armia

Montreal Canadiens yllätti pudotuspeliavauksessaan Toronto Maple Leafsin. Canadiensin suomalaishyökkääjä Joel Armia pohjusti alivoimalla syntyneen voittomaalin. Florida Panthers otti ensimmäisen voiton Tampa Bay Lightningista ja kavensi otteluvoitot. Pittsburgh Penguins puolestaan nujersi New York Islandersin ja Vegas Golden Knights Minnesota Wildin.

Kierroksen helmi
Toronto Maple Leafs - Montreal Canadiens 1-2 (voitot 0-1)
Canadiens teki arvokkaan ryöstön ensimmäisen pudotuspelikierroksen avausottelussaan, kun se nujersi vieraskaukalossa ennakkosuosikki Maple Leafsin. Maalivahti Carey Pricen (35 torjuntaa) lisäksi ratkaisurooleihin nousivat maalintekijät Josh Anderson ja Paul Byron, joista viimeksi mainittu teki kolmannessa erässä alivoimamaalin Joel Armian syötöstä.
Anderson vei Canadiensin johtoon avauserän jälkimmäisellä puoliskolla, kun hän yllätti Maple Leafsin maalivahti Jack Campbellin (28 torjuntaa). Pricen nolla kesti toisen erän alkupuolelle saakka, kunnes William Nylander tasoitti pelin.
Päätöserässä Canadiens tuhlasi kaksi ylivoimaa, mutta iski alivoimalla. Armia nappasi kiekon omalla alueella Joe Thorntonin ulottuvilta ja sutaisi sen kohti keskialueella kärkkynyttä Byronia. Hän porhalsi karkuun Maple Leafsin pelaajilta ja yllätti vielä kaatuessaankin Campbellin. Canadiensin maalivahti Price turvasi johdon ja torjui päätöserässä kaikkiaan 14 laukausta.

TOR-MTL: Byron osuu alivoimalla jään pinnasta

Armia pelasi alivoimalla minuutin, mutta suomalaiskollega Artturi Lehkonen sekuntia vaille viisi minuuttia. Lehkonen kuittasi miinuksen Nylanderin tasakentällisen tekemästä maalista. Armian plus-miinuslukema oli +1. Jesperi Kotkaniemi ei ollut kokoonpanossa.
Joukkueet kohtaavat seuraavan kerran lauantaina. Jatkopaikkaan vaaditaan neljä voittoa. Maple Leafsille aiheuttaa huolta hyökkääjä John Tavaresin loukkaantuminen. Toronton kapteeni sai avauserässä rajun tällin kasvoihinsa taklaustilanteen yhteydessä ja vietiin paareilla kaukalosta.
Kierroksen muut ottelut
Tampa Bay Lightning - Florida Panthers 5-6 je. (voitot 2-1)
Lightning voitti ottelusarjan kaksi ensimmäistä peliä, mutta jäi takaa-ajajaksi kolmannen alussa. Sam Bennett ja Radko Gudas puuhasivat Panthersille kahden maalin karkumatkan.
Lightning palautti tutun marssijärjestyksen toisessa erässä ja teki viisi maalia. Lightning kampesi tasoihin ja ohi Anthony Cirellin, Ross Coltonin ja Steven Stamkosin maaleilla. Alex Wennberg tasoitti ylivoimalla, mutta Lightning pääsi 5-3 johdossa toiselle erätauolle, kun Brayden Point ja Alex Killorn rokottivat lopussa ylivoimalla. Tämä riitti Panthersin maalilla aloittaneelle Chris Driedgerille (17 torjuntaa), joka teki tilaa Sergei Bobrovskille (9).
Panthers esitti kolmannessa erässä hienon nousun ja syttyi ottelusarjaan lähes viimeisellä hetkellä. Kolmas tappio olisi suistanut pantterit jo kuilun partaalle, mutta Patric Hörnqvist ja Gustav Forsling päättivät toisin. Hörnqvist kavensi Aleksander Barkovin ja Jonathan Huberdeaun (0+3) esityön jälkeen jo erän alussa. Forsling (1+1) venytti pelin jatkoerään 5-5 tasoituksellaan, johon Wennberg (1+1) ja Hörnqvist (1+1) tekivät esityön.

