nattens NHL-omgång.

Vi svenskar har sannerligen varit välsignade med hockeygodis från världens bästa hockeyliga den här säsongen.
Allt från den pånyttfödde Erik Karlsson i San Jose Sharks till Elias Lindholms brännheta framfart i Calgary Flames - båda spelade för övrigt i nattens NHL-omgång och noterades för poäng - men framförallt; fenomenala rookieduon Elias Pettersson och Rasmus Dahlin.
Vancouver Canucks' Pettersson har, kanske lite oväntat, fullständigt dominerat rubrikerna hittills medan Dahlin fört en mer anonym tillvaro på Buffalo Sabres blålinje. Efter nattens mål mot Calgary Flames får dock Dahlin finna sig i att stå i händelsernas centrum.

CGY-BUF: Dahlins direktskott går in bakom Ullmark

Åtminstone för en stund.
Målet i fråga var Dahlins femte för säsongen, tillkom i tredje perioden och betydde 2-2 i en match där Flames bara minuten tidigare tagit ledningen med 2-1. Totalt befann sig Dahlin på isen i 21:56 - tredje mest av alla spelare bakom backkollegan Rasmus Ristolainen och Flames kapten Mark Giordano - och noterades för plus-två i en match där Sabres till sist stod som vinnare med 4-3 på övertid.
Matchvinnare blev kapten Jack Eichel.
Målet gör att Dahlin nu står på 26 poäng (fem mål, 21 assist) på 47 matcher, men än mer imponerande är hans nuvarande poängsvit som är uppe i fem matcher. Faktum är att poäng i fem raka matcher är tangerat NHL-rekord för 18-åriga backar, matchat av Bobby Orr vid två tillfällen under dennes rookiesäsong 1966-67, en gång av Phil Housley 1982-83 samt en gång mer nyligen då Aaron Ekblad stod för bedriften under säsongen 2014-15.
Chans för Dahlin att bli historisk genom att göra poäng i sin sjätte match i följd när Buffalo snör på sig skridskorna nästa gång natten mot lördagen, alltså.
Vilka de möter? Elias Petterssons Vancouver Canucks, såklart.
04.00 lördag morgon släpps pucken i mötet mellan de blågula rookiefenomenen.
\\*
ÖVRIGA BLÅGULA RUBRIKER
Lindblom på väg ur svackan
Rubrikerna efter Philadelphia Flyers imponerande 4-3-seger över tunga Boston Bruins lär handla om Sean Couturiers hat trick, Claude Giroux's 500:e assist i National Hockey League eller varför inte det faktum att Flyers nu vunnit tre av fyra matcher efter en längre period av sämre resultat. Andra noterbara anekdoter involverar 20-årige målvakten Carter Hart som tog sin femte seger i NHL-sammanhang.
Men det här är ändå svenskkollen - ett format vars namn förpliktigar.
Därför vänder vi självklart blicken mot Oskar Lindblom som mot Bruins var högst tongivande för sitt Flyers i form av ett mål och en assist. De två poängen var Lindbloms 13:e och 14:e för säsongen och han har nu gjort fem mål och nio assist på 46 matcher. Lindblom har annars genomgått en tyngre period med endast två poäng (båda assist) under de senaste 27 matcherna.
Totalt har Lindblom gjort 20 poäng (sju mål, 13 assist) på 69 matcher i NHL-sammanhang.

Ekman-Larsson målskytt för Coyotes
Oliver Ekman-Larsson var i fin form när Arizona Coyotes tog en meriterande seger mot San Jose Sharks. Sharks, som såg en vinstsvit på sju matcher brytas, hade inte mycket att sätta emot när Coyotes malde ner dem till tonerna av en 6-3-seger. Ekman-Larsson noterades för ett mål - backens sjätte för säsongen - och spelade 22:19 med en plus/minus på plus-två.
Målet gör att Ekman-Larsson nu gjort 24 poäng (sex mål, 18 assist) på 46 matcher. Coyotes hänger i och med vinsten på i striden kring slutspelsstrecket i Western Conference. I dagsläget skiljer fyra poäng mellan 13:e-placerade Coyotes (45 poäng) och 8:e lag Minnesota Wild (49 poäng).

ARI-SJS: OEL's skott letar sig in bakom försvarare