backstrom bench

Washington Capitals mot Toronto Maple Leafs i 2018 NHL Coors Light Stadium Series i Annapolis utanför Washington, DC var såklart huvudattraktionen den här lördagskvällen och natten. Matchen vann Capitals med 5-2 efter att Nicklas Bäckström stått för tre poäng. Läs allt om matchen här.
Men NHL-hockey kunde avnjutas redan från klockan 19:00 svensk tid då matchen mellan Tampa Bay Lightning och Philadelphia Flyers drog igång.

Ordet "galet" räcker för att beskriva tillställningen som slutade hela 7-6 till Lightning efter straffar.
Steven Stamkos stod för fem poäng och Victor Hedman för fyra när Tampa vann det målrika toppmötet.
Stamkos noterades för två mål och tre assist vilket var hans första fempoängsmatch i karriären och den sjunde spelaren i Bolts historia att göra det. Hedman delade upp sitt poängantal på två mål och två assist. Ingen annan back har i Tampas historia har gjort minst fyra poäng fler än en gång under sin karriär.

I Flyers hängde Robert Hägg sitt tredje mål för säsongen när han elegant stänkte upp pucken i krysset hos Andrei Vasilevskiy till 1-3 i första perioden. Då såg Flyers ut att vara det starka laget men Hedman och Tampa kom tillbaka i den andra. Svensken satte själv 2-3 och var sedan med i samarbetet till Dan Girardis 3-3.
Men 3-3 blev till 3-5 innan J.T. Miller fick debutera som Tampa-målskytt och sätta 4-5. Det blev 5-5 genom Stamkos och 6-5 genom Hedman och plötsligt såg hemmalaget ut att gå mot segern. Med tre minuter kvar kvitterade Claude Giroux till 6-6 och matchen fick avgöras efter förläning och straffar där Brayden Point slog in den avgörande i den andra straffrundan
Här är summeringen från nattens matcher:
Relaterat material: [Klar seger för Capitals i Stadium Series]
Washington Capitals - Toronto Maple Leafs 5-2 (3-1, 2-1, 0-0)
Inför 29516 personer hade bland andra Nicklas Bäckström en fin kväll och visade vägen för Capitals under den kalla marshimlen. Svensken stod för tre poäng i segern som var Capitals 37:e den här säsongen. Alla hans poäng föll i den första perioden. Han assisterade först till Evgeny Kuznetsov som satte 1-0 efter 3:50 i powerplay.
När Alex Ovechkin sedan gjorde 2-1 med sitt 40:e mål för säsongen och kröp närmare 600 mål (598) efter 6:19, assisterade Bäckström och Tom Wilson. Ovechkin har nio säsonger med minst 40 mål under sin karriär, bara Wayne Gretzky (12), Marcel Dionne (10) & Mario Lemieux (10) har fler.
Bäckström avslutade sedan perioden med att göra 3-1 från nära håll med 3:40 kvar vilket gjordes att han blev den 12:e spelaren att göra tre poäng i en utomhusmatch.
Leafs fick tillfällig kontakt i den andra när Nazem Kadri reducerade till 3-2. Men närmare än så kom inte Leafs och via mål från John Carlson och Jakub Vrana kunde Capitals dra ifrån ytterligare och fastställa segern som tog dem upp i divisionstopp.

Dallas Stars - St. Louis Blues 3-2 (0-0, 1-1, 1-1, 1-0)
Övertid krävdes i American Airlines Center där Stars till slut knep extrapoängen efter att Jamie Benn avgjort med sitt 22:a mål för säsongen och firat med att knacka klubban över knäet.
Lagen gjorde varsitt mål i den andra och tredje perioden vilket ledde till det oavgjorde resultatet. Tyler Pitlick och Ivan Barbashev gjorde mål i mittperioden medan Jaden Schwarz gav Blues ledningen med 1-2 i den tredje innan Alexander Radulov kvitterade till 2-2 med knappt tre minuter kvar att spela.
Benns matchvinnande mål var hans 38:e i karriären vilket tog honom förbi Jere Lehtinen för tredje flest i klubbens historia.
Med segern avancerade Stars upp på tredje plats i Central Division, men har samma poäng som fyran Minnesota Wild (79).

Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks 3-5 (0-1, 3-0, 0-4)
Kings befäste sig inte som ett topp-tre-lag i Pacific Division under lördagen. De tappade onödigt poäng hemma mot Blackhawks efter att ha haft ledning med 3-1 inför den sista perioden.
När Tanner Pearson sprätte in 1-1 efter 4:27 av mittperioden blev det början på Kings vändning från ett 0-1-underläge från första perioden. Alex Martinez hittade rätt till 2-1 några minuter senare med en backhandretur framför mål. Dustin Brown fick en assist på målet, hans 300:e i karriären, bara nio andra spelare har så många i Kings historia.
Innan perioden var slut hade Alex Iafallo hittat rätt till 3-1. Fram dit såg det mesta bra ut för Kings men ledningen skulle visa sig inte vara särskilt säker.
I den tredje reducerade gästerna först till 3-2 genom Artem Anisimov som på en retur hittade nät i powerplay. Några minuter senare letade Vinnie Hinostrozas skott in bakom Jonathan Quick och precis över mållinjen till 3-3.
Chicago var nära på att ta ledningen med 4-3 men Anthony Duclair lyckades inte få pucken i nät fri framför Quick. Målet skulle dock komma efter att Jonathan Toews hittade rätt i powerplay med två minuter kvar. 5-3 gjorde Patrick Kane i tom kasse, amerikanen hade dessutom två assist vilket gör honom till den fjärde poängrikaste Blackhawks spelaren på bortaplan någonsin med 387 poäng.
Anton Forsberg vaktade Blackhawks bur, fick elva skott på sig i den första, fjorton i den andra och sju i den tredje perioden.
Boston Bruins - Montreal Canadiens 2-1 (0-1, 0-0, 1-1, 1-0)
Det stora rivalmötet blev en målsnål historia. Länge var Brendan Gallagher matchens enda målskytt sedan han gett gästerna ledningen med 0-1 efter 9:16. Därefter blev det inga fler mål förrän Jake DeBrusk kvitterade för hemmalaget i powerplay med 2:45 kvar att spela av den tredje perioden. I den efterföljande förläningen cirkulerade Brad Marchand runt i offensiv zon innan han skickade in 1-2 och två poäng till Boston som nu tagit tre raka segrar och är 11-4-0 på sina 15 senaste matcher. Marchand har tio övertidsmål vilket är delat flest i klubbens historia tillsammans med Dit Clapper och Glen Murray
Bruins Charlie McAvoy lämnade matchen redan efter ett byte á 37 sekunder med en skada på underkroppen.
Gallagher har 40 poäng den här säsongen, det är fjärde gången han når den noteringen i sin karriär men första gången sedan 2015-16. Montreal bli det sista laget den här säsongen att få en spelare till 40 poäng den här säsongen.

Pittsburgh Penguins - New York Islanders 3-2 (0-1, 1-0, 1-1, 1-0)
Målmässigt var matchen i PPG Paints Arena snarlik den i Boston.
Nyförvärvet Brandon Davidson gjorde sitt första mål för Islanders när han satte 0-1 tidigt i den första perioden. Sedan fick publiken vänta till slutet av den andra innan Patric Hörnqvist fick dem att jubla, i powerplay satte han sitt 18: e mål för säsongen framspelad av Phil Kessel och Evgeni Malkin.
I den tredje gjorde Anders Lee 1-2 för gästerna men sedan presenterade sig Derick Brassard för hemmapubliken genom att sätta 2-2 efter 11:29. Kessel noterades för en assist även på det målet, hans 400:e i karriären.
Det blev det sista målet under ordinarie tid och i förlängning kunde sedan Sidney Crosby avgöra med sitt 22:a mål för säsongen och hans 12 övertidsmål i karriären.
Penguins undvek därmed att förlora för fjärde matchen i rad. För Islanders var det femte gången den här säsongen som laget släppte till minst 50 skott på mål under samma match.

Arizona Coyotes - Ottawa Senators 2-1(1-1, 1-0, 0-0)
Jean-Gabriel Pageau satte 0-1 men det förblev Senators enda mål den här kvällen. Mark Stone noterades för en assist på målet och har 12 poäng på en sju matcher lång poängsvit.
Oliver Ekman-Larsson kvitterade till 1-1 efter 18:46 med ett rappt handledsskott intill Mike Condons vänstra stolpe. På målet noterades Derek Stepan för sin 400:e poäng i karriären.
I mittperioden satte Jordan Martinook 2-1 till Coyotes vilket räckte för seger och att laget närmade sig Senators i tabellen. Nu skiljer det två poäng mellan dem i ligans bottenskikt.

Edmonton Oilers - New York Rangers 2-3 (0-1, 2-2, 0-0)
Rangers tog sin tredje raka seger sedan Trade Deadline och gjorde det efter att Mika Zibanejad stått för ett mål och en assist. Rangers är nu bara tre poäng från en wildcardplats i Eastern Conference.
Han gav sitt lag en smakstart när han flippade fram Chris Kreider till 0-1 redan efter 54 sekunder av matchen. Connor McDavid kvitterade efter 5:43 av den andra perioden innan Mika, nästan två minuter senare, var i zonen igen och lirkade in sitt 19:e mål för säsongen.
Paul Carey ökade sedan på till 1-3 för Rangers på en styrning innan McDavid visade sina kvalitéer och efter en smärre uppvisning lirade fram Ryan Nugent-Hopkins till 3-2. Nugent-Hopkins var tillbaka i Oilers efter skada och lirade i samma kedja som Pontus Åberg.
McDavids mål var hans 30:e för säsongen, vilket han även gjorde under fjolårssäongen. McDavid gör nu Wayne Gretzky och Glenn Anderson samt Jarri Kurri sällskap om att vara de enda Oilers-spelarna med minst två 30-målssäsonger innan de fyllt 22.
Henrik Lundqvist, som haft två raka matcher med 50 räddningar, vilades av Rangers lagledning.

Så gick snacket:
"Lite tur. Jag tror att de var lite trötta men det var skönt att få vinna" - Brad Marchand om sitt avgörande.
"Det var roligt för fansen, det kan jag säga dig. Det är alltid kul när man vinner och jag träffade precis ett par barn som var på deras första match, jag är ganska säker på att de kommer tillbaka" - Tampas tränare Jon Cooper om den galna matchen i Amalie Arena.
"De var bra. De var på oss. Jag tyckte inte vi gjorde det vi skulle alls. Man får inte så många chanser till det här. Man måste vara förberedd och villig att ge järnet" - Mike Babcock efter Leafs förlust.
"40 är bra, 50 är bättre. Jag har fortfarande tid att göra det. Men jag måste fokusera, spela bra och då kommer chanserna komma" Alex Ovechkin.