Ensimmäisen jatkoerän kuudennella minuutilla Frank Vatrano ja Radko Gudas (1+1) pohjustivat tilanteen Ryan Lombergille, joka yllätti Andrei Vasilevskin (41 torjuntaa) ja ratkaisi Panthersille avausvoiton.
Barkovin saldoksi jäi yksi syöttöpiste ja plus-miinuslukema -2. Myös puolustaja Markus Nutivaara jäi pakkaselle kaksi maalia. Aleksi Heponiemi, Juho Lammikko ja Eetu Luostarinen eivät olleet Floridan kokoonpanossa.
New York Islanders - Pittsburgh Penguins 4-5 (voitot 1-2)
Penguins siirtyi kuskin paikalle, mutta helpolla se ei voittoaan saanut. Islanders kiri päätöserän alussa kahden maalin takaa tasoihin, kun Cal Clutterbuck ja Anthony Beauvillier onnistuivat maalinteossa.
Jeff Carter vei Penguinsin 4-3 johtoon, mutta Clutterbuck toi Islandersin vielä kerran tasoihin. Brandon Tanev palautti Penguinsin karkumatkalle vain pari minuuttia Islandersin tasoituksen jälkeen. Tanevin 5-4 maali jäi ratkaisuksi. Tristan Jarry torjui Penguinsin maalilla 26 ja Semjon Varlamov Islandersin maalilla 22 laukausta.
Penguinsin Kasperi Kapanen ja Islandersin Leo Komarov jäivät pisteittä. Kumpikin sai peliaikaa vajaat 12 minuuttia. Komarov urakoi myös alivoimaa ja tarjoili viisi taklausta. Islanders hallitsi taklauspeliä jo kahdessa aiemmassa kohtaamisessa ja vei taklauspelin tällä kertaa 46-29. Ryan Pulock oli joukkueen ahkerin taklaaja kahdeksalla niitillään.
Islanders yrittää tasoittaa sarjan, kun joukkueet kohtaavat seuraavan kerran lauantaina.

NYI-PIT: Tanev tekee johtomaalin päätöserässä

Minnesota Wild - Vegas Golden Knights 2-5 (voitot 1-2)
Wild ja Golden Knights tarjoilivat ottelusarjansa toistaiseksi runsasmaalisimman näytöksen. Wild voitti avausottelun 1-0, ja sitten Golden Knights tasasi voitot maalein 3-1. Kolmannessa kohtaamisessa Wild karkasi Ryan Hartmanin ja Joel Eriksson Ekin maaleilla, mutta ilonaiheet jäivät siihen.
Mark Stone, Patrick Brown ja Reilly Smith nostivat Golden Knightsin tasoihin ja ohi toisessa erässä. Kolmannessa erässä joukkue suojeli etumatkaansa, ja William Karlsson tuplasi johdon pari minuuttia ennen loppua. Stone viimeisteli loppulukemat tyhjään maaliin illan toisella täysosumallaan, kun pelaamatta oli minuutti.
Golden Knightsin maalivahti Marc-Andre Fleury selvitti ottelun vain 14 torjunnalla eikä antautunut kertaakaan kahden viimeisen 20-minuuttisen aikana. Cam Talbot torjui Wildin maalilla 35 kertaa, kun Golden Knights hallitsi peliä. Kaapo Kähkönen toimi Wildin luukkuvahtina. Stonen (2+0), Smithin (1+1) ja Karlssonin (1+1) lisäksi myös puolustaja Nick Holden (0+2) summasi kaksi pistettä. Neljäs kohtaaminen on ohjelmassa lauantaina.