FinlandWJC

Suomen alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkue nappasi nuorten MM-kisoissa avausvoittonsa kaatamalla turnauksen toisessa ottelussaan Slovakian maalein 8-1. Pienoisesta hyökkääjäpulasta kärsivä Suomi sai kaivattuja onnistumisia monelta eri hyökkäyskoostumukselta, mikä nousi ottelun ratkaisuksi.

Slovakia oli heti ottelun avauserässä suurissa ongelmissa vauhdikkaan leijonalauman käsissä, ja se näkyi joukkueen jäähymäärissä. Suomi hyödynsi ylivoimamahdollisuutensa heti ottelun alussa, kun Patrik Puistola vei joukkueen 1-0 johtoon ajassa 4.54. Aku Räty lisäsi Suomen johdon kahteen maaliin ennen erätaukoa.
- Saimme alussa heti ylivoimaa, jonka kautta loimme paikkoja ja avausmaalin, totesi Räty Ylen televisiohaastattelussa.
Ottelun ratkaisu nähtiin lopullisesti toisessa erässä. Slovakia sai erän alussa mahdollisuutensa kavennukseen kahden miehen ylivoimalla, mutta ei onnistunut hyödyntämään tilaisuuttaan.
Suomi sai tästä selvästi lisää virtaa otteisiinsa ja takoi toisessa erässä ottelun pakettiin. Nuoret Leijonat latoivat reilussa seitsemässä minuutissa neljä täysosumaa ja karkasivat ottelussa 6-0 johtoon.

• Saatiin pelille sellainen alku, mitä haluttiin. Alussa emme meinanneet saada maaleja, vaikka paikkoja oli. Tämä vastasi hyvin meidän odotuksiamme, pojat tekivät hyvän työn. Meni periaatteessa suunnitelman mukaan, pohti Suomen päävalmentaja Raimo Helminen ottelun jälkeen Ylen televisiohaastattelussa.
    Slovakia vaihtoi tässä vaiheessa maalilleen Samuel Hlavajin. Sen jälkeen joukkue iski ottelun avausosumansa, kun Robert Dzugan onnistui maalinteossa ylivoimalla.
    Riemu loppui kuitenkin lyhyeen, kun Aku Räty vei Suomen toisen erän lopussa 7-1 johtoon illan toisella täysosumallaan. Suomen Ville Petman kaunisteli loppulukemiksi 8-1 kolmannen erän komealla alivoimamaalillaan.

Suomen ja Slovakian välinen tasoero tuli melkoisen selväksi viimeistään ottelun toisessa erässä. Suomen pelinopeus oli Slovakialle yksinkertaisesti liikaa, ja suomalaiset saivat jatkuvasti vyörytettyä pitkiä hyökkäyksiä slovakkien puolustusalueelle.
Slovakian parhaat mahdollisuudet ottelun kääntämiseen olivat ottelun avauserässä. Suomi hyökkäsi muutamaan otteeseen liian aggressiivisesti kenttätasapainon kustannuksella, minkä ansiosta Slovakia pääsi kääntämään muutaman vaarallisen vastahyökkäyksen.
Justus Annunen oli kuitenkin maalillaan Ruotsi-ottelun tapaan vakuuttava. Slovakian 25 laukausta kopannut Annunen ei numeroista huolimatta päässyt lauantain ottelussa mitenkään helpolla, vaikka Suomi ottelua hallitsikin.
Joukkueiden tasoerosta huolimatta Nuoret Leijonat voivat poimia pelistä paljon positiivisia asioita mukaansa. Joukkueen ylivoimapelaajat saivat lauantaina kaivattuja onnistumisia, ja lisäksi 11 hyökkääjän rotaatio pääsi nyt ensimmäiseen testiin.
- Se onnistui ihan hyvin, ei mitään ongelmaa, paalutti Helminen.
Yhden hyökkääjän vajaamiehityksen riittävyys testataan kunnolla vasta myöhemmin tässä turnauksessa, mutta ainakin Slovakiaa vastaan se toimi.
- Kyllä se toimi ihan hyvin, mutta saa nähdä, miten se toimii kovemmissa peleissä. Alkoi ykköskentän jätkillä vähän tuossa piiputtaa, mutta kyllä me tämä peli ainakin jaksetaan, pohti Aku Räty Slovakia-ottelun avauserän jälkeen.
Aatu Rädyn (1+1) johtama nelosketju oli lauantaina Suomen paras ketjukoostumus. Rädyn veljeksistä tehokkaalla pelituulella oli myös Aku, joka iski Slovakian verkkoon kaksi täysosumaa. Sampo Ranta syötti kaksi maalia, ja Rädyn veljesduon peli toimi mallikkaasti myös kun ketjun kolmantena osapuolena pyöritettiin muita pelaajia.

Suomi pelaa seuraavan ottelunsa sunnuntaina, kun vastaan luistelee Kazakstan.
- Prosessi on ok-mallissa, aina on parannettavaa. Töitä on paljon ja pelit tulevat nopeasti vastaan, ei tässä isompia ihmeitä tehdä, totesi Helminen.
Saksalle avausvoitto, Venäjä murskasi Kanadan
Saksa voitti B-lohkon päivän ensimmäisessä ottelussa Tshekin maalein 3-4. Saksan sankareina häärivät odotetusti joukkueen ykköstykit Moritz Seider (0+3) ja Dominik Bokk (2+0). Voitto oli Saksalle erityisen arvokas, koska joukkue hävisi perjantaina Yhdysvalloille maalein 6-3.
[Klikkaa tästä nuorten MM-kisojen uutisiin]
Venäjä kaatoi B-lohkon iltaottelussa Kanadan murskalukemin 6-0. Venäjän tehomiehinä toimivat kapteeni Grigor Denisenko (1+1) ja Aleksandr Hovanov (1+1). Venäjä karkasi ottelun avauserässä kolmen maalin johtoon, eikä Kanada siitä enää toipunut.
Ruotsi voitti A-lohkon iltaottelussa Sveitsin maalein 2-5 ja jatkoi hurjaa voittotilastoaan Nuorten MM-kisojen alkulohkovaiheessa. Ruotsin maaleista vastasivat kaksi maalia iskenyt Samuel Fagemo, Nils Höglander, Lucas Raymond ja Karl Henriksson. Sveitsin maalit takoivat Gilian Kohler ja Nico Gross.