TOR-CAR: Ayres skriver historia som emergency backup

Med båda målvakterna skadade i en match på bortaplan, och med motståndarlagets ismaskinsförare som ersättare i målet, hade det varit läge för vilket lag som helst att klappa ihop.

Men Carolina Hurricanes gjorde tvärtom i bortamatchen mot Toronto Maple Leafs: de slöt leden, spelade strikt och disciplinerat, visade både spelmässig och mental styrka och karaktär och vann matchen med 6-3.
- Det sätt våra spelare tog sig an det som hände… ingen kände det som att 'åh, det här kommer att gå åt skogen'. Nej tvärtom, hela laget reste sig upp och tog hand om situationen, sade Carolinas tränare Rod Brind'Amour efter matchen.
Statistiken från matchen ger Brind'Amour rätt. När nödlösningen David Ayres, 42-åringen som sköter ruljangsen - och ibland också kör ismaskinen - i en träningsanläggning inte långt från Scotiabank Center, kom in i mål för Hurricanes 11.19 in på andra perioden, ledde Carolina matchen med 3-1.

TOR-CAR: Wallmark trycker in pucken bakom Andersen

Laget, spelarna och tränarstaben, beslöt sig för att tackla problemen med de båda skadade målvakterna med karaktär, vilja och disciplin. Utan att dra sig tillbaka i ett skyttegravskrig i egen försvarszon.
Carolinas siffror efter att nödlösningen i målet kommit in: 3-2 i mål, 23-10 i skott mot mål och 35-22 i skottförsök.
- Det här var väldigt speciellt. Vi tog oss an utmaningen och beslöt oss för att inte förlora den här matchen, sade Rod Brind'Amour. Det var viktigt för oss och det gav honom (Ayres) ett minne för livet.
När sista perioden inleddes var ställningen 4-3 till Carolina. Men nödlösningen i målet höll nollan och Warren Foegele gjorde två mål och såg till att hämta viktiga poäng till Canes i slutspelsjakten. Carolina är just nu femma i Metropolitan Division och har sista wildcard-platsen till slutspelet från Eastern Conference.
- Det här var en viktig match för oss, en match som var betydde väldigt mycket. Det var en match vi kan vara stolta över, sade Warren Foegele till Hurricanes hemsida. Det var spännande och det var kul.
Det var också en mycket dramatisk match. Canes målvakt James Reimer tvingades lämna isen i första perioden med en, som det heter, skada på underkroppen. Reimer gjorde en räddning under de 6.10 han spelade. När Reimer gick ut, gick Petr Mrazek in. Han tvingades dock av i andra perioden sedan han blivit påkörd av Maple Leafs 96 kilo tunge forward Kyle Clifford, en bit utanför målet. Mrazek gjorde 14 räddningar på 15 skott innan han tvingades gå av efter 11.19 i mittperioden.
In kom David Ayres, nödlösningen i målet. 42-årige Ayres, som kör ismaskinen för Toronto Marlies i American Hockey League, har aldrig förut spelat i en NHL-match.
- Det var en otrolig upplevelse, sade han. Mitt livs bästa stund. Jag har varit på den här isen så många gånger men utan publik. När man räknar med den så blir det ju en helt annan story. Det händer en gång i livet, och det här glömmer jag aldrig.

NSH-CAR: Svechnikov gör mål på bortre stolpen i PP

Inte bara fick Ayres debutera i NHL. På köpet blev han också den äldste målvakten att vinna i sin första match i National Hockey League. Det tidigare åldersrekordet var nästan 100 år gammalt: Hugh Lehman var 41 år och 21 dagar han han debuterade för Chicago Blackhawks den 17 november 1926.
Ayres var naturligtvis nervös när han kom in. Men det säger en hel del om Carolina Hurricanes just nu att laget inte bara kunde hålla undan mot Maple Leafs, utan också fortsätta att göra mål samtidigt som man höll tätt bakåt.
Rod Brind'Amour förberedde Ayres och laget på vad som komma skulle.

CAR-NJD: Teräväinen hittar fram till Svechnikov

• Jag sade bara 'ta pucken, kompis'. Jag talade om för honom att vi skulle gå efter dem i sista perioden, att vi inte skulle försöka luta oss tillbaka. Vi skulle försöka skydda vår målvakt så mycket det bara går, men att han nog var tvungen att göra en eller två räddningar för att vi skulle kunna vinna matchen, berättade Rod Brind'Amour.
    David Ayres, som bar en t-tröja med Maple Leafs klubbmärke under Carolinatröjan med nummer 90, gjorde inte bara "en eller två räddningar". Han räddade samtliga sju skott, och höll målet rent.
    - Jag älskar det sätt som våra spelare accepterade det som hände, och hejade fram honom (Ayres). Det är väldigt speciellt att få vara en del av det, sade Brind'Amour.