EDM-WPG, M1: Toninato styr in Stanleys skott

Grundserien är en sak. Stanley Cup-slutspelet en helt annan. Det visade Winnipeg Jets i första matchen mot Edmonton Oilers när playoffspelet tog fart också i Scotia North Division, med de kanadabaserade lagen.
Jets förlorade sju av de nio matcherna mot Oilers i grundserien och matchhistorien i slutspelserier genom åren säger 0-6 mot Edmonton. Det var liksom upplagt för katastrof. Men det blev tvärtom.

Det blev inget snack om vart segern skulle gå i den första slutspelsmatchen: 4-1 till Jets.
- Ja, det är det här som är slutspelet, konstaterade Jets kapten Blake Wheeler som slog in Jets fjärde och sista mål i tom kasse efter att han först assisterat till lagets första mål.
- För att lyckas måste några spelare kliva fram lite extra. Det var viktigt för laget att få den här starten, sade den 34-årige NHL-veteranen från Plymouth i Minnesota.
De som klev fram mot Oilers och gjorde att Jets lyckades var främst fjärdekedjans Dominic Toninato, 27, från Duluth i Minnesota och backen Tucker Poolman, 27, från Dubuque i Iowa. Och så förstås målvakten Connor Hellebuyck, 28, från Commerce i Michigan.
Toninato, som registrerades för en assist på två matcher i grundserien, och Poolman som också fick till en grundserie-assist på 39 matcher, gjorde båda två sina första mål när det behövdes som bäst. Och Hellebyuck räddade 32 av 33 skott, däribland sex skott från Oilers superduo Connor McDavid (två skott) och Leon Draisaitl (4).
Toninatos mål, 9.14 in på tredje perioden, betydde 2-1 och blev det i praktiken matchavgörande. Domarna såg inte målet först; det var ligans videogranskare i Situation Room i Toronto som påkallade domarnas uppmärksamhet och berättade att pucken inte tog i ribban utan var inne i målet.
Ett lyft för Toninato som efter skador och covid-19 kunde spela bara de två avslutande matcherna i grundserien.
- Det där var förmodligen ett av de viktigaste målen i min karriär, sade Toninato. Det var mitt första i ett Stanley Cup-slutspel och det var det matchavgörande målet. Ja, det är med där, bland det bästa jag gjort.
För Connor Hellebuyck, som fick ihop en räddningsprocent på strålande 97.0 i matchen att jämföra med mer beskedliga 91.6 under grundserien, blev det ett dubbelt firande: han passade på att fylla 28 år under matchdagen.
- Det var en fantastisk dag, sade Hellebuyck efter matchen. Alla runt laget fick mig att må extra bra den här födelsedagen och det fanns ju inget bättre sätt att fira den. Det här var en riktig lagseger.
Hellebuyck tvingades kapitulera bara för Jesse Puljujärvis skott i första perioden. Samtidigt höll lagkamraterna hård koll på McDavid och Draisaitl.
- Vi visade att det inte kommer att bli lätt för dem. Och vi har inte råd att göra det lätt för dem heller, sade Hellebuyck. I nästa match kommer de att komma ut i full fart och det måste vi vara beredda på.

Hellebuycks 32 räddningar lyfter Jets över Oilers

Winnipeg kom in i matchen med tung minusstatistik. Laget har inte besegrat Edmonton i en playoffserie sedan 1979 (!); det var då "orginal-Jets" (innan laget till säsongen 1996-97 flyttade till Phoenix och blev Phoenix Coyotes) vann mästerskapet i WHA-ligan, World Hockey Association, med svenskarna Lars-Erik Sjöberg, Roland Eriksson och Willy Lindström i laget.
Och mellan 1983 och 1990 förlorade Jets sex slutspelsserier mot Oilers, med sammanlagt 4-22 i matcher. Oilers vann Stanley Cup fem gånger under den perioden.
Men statistiken är bara förödande om man låter den vara det: det visade Jets spelare i Rogers Place natten till torsdagen. Trots att Oilers kom med två av världens just nu bästa och mest högproducerande spelare i McDavid och Draisaitl, och trots att Jets saknade två sina ledande spelare i snabbe men axelskadade forwarden Nikolaj Ehlers och centern Pierre-Luc Dubois, skadad i matchen mot Toronto i helgen.
Jets gick direkt ut och visade att man inte skulle vara slagna på förhand. Laget spelade tufft i en tuff match: backen Logan Stanley, fjärdekedjans center Nate Thompson tredjekedjans dito Adam Lowry visade vägen med tunga tacklingar. De båda lagen fick ihop 50 tacklingar bara i första perioden, och när signalen gick för andra perioden hade Jets registrerats för säsongsbästa 52 tacklingar. När krutröken skingrades hade Winnipeg, vars tidigare högsta matchfacit under säsongen var 43 tacklingar, vunnit också den matchen i matchen med 68-50.
\[De senaste nyheterna från serien mellan Oilers-Jets\]
Och matchen med 4-1.
- Typisk playoffhockey, konstaterade Jets tränare Paul Maurice. Lite mer fysiskt spel än vanligt, så det fanns ingen riktig plats för skönspel. Jag tyckte ändå de (Oilers) var bättre i att skapa chanser; Hellebuyck var riktigt bra i närheten av målet.
Natten till lördagen ska Winnipeg försöka stjäla också den andra matchen på bortais i Edmonton. Nedsläpp klockan 03.00, svensk tid.