tampa hedman

Svenskarna i NHL blir fler och fler - men hur går det egentligen för dem? I svenskkollen kikar vi varje morgon närmare på de blågulas insatser från nattens NHL-omgång, och under onsdagen var det blågult i centrum i ett par matcher.

Victor Hedman klev fram som matchvinnare för sitt Tampa Bay Lightning för andra matchen i rad. Tampa vann med 5-4 i förlängning borta mot Washington Capitals, men det var hemmalaget som började matchen bäst och som tog ledningen genom Lars Eller framspelad av Carl Hagelin i den första perioden.
Hedman hade sedan ett finger med i spelet - och noterades för en assistpoäng - när Nikita Kucherov kvitterade i powerplay i den andra perioden. I en mittperiod som totalt innehöll sex mål sprang Tampa iväg till 1-3 innan Capitals reducerade genom Carl Hagelin, som vackert lyfte in 2-3 över Andrei Vasilevskiy från snäv vinkel. Den tredje perioden bjöd på ett mål och det var Capitals kvittering till 4-4 vilket tog matchen till förlängning.

WSH-TBL: Hedman viken in en backhand i sudden

Väl där klev backbjässen från Örnsköldsvik fram. I en spelvändning kom han ensam med en Capitalsback och lagkamraten Yanni Gourde försökte fylla på mot den bortre stolpen, men Hedman höll i pucken, gled in och la in det matchvinnande femte målet för Bolts med en backhand förbi Braden Holtby. Ett iskallt avslut, men:
- Jag såg över mina alternativ när jag fick pucken men jag gillade inte vad jag såg. Sedan fick jag en blackout och gjorde mål, sa han till media efter matchen.
Det var fjärde gången den här säsongen som Hedman gjorde ett matchvinnande mål, och han har nu gjort poäng i sex raka matcher (2-5--7).
Här följer en genomgång av den svenska NHL-onsdagen.
ÖVRIGA SVENSKA RUBRIKER
WILLIAM VANN BRÖDRAKAMPEN
Bröderna Nylander - Alexander och William - möttes för första gången i NHL-sammanhang och det var William som gick från matchen som vinnare då hans Leafs vann med 4-2 i Buffalo. Alex Nylander gjorde visserligen säsongens första mål när han vackert placerade ett skott i Garrett Sparks högra kryss. Han har nu för första gången gjort poäng i två raka matcher i NHL (1-2--3). Och Rasmus Dahlin assisterade Casey Mittelstadt till 1-0 vilket betyder att Dahlin nu är den näst meste poängplockande 18-årige backen i NHL's historia (8-31--39), bakom Phil Housley (57p). William Nylander noterades för en assist på John Tavares 2-1-mål när han sköt ett skott som tog i målramen varpå pucken landade hos Tavares.

BUF-TOR: Nylander trycker in direktskott via stolpen

SVENSKARNA BAKOM CANUCKS SEGER
De svenska inslagen fortsätter att vara dominanta när Vancouver Canucks slutspelsjakt rasar vidare. I nattens 7-4-seger mot Ottawa Senators svenskarna för totalt nio poäng. Loui Eriksson gick i bräschen och noterades för ett mål och tre assist, Alexander Edler stod för tre assist och Elias Petterssons kväll resulterade i två assistpoäng. Edler har nu gjort fem poäng (1-4--5) på de två senaste matcherna, och Pettersson har gjort poäng i tre raka matcher (1-2--3).
Oscar Lindberg noterades för sitt nionde mål för säsongen när han skickade in 5-3-reduceringen i mitten av den tredje perioden. Han har nu gjort mål i två raka matcher. Totalt har det blivit fem fullträffar i Sens-tröjan.

VAN-OTT: Lindberg reducerar för Senators