Rinne_bonino_goal_surrounded

Otteen ja hallinnan vaihtelu ei ole missään tapauksessa asia, jota ei olisi koskaan nähty jääkiekko-ottelussa. Pelin on nähty kääntyvän monena iltana yhdestä taklauksesta, blokista, tapetusta ylivoimasta tai helpolla pompulla tehdystä maalista.
Useimmin tällaisia vaihteluita, jotka ovat yllätyksellisiä kuin Brittein saarten sää, voidaan nähdä marraskuisessa runkosarjaottelussa, kun aivan kaikki ajatukset eivät ole täysissä pisteissä ja jokaisen kaksinkamppailun voitossa. Harvemmin niitä nähdään Stanley Cup -finaaleissa, ja varsinkaan siinä määrin ja sellaisia, joita nähtiin Pittsburgh Penguinsin ja Nashville Predatorsin välisessä ensimmäisessä loppuottelussa.

Nashville näytti ottavan koko sarjan hallinnan avausfinaalin ensimmäisistä hetkistä alkaen, ja sen hurjavauhtinen peli tuotti tulosta P.K. Subbanin iskettyä kiekon Pittsburghin maaliin ajassa 7.13. Penguinsin rohkea paitsiohaasto kuitenkin sai maalin hylättyä, minkä jälkeen Pittsburgh otti ohjat.
Calle Järnkrokin ja James Nealin yhtäaikaiset jäähyt toivat Pittsburghille kaksi minuuttia kahden miehen ylivoimaa, mutta Nashville taisteli sen lähes kokonaan ilman takaiskua, ennen kuin Jevgeni Malkin teki johtomaalin. Neljän minuutin ja 11 sekunnin kuluttua peli oli Penguinsille jo 3-0.
Penguins menetti johtoasemansa, kun ottelua oli jäljellä kuusi minuuttia ja 31 sekuntia. Sen jälkeen Jake Guentzel teki ottelun voittomaalin Pittsburghin ensimmäisellä laukauksella kohti maalia 37 minuuttiin.

Käsittämätön peli kaikkine käänteineen.
- Koskaan ei ajattele, että kolmen maalin johdon voisi menettää. Kun meille kävi niin, tuntui siltä, että se oli odotettavissa. Se ei tullut meille yllätyksenä. Emme pelanneet hyvin. Heräsimme, ja sitten Jake pelasti meidät, sanoi Pittsburghin Nick Bonino.
Peli toki oli sellaista, että Penguins pystyi hallitsemaan kaukalon tapahtumia, eikä Nashville saanut omaa paineistavaa jääkiekkoaan juurikaan käyntiin. Laukauksitta jääminen liki kahden erän ajaksi toki yllätti koko pingviiniparven.
- Kun niin tapahtuu, alkaa ihmetellä, että onko meillä mahdollisuuksia. Voisivatko he antaa meille edes yhden kudin? Tämä oli yksi niistä illoista, jolloin jostain syystä laukauksemme blokattiin tai ammuimme ohi. Emme saaneet pelattua hyökkäysalueella tasaisesti. (Pekka) Rinne piti myös huolen siitä, että he saivat kiekon pois omalta alueeltaan usein, Penguinsin kapteeni Sidney Crosby sanoi.
Hullunmylly ei tietenkään ollut valmis vielä siinäkään vaiheessa, kun nähtiin, että Pittsburgh oli pystynyt nousemaan 4-3 johtoon menetettyään kolmen maalin johtoaseman. Kaikista pelaajista juuri Guentzel oli maalintekijä.

Tänä keväänä koko kiekkomaailman tietoisuuteen kovalla maalivireellään noussut tulokashyökkääjä on keikkunut jo pitkään pudotuspelien maalitilaston kärjessä. Guentzel ei ollut kuitenkaan heiluttanut verkkoja kahdeksaan otteluun, ja hän oli jo lähes menettänyt paikkansa pelaavassa kokoonpanossa luisuttuaan ketjuissa askel askeleelta alaspäin Sidney Crosbyn viereltä ykkösketjusta neloseen.
- Hän on ensimmäisen vuoden pelaaja, joka on tullut joukkueeseemme yliopistosta. Siksi hän ei ole tottunut pelaamaan sellaisia ottelumääriä, joita pelaamme. Siinä on jo totuttelua itsessään. Hän on pelannut hyvin, ja isoja minuutteja. Crosbyn ketjun pelaajilta odotetaan maaleja, ja Jake on tehnyt hyvää työtä. Edellisessä sarjassa hän näytti väsyvän, joten yritimme vähentää hänen peliaikaansa, jotta saisimme häneltä tuotteliaampia minuutteja, puolusti Penguinsin päävalmentaja Mike Sullivan hyökkääjäänsä.
Ottelussa oli paljon tapahtumia ja käänteitä, joista on toki paikallaan tehdä myös kourallinen johtopäätöksiä.
Pittsburgh voitti, vaikka ei pystynyt läheskään potentiaalinsa mukaiseen esitykseen. Se on aina hyvän joukkueen merkki, ja kun otteet tuosta varmentuvat, tulee sen mukana väistämättä myös peliesitysten paraneminen.
Pittsburghin otteiden myös täytyy parantua, sillä montaa kertaa Nashville ei varmasti anna sen väistää luotia.
Oliko mahdollista, että Pittsburgh olisi ollut väsynyt? Sillä oli alla kaksi kovaa ja seitsemään otteluun venynyttä sarjaa, joiden otteluita ratkottiin myös jatkoerissä. Henkinen ulospuhallus tapahtui varmasti Ottawa-sarjan jälkeen, kun finaalipaikka ratkesi vasta seiskapelin toisessa jatkoerässä. Kovan Washington-sarjankaan jälkeen Pittsburgh ei ollut ensimmäisissä Ottawa-peleissä parhaimmillaan.
Nashville oli saanut huilata peleistä viikon ennen Stanley Cup -finaaleja.

• Olemme ammattilaisia ja kaikki hyvässä kunnossa. Meidän täytyy vain olla parempia. Kyse oli myös ajatusmaailmasta. Peli oli outo. Meidän täytyy saada kiekkoa maalille, että saamme luotua paikkoja. Niitä ei paljoa ollut. Emme voi käyttää tekosyynä sitäkään, että vastassa oli täysin erilainen joukkue. Kyse oli suorittamisesta, myönsi Pittsburghin puolustaja Justin Schultz.
    Pittsburgh on siis oppinsa saanut. Niin lienee myös Nashville. Sen avausmaalin hylkääminen tapahtui täpärän ja vasta videolta huomatun paitsion myötä, ja yksi Pittsburghin maaleista meni sen kannalta onnekkaasti Predatorsin maaliin puolustajan kautta, eli voitaisiin puhua onnen olleen mukana pelissä.
    Onni on kuitenkin asia, jota ei loppujen lopuksi ole olemassa, eikä sitä kuluneesta sanonnasta huolimatta voi edes ansaita. Kyse on sattumasta, ja kun töitä tekee tarpeeksi, kääntyvät sattumuksetkin omasta näkökulmasta katsottuna positiivisiksi.
    Näin outojen sattumien kiintiö lienee kuitenkin tämän finaalisarjan osalta ainakin hetkeksi täyttynyt.