norenPrime

Washington Capitals visade prov på mental styrka och skärpa när man besegrade regerande mästarna Pittsburgh Penguins i match 2 hemma i Capital One Arena. Precis som i match 1 så tog man en tidig ledning, men till skillnad från match 1 behöll Capitals koncentrationen genom hela tillställningen och kunde kvittera serien till 1-1 i matcher efter att ha vunnit match 2 med 4-1.

Huvudstadslaget spelade på ett mycket liknande sätt som man gjorde i öppningsmatchen av serien, då man satsade på att utnyttja sin fart och komma i två-mot-en eller tre-mot-två lägen. Alexander Ovechkin gav hemmalaget ledningen efter 01:26 in i den första perioden, och den ryske superstjärnan hade bud på fler mål, men Matt Murray i Penguins kasse stod för ett par fenomenala räddningar. Murray fick dock kapitulera igen efter 14:54 då Jakub Vrana satte sitt första mål i slutspelet och utökade ledningen till 2-0. Capitals pressade gästerna rejält och hade 20-10 i skott efter den första perioden.

Brett Connolly utökade till 3-0 tidigt i den andra perioden innan Penguins fick in en reducering genom Kris Letang med drygt fem minuter kvar av perioden. Trots att Penguins tog över spelet i den andra perioden och vann skotten med 16-6 så såg det aldrig ut som att Capitals var på väg att vika ner sig. Man spelade kontrollerat i den tredje perioden och Nicklas Bäckström satte 4-1 i tom kasse med sju sekunder kvar av matchen.
Ovechkin erkände efter slutsignalen att 3-0 målet var extremt viktigt för laget efter att man tappade en 2-0 ledningen i match 1.
- Det var oerhört viktigt, sa Ovechkin till NHL.com/sv. Du såg vad som hände förra matchen när vi hade en 2-0 ledning och de kom tillbaka och vann matchen. Det är ett erfaret lag och de kommer inte ge upp och göra det enkelt för oss. Idag så spelade vi stabilt och vi fick med oss resultatet.
- Vi startade på samma sätt som i match 1, sa Ovechkin. Vi fick ett tidigt mål och hade gott om chanser, och Matt Murray var bra ikväll, precis som (Braden) Holtby. Så vi måste utnyttja varje chans vi får.
Ovechkin gjorde sitt sjunde mål i årets slutspel och ligger i skrivande stund på en delad förstaplats i skytteligan. Capitals head coach Barry Trotz höll med om att 3-0-målet var ett viktigt mål för hans mannar.

• Det var ett viktigt mål, sa Trotz på sin presskonferens efter matchen. Jag tycker att vi hade haft ett par bra chanser som vi inte lyckades att sätta dit, men vi fick lite andrum med det målet, men alla mål är viktiga.
    Braden Holtby stod för 32 räddningar, och har spelat riktigt bra sedan han ersatte Philipp Grubauer i den tredje perioden av match 2 i serien mot Columbus Blue Jackets i förstarundan.
    - Jag tycker Holtby hade en väldigt solid match, sa Trotz. Han gjorde ett par räddningar vid viktiga tillfällen. Han rörde på sig på ett bra sätt, de försökte göra det tufft, men hans respons var bra.
    Holtby själv tyckte att han gjorde en gedigen insats i match 2 och att han hade turen på sin sida vid ett par tillfällen.
    - Det kändes ganska bra, sa Holtby till NHL.com. Det har känts bra ett tag, och jag hade ett par turliga studsar genom trafiken, speciellt vid deras chans i andra perioden då jag inte såg nåt överhuvudtaget.

Penguins trodde att Patric Hörnqvist hade reducerat till 3-2 efter 09:03 i den tredje perioden, men efter att man inte dömt mål på isen så stod den bedömningen kvar efter en videogranskning i Toronto. Då pucken var under Holtbys benskydd så fanns det inte tillräckligt med bevis för att ändra domslutet på isen. Penguins head coach Mike Sullivan var inte nöjd med det beslutet från domarkåren.
- Min åsikt är att det till 100 procent var ett mål, sa Sullivan efter slutsignalen. När du förstorar bilden så kan du se vitt, den (pucken) är bakom stolpen. Oavsett om du använder slutledningsförmåga eller om du kan se det vita, det är hur vi såg på det. Så vi är oense med ligan på ett respektfullt sätt angående deras beslut, men det är inget som vi kan kontrollera.
Efter att ha kallat match 1 "en spark i magen" så var Trotz inte förvånad att hans lag studsade tillbaka på ett bra sätt i match 2.
- Med vårt ledarskap och sammanhållning så var jag inte förvånad, sa Trotz. Jag vet att gruppen är motiverad, och att dom skulle studsa tillbaka och visa vad dom kan, och det gjorde dom.
Nu vänder serien till Pittsburgh och PPG Paints Arena, och Capitals åker till Pennsylvania med gott självförtroende efter söndagens insats.