AP23363593190318

Suomi kaatoi perjantaina Latvian ja nappasi ensimmäisen voittonsa alle 20-vuotiaiden MM-turnauksessa Ruotsissa.

Nuoret Leijonat oli Göteborgissa pelattavan A-lohkon ottelussa parempi maalein 4-0.

– Pystyimme parantamaan pieniä asioita ja viisikon tiiviyttä. Hyökkääjien työmäärä oli loistava, ja Latvian oli todella vaikea hyökätä kiekonmenetystemme jälkeen. Pelasimme jämäkän pelin. Koko joukkue onnistui, ja jokainen täytti saappaansa, Suomen päävalmentaja Lauri Mikkola sanoi Discoveryn haastattelussa.

Ottelun ratkaisuhetki nähtiin jo verrattain varhaisessa vaiheessa Suomen saatua padot auki ensimmäisen erän jälkipuoliskolla. Kasper Halttusen hankkima 2+2-minuuttinen ylivoima päästi Suomen vyöryttämään peliä Latvian päätyyn, mikä johti myös avausmaaliin.

Kolme tehopistettä (1+2) iskenyt Jere Lassila siirsi Suomen 1-0-johtoon sutimalla Halttusen laukauksen sisään maalin edestä onnekkaan pompun jälkeen. Alle minuuttia myöhemmin heilahti toistamiseen, kun nopean hyökkäyksen päätteeksi Lenni Hämeenahon poikittaissyöttö tavoitti Jesse Pulkkisen, joka laukoi kiekon etukulmaan.

Suomi oli aiemmin hävinnyt Kanadalle maalein 2-5 ja Saksalle lukemin 3-4. Latvia puolestaan jatkaa edelleen nollakerholaisena hävittyään aiemmin Ruotsille 0-6 ja Kanadalle 0-10. Reagointina aiempiin tuloksiin Suomi teki useita kokoonpanomuutoksia, mukaan lukien maalille. Kahdessa ensimmäisessä ottelussa torjunut Niklas Kokko siirtyi vaihtopenkille, ja Suomen maalilla aloitti 18-vuotias Noa Vali, jolle kertyi 23 torjuntaa.

Suomi johti laukaustilastoa jo ensimmäisen erän jälkeen lukemin 20-3, eikä Latvia kyennyt missään kohtaa kääntämään pelin suuntaa. Toisessa erässä Hämeenahon poikittainen maila latvialaispuolustaja Viktors Kurbakan kaulan seudulle päästi Latvian ylivoimalle, jonka aikana se ei laukonut Valin maalia kohti kertaakaan.

Latvian maalilla Deivs Rolovs urakoi hikisemmän iltapäivän ja torjui 39 kertaa. Sekään ei riittänyt hillitsemään Suomen marssia voittoon, ja Halttusen rannelaukaus siivitti Suomen ylivoimalla jo kolmen maalin johtoon.

– Nyt on otettu opiksi, ja olemme paremmin pelissä kiinni. Toteutamme omia asioitamme. Sovitun ylivoimakuvion jälkeen sain laittaa ranteet lukkoon. Ylivoima on ollut isossa roolissa maalintekovaikeuksien taustalla. Nyt on saatu sieltä hyvin onnistumisia, Halttunen arvioi toisella erätauolla Discoveryn haastattelussa.

Sama kaava jatkui Oiva Keskisen iskemässä 4-0-maalissa, joka oli jo Suomen kolmas ylivoimamaali. Keskinen näytti malttia kiekon kanssa tähdätessään huolellisesti pienestä kulmasta, mistä kiekko upposi tolpan juuresta Rolovsin olkapään yli. Erän ylitettyä puolivälin Jani Nyman luuli avanneensa turnauksen maalitilinsä päättäväisellä hyökkäyksellä, mutta Latvian valmennuksen haaste käänsi tilanteen maalivahdin häirinnäksi.

Suomi joutui viimeisillä minuuteilla harjoittelemaan vielä kahden miehen alivoimaa, mikä oli maksaa Valin nollapelin. Latvia sai kiekon maaliin, kun jäljellä oli enää kahdeksan sekuntia, mutta Rainers Darzins huitoi kiekon verkkoon korkealla mailalla. Osuma hylättiin videotarkistuksen avulla ja Suomi selvitti alivoimansa juuri ennen loppusummeria.

– Tänään saatiin peliä paremmaksi. Suurin muutos oli työmäärässä. Laitoimme oikeasti kaiken likoon emmekä jättäneet mitään piippuun. Tiesimme tämän ottelun panoksen, joten totta kai nyt helpottaa, kapteeni Lassila summasi Discoveryn haastattelussa summerin soitua.

Alkulohkosta on pelaamatta perjantain jälkeen enää yksi kierros. Suomen viimeinen ottelu on ohjelmassa sunnuntaina, jolloin vastassa on Ruotsi.

Slovakia jatkaa puhtaalla pelillä

Perjantain neljän ottelun päivän ensimmäisessä pelissä kohtasivat Norja ja Slovakia. B-lohkon ottelu päättyi Slovakian 8-4-voittoon.

Slovakia karkasi lopullisesti toisessa erässä, jossa se teki viisi maalia. Ykkös- ja kakkosketjujen keskushyökkääjät Servac Petrovsky ja Dalibor Dvorsky kirjauttivat kumpikin tehot 2+2. Slovakia on voittanut turnauksen kaikki kolme otteluaan.

Iltaotteluissa kohtaavat B-lohkossa Tshekki ja Yhdysvallat sekä A-lohkossa mestarisuosikit Kanada ja Ruotsi.