Karlsson

Efter 6-3 hemma mot Vancouver Canucks tog Vegas Golden Knights sin 41:a seger för säsongen och kan nu kalla sig ledare av Pacific Division, Western Conference och hela NHL

William Karlsson satte sitt 32:a och sitt 33:e mål för säsongen och hade dessutom en assist på Jonathan Marchessaults 4-2-mål i den andra perioden. Karlsson satte sitt första till 2-2 med 5:21 kvar att spela. Svensken fick pucken lågt i slottet och stänkte in den bakom Anders Nilsson. Hans andra kom 5:36 in i den tredje perioden. Marchessault flippade fram Karlsson som från vänster placerade in pucken i Nilssons bortre hörn. Tomas Nosek satte 5-2 i slutet av den andra perioden vilket gjorde att Nilsson fick lämna över till Jacob Markström till den tredje perioden.

Daniel och Henrik Sedin gjorde vars två poäng i matchen. Henrik delar 11-platsen med Marian Hossa över de européer med flest assist i NHL(1309st) och Daniel delar andraplatsen över svenska mål i powerplay genom tiderna (135) med Daniel Alfredsson. I Canucks fick Philip Holm göra NHL-debut. Den förre Djurgården- och Växjöbacken lirade 15:12 minuter.
Men kvällen tillhörde Karlsson och Vegas. Laget har gjort sex mål i tre av sina fyra senaste matcher och har sammanlagt stått för 215 mål under säsongen, bara Tampa Bay Lightning har gjort fler.
Här är summeringen från resten av nattens matcher:
New York Rangers - Minnesota Wild 1-4 (0-2, 1-0, 0-2)
Bruce Boudreau är nog ganska nöjd med sitt drag att sätta Mikael Granlund och Eric Staal i samma kedja igen på nästan två månader. Båda stod för dyra poäng när Wild tog sina tredje raka seger på sina miniturné.
De gjorde varsitt mål i den första perioden och varsitt i den tredje. Staals andra i matchen var hans 29:e för säsongen vilket är fler än vad han gjorde under fjolåret. Senast han var upp och snuddade på samma nivå var 2010-11 då han satte 33 puckar.
Wild, som strukit både Jonas Brodin och Gustav Olofsson till matchen, tog sig i och med segern sig upp på tredjeplats i Central Division.
I Rangers nätade Jesper Fast sitt nionde för säsongen när han reducerade till 1-2 i den andra perioden. Rangers har bara tre segrar på sina 16 senaste matcher men är bara sex poäng från wildcard i Eastern Conference. Henrik Lundqvist var för andra matchen i rad satt på bänken till förmån för Alexandar Georgiev.

Carolina Hurricanes - Pittsburgh Penguins 1-6 (0-1, 1-3, 0-2)
Mästarna fortsätter att visa form och tog i natt sin sjätte raka seger vilket tog dem förbi Washington Capitals som ledare i Metropolitan Division.
Jake Guentzel, Olli Määttä, Phil Kessel (2), Sidney Crosby och Evgeni Malkin gjorde målen och Matt Murray stod för 27 räddningar.
Både Guentzel och Crosby gjorde sina 20:e mål för säsongen. Guentzel, 23 år och 140 dagar gammal, är den yngsta Penguins-spelaren att ha en 20-målssäsong sedan Shawn McEachern 1993 (23 år, 330 dagar). Crosby har några fler. Det här är femte raka och totalt 11 gången som Crosby når målplatån. Kris Letang gjorde sin 326:e assist i karriären, flest av alla backar i Penguins historia. Malkin hade utöver sitt mål två assist och noterade sin 10:e trepoängsmatch den här säsongen.
Glädjande var också att Patric Hörnqvist var tillbaka i Pens laguppställning efter åtta matchers skadefrånvaro. Innan matchen hade Penguins en PP-procent på 29 med honom och 13 procent utan honom i laget. Det blev ett mål under nattens match.
Elias Lindholm noterades för ett passningspoäng på Teuvo Teräväinen 2-1-reducering för Canes.

St. Louis Blues - Winnipeg Jets 0-4 (0-3, 0-1, 0-0)
Connor Hellebuyck slog i natt klubbrekord i Winnipeg Jets då han höll sin sjätte nolla för säsongen. Det tidigare rekordet hölls av Ondrej Pavelec och sattes säsongen 2014-15.
Pavelec gjorde 34 räddningar varav 14 i den första och 15 i den tredje. Segern var hans 32:a för säsongen vilket är två i från ett annat klubbrekord (flest under en säsongen) som Kari Lehtonen satte 2006-07 då han vann 34.
Tre av hemmalagets mål kom i den första perioden. Nio Petan gjorde 0-1, Blake Wheeler 0-2 och Kyle Connor 0-3. Mark Scheifele stod för assistpoäng på de första två målen och nådde 167 assist i karriären vilket är sjunde flest i Jets historia. I den andra perioden satte Patrik Laine sitt 29:e mål för säsongen och hans 65:e i karriären. Bara sju tonåringar har gjort fler genom tiderna.
Resultatet gjorde att Jets närmade sig Nashville Predators i toppen av Central Division medan Blues fortsatt ligger kvar på andra wildcard-plats.

Chicago Blackhawks - San Jose Sharks 1-3 (0-0, 1-0, 2-1)
Hoppet om slutspel håller i sig för Blackhawks som tog sin tredje seger på sina fyra senaste matcher. Tio poäng saknas till wildcardplats efter nattens match. Målvakten J.F. Berube räddade 42 skott, flest i sin karriär, och Jan Rutta, Nick Schmaltz och Artem Anisimov stod för målen.
Schmaltz, som fyllde 22 år, hade dessutom en assist i matchen.
I Sharks gjorde Timo Meier målet och Martin Jones stod för 33 räddningar men det räckte inte mer än till lagets andra raka förlust. Shakrs är en poäng före Anaheim Ducks på andraplatsen i Pacific Division.

Så gick snacket:
"Jag tänkte att jag skulle ge det ett försök i en period för att se hur det skulle gå. De var ganska bra" - Boudreau om Granlund/Staal.
"Vi gjorde en riktigt bra insats i den andra perioden. De kom tillbaka med ett lite konstigt mål, vi trodde det skulle bli icing, men vi fick tillbaka momentum med två mål. Sedan höll vi i det" - Sidney Crosby.
"Jag såg puckarna bra och alla framför mig gjorde rätt saker. De tog hand om sina killar, rensade returer och såg till att jag kunde se. Det är allt jag önskar av dem och jag tyckte att de gjorde ett fenomenalt jobb" - Hellebuyck.