jackets_081920

Columbus Blue Jackets är utslagna ur Stanley Cup-slutspelet efter en 5-4-förlust på övertid i den femte matchen mot Tampa Bay Lightning i bäst-av-sju-serien i den första rundan i Eastern Conference. Matchen spelades i Scotiabank Arena i Toronto, den östra hubben.

Blue Jackets var seedade sjua efter att man besegrat Toronto Maple Leafs i en fem matcher lång serie (som var bäst av fem) i Stanley Cup Qualifiers. Columbus var seedade nia i kvalet efter att man avslutat grundserien med 57,9 i poängprocent (33-22-15).
Här följer en tillbakablick på vad som hände under 2020 års slutspel samt skäl till optimism inför nästa säsong.
Laget
Möjliga unresticted free agents: Inga
Möjliga restricted free agents:Josh Anderson, F; Pierre-Luc Dubois, F; Ryan MacInnis, F; Devin Shore, F; Kevin Stenlund, F; Jakob Lilja, F; Gabriel Carlsson, D; Vladislav Gavrikov, D; Matiss Kivlenieks, G.
Möjliga draftval 2020: 5
Vad var det som gick fel?
De kunde inte stänga matcherna. Blue Jackets har gjort sig kända för sitt försvarsspel men när det behövdes som mest lyckades man inte knyta till säcken. Laget var åtta minuter från att tvinga fram en sjätte match men Lightning kom tillbaka från ett 4-2-underläge och kvitterade den femte matchen innan man vann på övertid. Blue Jackets misslyckades med att slå ut Maple Leafs i kvalspelets fjärde match när man sumpade en 3-0-ledning på de avslutande 3:57 minuterna i den tredje perioden, varefter man föll på övertid.

CBJ obit Foligno

Slitna:Blue Jackets tunga forecheckspel är utmattande under normala omständigheter. Lägg då till ett kompakt schema, flera övertidsmatcher, och Lightnings förmåga att matcha deras fyrsiska spel. Det gjorde inte utgången oväntad. Blue jackets spelade motsvarande 12 matcher på 16 dagar. Lagets brist på energi synte som mest när de enbart fick iväg 17 skott på mål i 3-2-förlusten i den tredje matchen där Lightning gick upp till 2-1 i matcher.
Inte bra nog: Efter att man gjort 13 mål och förlorat fem matcher i slutspelets första runda mot Pittsburgh 2017 sa tränaren John Tortorella att Blue Jackets behövde en spelare som kan avgöra matcher själv. Man värvade Artemi Panarin i en trejd med Chicago Blackhawks. Han gjorde 169 poäng (58+114) på två säsonger men skrev på för New York Rangers som free agent den 1 juli 2019. Blue Jackets förlorade samtliga fyra matcher mot Lightning med uddamålet och hade ett facit på 1-5 i uddamålsmatcher under slutspelet.
- Tyvärr kunde vi inte komma ut på rätt sida av de stora ögonblicken, sa backen Seth Jones.
Skäl till framtidstro:
Ungdomen kliver fram:Dubois leder en ung grupp som ska vara en bidragande faktor nästa säsong. 22-åringen var i delad poängligaledning i Blue jackets med tio poäng (fyra mål, sex assist) på tio matcher. Bland de andra ungdomarna som väntas kliva fram finns forwardsen Emil Bemström, 21, Alexandre Texier, 20, Liam Foudy, 20; och backen Andrew Peeke, 22. Det är lätt att glömma bort att Zach Werenski, som var bäste målskytt bland backarna under 2019-20, är 23.

CBJHugs819

Målvaktsfesten: Blue Jackets har stor bredd på målvaktspositionen, som börjar med Joonas Korpisalo och Elvis Merzlikins, som inte var tillgänglig för spel i den fjärde matchen mot Maple Leafs. Båda 26-åringarna har kontrakt över säsongen 2021-22. Korpisalo spelade i Allstar-matchen under vintern och Merzlikins höll nollan fem gånger, vilket placerade honom på delad andraplats i NHL (Marc-Andre Fleury, Vegas Golden Knights; Tuukka Rask, Boston Bruins), en bakom Connor Hellebuyck i Winnipeg Jets. Matiss Kivlenieks, som blir 24 den 26 augusti, hade ett facit på 1-1-2 med en GAA på 2,95 och en räddningsprocent på 89,8 på sex grundseriematcher den här säsongen. Blue Jackets tror även på Veini Vehviläinen, 23, och Daniil Tarasov, 21.
Bredd i organisationen: Columbus 419 förlorade manmatcher var mest i NHL och gick igenom långa perioder där man hade minst sex spelare borta från truppen. De lyckades ta sig till slutspelet med hjälp från spelare som backen Dean Kukan (15:58 minuters istid per match under 33 matcher) och forwardsen Eric Robinson (12 poäng på 50 matcher), Nathan Gerbe (10 poäng på 30 matcher), Stenlund (10 poäng på 32 matcher) och MacInnis (9:21 minuters istid på 10 matcher).