Tampa Bay lightning

"Hockey is a momentum game." Jääkiekossa ja urheilussa ylipäätänsä puhutaan paljon momentumista. Se on lajiin harjaantumattomille varmasti melko omituinen termi. Miten muka joku asia, mitä ei voi välttämättä kovin järkevästi selittää tai havainnoida, voi vaikuttaa ottelun voimasuhteisiin niin rajusti?
Jos lähtee etsimään selvää määritelmää momentumille, löytää paljon vastauksia. Joku voisi sanoa, että se on ikään kuin "flow-tila". Tila, jossa kaikki menee oikeaan suuntaan, positiivisten asioiden lumipalloefekti.

Se on ihan hyvä määritelmä jääkiekon kohdalla. Jääkiekko on kuitenkin kaikessa yksinkertaisuudessaan maalintekopeli, jossa pyritään tekemään yksi osuma vastustajaa enemmän.
Molemmilla joukkueilla on usein ottelun aikana omat etsikkoaikansa. Tuolloin peli pitäisi kääntää itselleen hyödyntämällä omat tilaisuutensa ja hyvät jaksonsa. Tampa Bay Lightning ei ole tähän pystynyt, kun joukkue on ottanut kahteen otteeseen mittaa Washington Capitalsista Itäisen konferenssin finaaleissa.
Lisää aiheesta: [Tampa joutui kautensa tiukimpaan paikkaan]
Kylmä fakta noista kahdesta ottelusta on se, että pelillisesti Capitals on molemmat voittonsa täysin ansainnut. Tampalla on pelillisellä puolella paljon tekemistä, jos se aikoo kammeta itsensä sarjaan mukaan.
Vaikka pelillisesti asiat ovat menneet vahvasti Capitalsin pillin mukaan, otteluita voi kääntää itselleen altavastaajankin roolista. Sehän onkin urheilun suola. Siihen vaaditaan usein tuuria, hyvää maalivahtipeliä sekä tylyyttä omissa tekopaikoissa ja vahvoissa hetkissä. Tampalla on ollut molemmissa otteluissa omat hetkensä, jolloin se olisi voinut kääntää voimasuhteita edukseen.
Erien alut ja loput ovat yleensä tärkeitä hetkiä nimenomaan momentumin kannalta. Jos niissä hetkissä sössii, pelin virtaus kääntyy herkästi vastustajalle, sillä peli aaltoilee herkästi molempiin suuntiin. Jos saa huonon alun tai hukkaa saumansa, vastustaja saa siitä lisää virtaa ja heidän positiivisten asioiden vyörynsä saattaa käynnistyä.
Ensimmäisessä ottelussa Tampan ottelun käännekohta oli heti avauserän lopussa. Vaikka se pelasi kotiyleisönsä edessä heikon avauserän, eroa oli vain yhden maalin verran Capitalsin hyväksi. Tampa otti kahdeksan sekuntia ennen erän loppua rangaistuksen, ja vain kaksi sekuntia sen alkamisesta Capitalsin kapteeni Aleksandr Ovetshkin iski pukukoppimaalillaan pelin lukemiin 2-0.

