Skip to main content

Vanligaste frågorna kring expansionsdraften

Alla detaljer kring hur Vegas kan välja i expansionsdraften 2017

av Dan Rosen @drosennhl / NHL.com Senior Writer

Nedräkningen har börjat för Vegas Golden Knights.

På söndagen, klockan 10.00 Eastern Time (16.00 svensk tid) fick Vegas och de övriga 30 NHL-klubbarna en lista på de spelare som klubbarna valt att skydda i expansionsdraften.

Så vad händer? Jo, massor under de närmaste 72 timmarna. Här är svaren på alla frågor ni kan tänkas ställa.

Hur lång tid har Vegas på sig att göra sina val?

Vegas har till klockan 10.00 ET (16.00 svensk tid) på onsdag att göra sina val.

När får omvärlden veta vad Vegas har valt?

Vegas val offentliggörs under onsdagens prisgala 2017 NHL Awards and NHL Expansion Draft, presenterad av T-Mobile på T-Mobile Arena i Las Vegas, klockan 20.00 ET (02.00 svensk tid).

Golden Knights får då också de sjätte valet i NHL-draften 2017, en draft som inleds i United Center i Chicago på fredagen och fortsätter med rundorna 2-7 på midsommaraftonen.

Finns det särskilda regler Golden Knights måste följa?

Ja. Golden Knights måste välja 30 spelare, en från varje lag och minst 14 forwards, nio försvarsspelare och tre målvakter. De hämtas från listan över spelare som inte skyddats av sina klubbar.

Minst 20 av spelarna måste ha kontrakt för säsongen 2017-18. Vegas måste också välja spelare som tillsammans kommer upp i en lönesumma på 43,8 miljoner dollar, eller 60 procent av det lönetak på 73 miljoner dollar som gällde för säsongen 2016-17.

Är det val av 30 spelare rakt upp och ner, eller finns det alternativ för Vegas?

Det finns alternativ. De kan välja en spelare som inte skyddats av sin klubb, även spelare som kommer att bli en så kallad unrestricted free agent (UFA). Om Vegas väljer en sådan spelare kan klubben skriva kontrakt med honom före den 1 juli, eller låta honom bli en free agent.

Golden Knights kan också signa en oskyddad UFA eller en restricted free agent (RFA) under den tid draftfönstret är öppet. Vegas är det enda lag som kan signa en oskyddad UFA eller RFA från ett annat lag, och det kan klubben göra mellan 10.01 am ET (16.01 svensk tid) på söndag till 9.59 am ET (15.59 svensk tid) på onsdag.

Vegas får inte signa free agents som finns med på listan över skyddade spelare.

Om Golden Knights signar en så kallad free agent från lag X, kan de då välja ytterligare en oskyddad spelare från samma lag?

Nej. Om Golden Knights väljer att signa en oskyddad free agent, så är det den enda spelaren de får välja från den klubben. Detta för att säkerställa att de övriga 30 lagen inte förlorar mer än en spelare per lag under den tid expansionsdraftens fönster är öppet - om det inte sker genom en trade mellan klubbarna. Om Vegas signar en free agent så har klubben inte rätt till kompensation från Golden Knights.

Vad gör de andra 30 lagen under tiden Vegas väljer - är det business as usual?

Inte på ett par dagar. Sedan klockan 3 pm ET (21.00, svensk tid) på lördagen, är alla trader stoppade och klubbarna kan inte heller sätta upp spelare för en trade. Det stoppet slutar gälla klockan 8 am ET (16.00 svensk tid) på torsdag. Under den tiden får de 30 lagen göra affärer enbart med Vegas Golden Knights.
Golden Knights måste lämna in sina val i expansionsdraften och alla signerade kontrakt till klockan 10 am ET (16.00 svensk tid) på onsdag. När fönstret stänger får Vegas inte signa någon free agent och det inte är en spelare de tradat till sig, till klockan 12.00 (18.00) den 1 juli.

Se mer