Finland-Celebrate

Suomen alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkue kukisti MM-kisojen välieräottelussa Sveitsin 6-1 ja pelaa lauantaina MM-kullasta Yhdysvaltoja vastaan. Suomen tehomiehet olivat kaksi maalia tehnyt Aarne Talvitie, Aleksi Heponiemi (1+3) ja Rasmus Kupari (1+2).

• Aarne on pelannut koko ajan hyvin, mutta tämä oli erittäin hyvä ottelu Kuparilta ja Heponiemeltä, Suomen päävalmentaja Jussi Ahokas kommentoi Ylelle.
    Heponiemeen ja Kupariin kohdistettiin valtavat odotukset ennen MM-kisoja, mutta kaksikko alkoi lämmetä vasta turnauksen edetessä. Seurajoukkuetasolla Kärppiä edustavalta tutkaparilta löytyi kuitenkin tehoja silloin kun tarvittiin. Heponiemi teki jo Suomelle 1-1 tasoituksen Kanadaa vastaan pelatussa puolivälierässä.
    Kuusi tehtyä maalia oli Suomen korkein yhden ottelun maalimäärä meneillään olevissa MM-kisoissa. Päävalmentaja sai joukkueelta asioita, joita halusikin.
    Tuoreimmat uutiset maailman parhaan jääkiekkosarjan tapahtumista tarjoaa [@NHL\_fi]
    - Me olimme erittäin valmiita ja teimme vaadittavan työn. Olimme suoraviivaisia, ajoimme maalille ja olimme tehokkaita. Pojat pelasivat erittäin kypsästi. Emme antaneet Sveitsille missään vaiheessa mitään, Ahokas jatkoi.
    Nuoret Leijonat oli tyly heti ottelun alusta lähtien. Joukkue teki jo avauserässä neljä maalia, kun Jesse Ylönen, kahdesti osunut Talvitie ja Henri Jokiharju hyydyttivät Sveitsin unelman loppuottelupaikasta. Philipp Kurashev viimeisteli erän lopulla Sveitsin 1-4 kavennuksen, mutta maali jäi käkikellomaan ainoaksi.
    Toisessa erässä Heponiemi ja Kupari paketoivat pelin täysosumillaan. Suomen maalivahti Ukko-Pekka Luukkoselle kertyi 16 torjuntaa, ja hän selvisi ottelusta melko helpolla.
    Sveitsi nojasi puolivälierässään huikeaan maalivahtipeliin, kun Luca Hollenstein urakoi hulppeat 41 torjuntaa ja pysäytti Ruotsin. Suomea vastaan hänet vaihdettiin maalilta ajassa 7.43, kun Talvitie vei Suomen 4-0 johtoon. Akira Schmid ei hänkään pystynyt pysäyttämään sinivalkoista vyöryä.
    Yhdysvallat voitti Venäjän tiukassa välieräkamppailussa maalein 2-1. Oliver Wahlström teki Yhdysvaltojen avausmaalin ensimmäisessä erässä, ja Alexander Chmelevski tuplasi johdon toisen erän alkupuolella. Grigori Denisenko toi Venäjän mukaan toisen erän 1-2 kavennuksellaan, mutta Yhdysvaltojen maalivahti Cauden Primeau ei antautunut enää toista kertaa. Primeaulle kertyi ottelussa 34 torjuntaa, ja Venäjän Pjotr Kotshetkov torjui 25 laukausta.
USA_Russia_WJC_Semis

Venäjän ja Sveitsin välinen pronssiottelu pelataan lauantai-iltana kello 23 Suomen aikaa. Suomen ja Yhdysvaltojen loppuottelu alkaa kello 3 sunnuntaiaamun puolella.
Tutut vastustajat nuoremmasta ikäluokasta
Suomi ja Yhdysvallat jahtaavat lauantaina molemmat viidettä nuorten MM-kultaansa. Nuorten Leijonien maailmanmestaruudet tulivat 1987, 1998, 2014 ja 2016. Yhdysvallat oli vahvin 2004, 2010, 2013 ja 2017.
Meneillään olevissa kisoissa Suomi ja Yhdysvallat kohtasivat uudenvuodenaattona alkulohkon päätösottelussa, jonka Yhdysvallat voitti 4-1. Suomella oli ottelussa paikkansa maalintekoon, mutta lopullinen röyhkeys Nuorilta Leijonilta puuttui. Toisaalta Yhdysvallat sai pari täysosumaansa helpohkosti.
Osa joukkueiden pelaajista kohtasi viime keväänä alle 18-vuotiaiden MM-loppuottelussa, jonka Pikkuleijonat voitti. Suomi ja Yhdysvallat ovat tulleet toisilleen tutuiksi muutenkin alle 18-vuotiaiden MM-loppuotteluissa, kun maat kohtasivat myös 2015 ja 2017. Noina vuosina Yhdysvallat vei maailmanmestaruuden. Vuoden 2016 välierä päättyi Suomen voittoon, ja Suomi kukisti loppuottelussa Ruotsin.
Vuonna 2016 alle 18-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentajana toimi Jussi Ahokas, joka on ainoa Pohjois-Amerikassa MM-kultaa voittanut suomalaisvalmentaja. Nyt hänellä on mahdollisuus toistaa temppu alle 20-vuotiaiden maajoukkueen kanssa.
Suomella on entuudestaan neljä kultaa, neljä hopeaa ja kuusi pronssia nuorten MM-kisoista. Neljästätoista mitalista vain kolme pronssia on irronnut Pohjois-Amerikassa järjestetyissä kisoissa, joten historian valossa menestysodotus on nyt jo ylittynyt Kanadan Victoriassa ja Vancouverissa pelattavassa turnauksessa.