stars

Perjantain kierroksella huipentuivat Läntisen konferenssin toisen playoff-kierroksen sarjat, kun konferenssifinalistit ratkaistiin seiskapeleissä. Kierroksen suurin sankari oli Dallas Starsin kokoonpanoon noussut hyökkääjä Joel Kiviranta, joka kiitti luottamuksesta ja paukautti NHL-uransa ensimmäisen hattutempun.

Colorado Avalanche - Dallas Stars 4-5 je.
Joel Kiviranta ponnisti taka-alalta sankariksi siivittäessään Dallasin jatkoon jännittävän sarjan trillerimäisessä loppuhuipennuksessa. Suomalainen teki hattutempun, jonka kaksi jälkimäistä maalia olivat myös ottelun tärkeimmät.
\[Lue uusimmat uutiset otteluparista Avalanche - Stars\]
Kiviranta iski ensimmäisen kerran toisessa erässä nostaessaan Starsin tasoihin. Avalanche oli kuitenkin kamppailussa vahva ja meni uudelleen johtoon vain pari minuuttia myöhemmin Nazem Kadrin ylivoimalla tekemällä 3-2 maalilla.
Stars tasoitti toistamiseen kolmannessa erässä omalla ylivoimallaan Aleksandr Radulovin onnistumisen myötä, mutta ei taaskaan kyennyt siirtymään tämän jälkeen johtoon. Myös ottelun avausmaalista vastannut Vladislav Namestnikov heilutti verkkoa ajassa 56.20, ja Avalanche oli edellä kolmannen kerran vain pari minuuttia ennen loppusummeria.

Kiviranta johdatti Starsin konferenssifinaaleihin

Tässä kohtaa esiin astuivat Dallasin suomalaiset. Namestnikovin maalista ehti kulua vain kymmenen sekuntia ennen kuin Kiviranta teki 4-4 tasoituksen Roope Hintzin (0+1) ja Miro Heiskasen (0+2) esityöstä. Maali tarkoitti sitä, että ottelusarjan ratkaisua jouduttiin hakemaan jatkoerästä.
Ylitöitä paiskittiin reilut seitsemän minuuttia ennen Kivirannan illan huipentanutta hetkeä. Andrej Sekera piti kiekkoa Avalanchen maalin takana ja näki Kivirannan oikea-aikaisen liikkeen, joka avasi syöttöväylän. Suomalainen puolestaan latasi laukauksensa ja täräytti kiekon maaliin ensimmäisellä kosketuksella.
Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks 3-0
Siinä missä Stars ja Avalanche pyssyttelivät yhdeksän maalia, Vegasin ja Vancouverin taistossa luukut oli tilkitty huolellisesti. Nollat pysyivät sitkeästi taululla molempien joukkueiden venyessä tarkkaan pelaamiseen tärkeässä ottelussa.
Tilastollisesti pelin virtaus oli tuttu, sillä Thatcher Demko oli maalivahdeista selvästi työllistetympi. Canucks-maalivahti torjui ottelussa 33 kertaa verrattuna Vegasin Lehnerin 15 torjuntaan. Ritarit kuitenkin tuskastuivat yrittäessään rikkoa Demkon nollaa.
\[Lue uusimmat uutiset otteluparista Golden Knights - Canucks\]
Vancouver sai toisen erän lopulla tilaisuuden avausmaaliin hopeatarjottimella päästessään viiden minuutin ylivoimalle Ryan Reavesin rangaistuksen myötä. Tämäkin erikoistilanne jäi kuitenkin hyödyntämättä, kuten myös ottelun kuusi ensimmäistä ylivoimaa.
Kolmannessa erässä molemmat saivat yrittää ylivoimaa peräkkäin, ja Vegas onnistui vihdoin. Päävalmentaja Peter DeBoer avasi erikoistilanteen aikalisällä, joka myös palkittiin. Shea Theodore lähetti siniviivalta rannelaukauksen, joka liiti maalinedusruuhkan läpi yläkulmaan ja siirsi Golden Knightsin johtoon kuusi minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä.

Vegas voitti seiskapelin ja eteni lännen finaaleihin

Nate Schmidt pääsi hetki tämän jälkeen hakemaan ratkaisua jäädessään maalin eteen aivan yksin Demkon kanssa. Laukaus ei kuitenkaan ohittanut urhoollisesti taistellutta Vancouver-veskaria. Vegas pystyi kuitenkin ylläpitämään koko ottelun jatkunutta painettaan Canucksin päädyssä, eikä näin ollen edes antanut vastustajalleen mahdollisuutta tasoitukseen.
Demko jätti maalinsa kaksi ja puoli minuuttia ennen loppua, mutta Canucks menetti kiekon pian aloituksen jälkeen. Alex Tuch tarttui tilaisuuteen ja iski ratkaisevan niitin tyhjään maaliin. Demko seurasi ottelun loppuun vaihtopenkiltä, ja Paul Stastny sinetöi vielä loppulukemat.
Kiviranta todella tarttui tilaisuuteensa, sillä nelosketjun hyökkääjä pelasi vasta kolmannen pudotuspelinsä. Starsin kauden tärkeimpien maalien myötä minuutteja lienee luvassa enemmänkin.
- En ole maailman fiksuin mies, mutta hänellä on aika hyvät mahdollisuudet päästä mukaan seuraavaan otteluun, Starsin päävalmentaja Rick Bowness nauroi.
Kiviranta on NHL-historian ensimmäinen seiskapelissä hattutempun tehnyt tulokas. Edellisen kerran sellainen on ylipäätään nähty vuonna 1993, jolloin asialla oli Wayne Gretzky.
- En edes pysty kuvailemaan tunteitani. En olisi voinut kuvitella tätä edes villeimmissä unelmissani. Seiskapelissä pelaaminen, hattutemppu ja voittomaali, häkeltynyt Kiviranta sanoi.