Toisessa ottelussa Tampa johti ottelua 2-1 ja sai toisen erän alussa erinomaisen maalipaikan puolittaisen ylivoimahyökkäyksen jälkeen. Kolmas osuma olisi varmasti muuttanut pelin kuvaa, mutta Capitals sai riistettyä kiekon ja naulasi ottelun tasoihin ylivoimahyökkäyksestä vain sekunteja Lightningin maalipaikan jälkeen.
Samaisen erän lopulla Capitals osui kahdesti tolppien väliin. Osumat syntyivät alle minuutin sisällä toisistaan. Jälkimmäinen maali tuli ylivoimalla vain kolme sekuntia ennen erän loppua.
Nuo ovat juuri niitä pelin kriittisiä hetkiä. Kaksi ensimmäistä ottelua ovat ottaneet lopulliset askelmerkkinsä noilla hetkillä, Capitalsin eduksi ja Tampan tappioksi.
Etsikkoaikojen hyödyntäminen on tulosurheilussa tärkeää. Yleensä ne kääntyvät sen joukkueen hyväksi, joka ne osoittaa ansaitsevansa.
- Noiden tilanteiden voittaminen on tärkeää. Emme ole tehneet sitä, vaan olemme antaneet kaksi isoa maalia vastustajalle ottelun käännekohdissa, totesi puolustaja Victor Hedman Tampan harjoitusten jälkeen.
- Molemmat tilanteet olivat kriittisiä ottelun kannalta, ja niistä on tietenkin vaikea toipua. Etenkin erän lopun maalista, koska toivot tietenkin pääseväsi seuraavaan erään hyvistä asetelmista, komppasi puolustajakollega Dan Girardi.
Tampa on itse aiheuttanut vaikean tilanteensa. Vaikka Capitals on pelannut molemmissa otteluissa erinomaisesti, etenkin ensimmäisen ottelun tappio oli Lightningin omaa huonoutta.

Momentum on usein seurausta pienistä, oikeista ratkaisuista ottelun sisällä. Kun ratkaisut kiekollisena ja kiekottomana tulevat selkärangasta ja se toistuu riittävän usein, siitä syntyy joukkueelle tietynlainen jatkumo. Sitä kautta ottelun hallinta kääntyy ainakin hetkeksi vahvasti kyseiselle joukkueelle. Samalla vastustaja saattaa joutua köysiin hetkellisesti, ja sen huonot valinnat vain ruokkivat momentumia.
- Olemme olleet molemmilla puolilla näissä tilanteissa. Aiemmissa sarjoissa olemme ansainneet niiden tilanteiden pomput itsellemme ja samalla hyödyntäneet ne. Nyt olemme nähneet sen toisen puolen. Emme ehkä ole myöskään ansainneet niitä pomppuja itsellemme kahdessa ensimmäisessä ottelussa. Meidän täytyy pohtia, miksi pelimme ei toimi, ja korjata ne asiat, pohti Lightningin päävalmentaja Jon Cooper.
Tampa ei ole kahdessa ensimmäisessä ottelussa luonut itselleen riittävästi mahdollisuuksia momentumiin. Siihen syyt löytyvät sekä peilistä että Capitalsin hyvyydestä. Washington on lukenut erinomaisesti Tampan pelilliset aseet pois.
Capitals pelaa jo keskialueella kiekollisilta pelaajilta tilan ja ajan pois, ja sitä kautta Lightning joutuu heittämään päätykiekkoja huonoilla vauhdeilla. Kun karvaus on myöhässä, Capitals kiekottelee itsensä leikiten paineen alta pois ja pääsee hyökkäämään laadukkaasti kovalla vauhdilla keskialueen yli.
Viimeisimmät uutiset NHL:n pudotuspeleistä kertoo Twitterissä [@NHL\_fi]
Sitä kautta Tampa on poissa mukavuusalueeltaan, ja "hyvien asioiden jatkumoa" ei pääse syntymään riittävän usein. Se ruokkii pääkaupunkilaisten sirkusta entisestään, ja aiemmin mainitut momentumit ovat kääntyneet sitä kautta Capitalsille.
Tämän myönsi myös Tampan pelaajisto.
- Capitals puolustaa erinomaisesti ja on nopea joukkue. He pääsevät meidän karvauksemme alta karkuun, ja silloin kentälle aukeaa tilaa. Meidän pitää päästä heihin paremmin kiinni, vaati Girardi.
- He ovat pitäneet siniviivan hyvin tiiviinä, ja siksi emme ole päässeet vauhdilla päätykiekkoihin. Meidän pitäisi päästä heidän puolustajiinsa paremmin kiinni, sillä nyt he pääsevät helposti ulos omista, komppasi keskushyökkääjä Brayden Point.
Tampan on keksittävä lääkkeet tähän nopeasti. Washingtonissa pelattava kolmas ottelu on nimittäin kriittinen. Jos siitä tulee tappio, Lightningilla on valtava vuori kiivettävänään.