Russia

VICTORIA - USA hade inga problem att besegra Kazakstan i Save on Foods Memorial Centre. Amerikanerna vann med hela 8-2. Bland annat efter att Joel Farabee stått för ett äkta hat trick

Kazakstan höll jämna steg med USA i knappt fem minuter, sen började amerikanerna hitta nätet bakom Kazakstans målvakter (Kazakstan bytte målvakt i den första perioden). Farabee gjorde tre raka inom loppet av sju minuter och USA hade egentligen avgjort matchen redan då.
- Det känns såklart skönt att vinna och göra tre mål, men i det stora hela var det en bra lagseger. Efter den tröga starten mot Slovakien var det här ett steg i rätt riktning, säger Farabee till NHL.com/sv.
USA fortsatte göra mål i den andra perioden vilket gjorde att Kazakstan bytte målvakt för andra gången i matchen. Vladislav Nurek startade matchen, ersattes av Demid Yeremeyev en bit in i den första perioden, men fick alltså hoppa in i den andra igen.
Kazakstan fick in en puck till i slutet av matchen och fick då motta ett stort jubel hos de kanadensiska fansen.
USA:s seger var dock fullt rättvis. Amerikanerna vann skotten med 66-13, men ställs mot betydligt tuffare motstånd under lördagen när Sverige står för motståndet.
\\*
I fredagens andra match vann Ryssland med 2-1 mot Tjeckien och inkasserade sin andra raka seger i årets turnering. Ryssland tog ledningen i den första perioden efter mål från Artyom Galimov. I den andra ökade de på till 2-0 genom Nikolai Kovalenko som i hög fart lyckades få pucken förbi Lukas Dostal. Efteråt kasade han in i sargen och blev liggande, men gav lugnande besked efter matchen.
- Jag är glad för lagets skull. Jag skadades inte. Allt är okej, sa Kovalenko till IIHF.com.
Tjeckerna reducerade kort därefter genom Jachym Kondelik som fick pucken i ansiktet och på axeln innan den gick som en båge över den ryska målvakten Pyotr Kochetkov. Tjeckien pressade sedan för en kvittering och kom närma i slutet av matchen. Men pucken smet under armen på Kochetkov och utanför mål.
Tack vare segern är Ryssland klart för kvartsfinal.