barrie 0428

San Jose Sharks anfallsvapen har i mångt och mycket varit lagets offensiva backar, med Brent Burns och Erik Karlsson i spetsen. I den andra matchen i serien var det inte bara hajarna som bjöds på fint understöd från deras försvarare. Colorado Avalanches unga defensiva pjäser visade upp stora delar av registret när laget under de avslutande 40 minuterna av match 2 tog kommandot - och i spetsen gick Tyson Barrie.

27-åringen från Victoria, strax sydväst om Vancouver, sa efter den första matchen att han ville spela mer som Burns, vars snabba skott han beundrar. Och i den andra matchen var det precis det Tyson Barrie gjorde. Med ett mål och två assist - hans andra trepoängsmatch i slutspelet - visade Barrie vägen när Avalanche vände matchen i mittperioden.

SJS-COL, M2: Barrie sätter pucken i krysset

• Barrie var involverad från början och blev bättre allteftersom matchen flöt på. Han flyttade pucken och låg på. Bra spelare skapar lägen även om de är pressade, och det var precis vad han gjorde ikväll. Det gjorde också Burns. På deras första mål gör vi allt rätt tycker jag. Mikko Rantanen är inte mer än en och en halv meter ifrån Burns och han får ändå iväg skottet på mål. Sen gör vi det inte tillräckligt bra framför målet, sa Avs tränare Jared Bednar.
    Precis som Barrie stod Burns för tre poäng och matchserien kan mycket väl utvecklas till en duell mellan de två pådrivande försvararna. Men Barrie och hans Avalanche tog över tillställningen efter hand:
    - De gjorde det bra och vi fick inte den start vi ville ha. Men vi pratade ihop oss i paus och kom ut bättre i andra och vände momentum till vår fördel. Jag tycker vi spelade två riktigt bra perioder efter det, sa Barrie direkt efter matchen.

I mittperioden hann Avalanche upp en icing och återtog pucken i offensiv zon efter att Nathan MacKinnon kämpat sig ikapp och förbi Sharks-backen Marc-Edouard Vlasic. Pucken nådde Barrie och det var hans skott som styrdes in av Gabriel Landeskog för 1-1. Det var även hans rappa - Burns-liknande - skott från det höga slottet som gav Avalanche ledningen med tre och en halv minut kvar av mittperioden.
- Pucken studsade lite så jag ville bara få en träff. Jag vet inte ens var den gick in, om jag ska vara ärlig, sa Barrie.
Med sina 27 år är han på inget sätt en ärrad veteran men han tillhör en av de mer rutinerade backarna och Barrie är inne på att han och hans försvarskollegor måste spela mer som antagonisterna Karlsson och Burns gör hos motståndarna.
- Burns och Karlsson är bra på att få iväg och få igenom skotten. Vi måste hålla pucken vid liv och få något att ske offensivt, sa Barrie. De har ett bra försvar som försöker spela sig ur situationerna, ofta genom mitten. De har backar som kan flytta pucken snabbt och effektivt och vi behövde komma upp och kväva deras utbrytningar. Det tycker jag att vi gjorde bra under de sista två perioderna. Då spelade vi riktigt bra.
Barries spel visade vägen och när han inte var på isen var det de två 20-åringarna Samuel Girard och Cale Makar som stod för en oerhört stabil insats. Duon briljerade stundtals och trollade i slutperioden bort starka defensiva arbetare som Evander Kane och Thomas Hertl med fin puckkontroll vid blålinjen.
- Det bytet var riktigt bra. Det är en mardröm för forwards och de kommer att fortsätta göra sådana byten under många år framöver. De är en stor anledning till att vi vann idag, berömde Barrie.
Duon spelade tillsammans efter ett sent beslut från tränaren Jared Bednar - men det blev en fullträff.
- Jag tänkte att Makar gjorde en bra insats i förra matchen. Girard såg lite rostig ut efter att han missat lite tid och jag väntade mig att han skulle spela bättre. Det är svårt att skapa lägen mot det här laget, de checkar högt. Så jag tänkte att de två tillsammans i fem-mot-fem kunde vara en lösning, berömde Bednar.
[Här kan du läsa allt från serien STL-DAL]
Framför Grubauer har försvaret briljerat under slutspelet och precis som under serien mot Calgary Flames har målvakten, "Grubi" kallad, stått för fina parader när försvaret inte hängt med. En relativt billig reducering i slutet av match 2 till trots är Barrie full av beundran för sin burväktare:
- Han har varit fantastisk de senaste månaderna. Han är den största anledningen till att vi är här.
Mot Flames anpassade Jared Bednar sina offensiva krafter för att kämpa ner motståndet. I den andra matchen mot Sharks var det försvaret som anpassades, inte minst när duon Girard/Makar åter fick briljera tillsammans. Colorado Avalanches backar tog Sharks-backarnas spel till deras egen zon. De visade vägen för lagets offensiv och de stod för de avgörande insatserna. Och de gjorde att Avalanche för andra gången det här slutspelet vänder hem till en hemmafördel.
- Vi kom hit för att ta minst en seger och det gjorde vi. Nu åker vi hem till Pepsi Center där vi vet att vi är starka.