TOR-CAR: Ayres skriver historia som emergency backup

Sedan lagets båda målvakter James Reimer och Petr Mrazek blivit skadade under matchen mot Toronto Maple Leafs, tvingades Carolina Hurricanes använda en nödlösning, en så kallad emergency goalie, under slutet av matchen: David Ayres kallades in.

42-åringen släppte in två mål på tre skott under de avslutande 8.41 i andra perioden, och räddade sedan samtliga sju skott i tredje perioden när Hurricanes vann med 6-3.
- Det var fantastiskt, sade Ayres till Sportsnet. Andra perioden var lite skakig, men jag talade om för grabbarna i omklädningsrummet att bara vi kommer ut till tredje så har jag vant mig och då vinner vi.
Ayres, som kör ismaskinen för Toronto Marlies i American Hockey League, har aldrig förut spelat i en NHL-match.
- Det var en otrolig upplevelse, sade han. Mitt livs bästa stund. Jag har varit på den här isen så många gånger men utan publik. När man räknar med den så blir det ju en helt annan story. Det händer en gång i livet, och det här glömmer jag aldrig.
Reimer lämnade isen i första perioden med en skada på underkroppen och Mrazek gick av i andra perioden sedan han blivit påkörd av Maple Leafs forward Kyle Clifford, utanför målet. Reimer gjorde en räddning under de 6.10 han spelade och Mrazek gjorde 14 på 15 skott innan han gick av efter 11.19 i mittperioden.
Följ oss på [Facebook och Twitter för ytterligare exklusivt material och NHL-nyheter!]
- Jag fick flera sms som sa 'in med dig' och någon kom in i rummet där jag var och sa 'hej, klä om nu, du ska spela', berättade Ayres. Det var lite chockartat men jag älskade det.
Carolina gjorde båda målen i tredje perioden och vann skotten med 9-7.
- Fantastiska killar, sade Ayres. Det som lugnade mig mest var när Erik (Haula) sade till mig att 'ha bara kul därute. Det spelar ingen roll om du släpper in tio mål'. Det lugnade ner mig direkt, det var väldigt bra.
Enligt Toronto Sun har Ayres agerat målvakt under Maple Leafs träningar de senste åtta åren. Han har varit beredd som nödlösning i Scotiabank Arena de senaste tre åren.
- Dave sprider positivitet omkring sig, vare sig det är med Marlies eller här. Han har inget emot att bli pepprad av puckar, sade Maple Leafs coach Sheldon Keefe den 10 januari.
Chicago Blackhawks var den senaste NHL-klubben före Carolina, att använda en nödlösning. Scott Foster, en 36-årig bokhållare som spelade hockey som målvakt för Western Michigan University's lag, gjorde sju räddningar på sju skott mot Winnipeg Jets den 29 mars 2018. Chicago vann den matchen med 6-2.
Jorge Alves var en nödlösning som backup för Hurricanes mot Tampa Bay Lightning den 31 december 2016 sedan Eddie Läck blivit sjuk före matchen. Alves spelade de avslutande åtta sekunderna i matchen som Hurricanes förlorade med 3-1.
Tyler Stewart bytte om för St. Louis Blues mot Dallas Stars den 7 december 2017, sedan Ville Husso blivit försenad på väg från AHL för att ersätta skadade Carter Hutton. Men varken Stewart eller Husso fick spela: Jake Allen höll nollan i segern med 3-0.
Andrew Margolin var nödlösningen för New York Rangers efter att Ondrej Pavelec skadat ett knä i första perioden mot Calgary Flames den 9 februari 2018. Henrik Lundqvist såg till att Rangers vann med 4-3.
Eric Semborski var väldigt nära att få spela för Blackhawks mot Philadelphia Flyers den 3 december 2016. Efter att Corey Crawford tvingats lämna återbud, spelade Scott Darling för Chicago i förlusten med 3-1. Blackhawks coach Joel Quenneville plockade av Darling med 1.31 kvar av matchen för att kunna sätta in en extra anfallare. Efter matchen berättade Quenneville för Semborski att om Flyers gjort mål, så hade Semborski fått komma in och avsluta matchen.