010417CWhite

Det var en nervkittlande tillställning som utspelade sig på isen i Bell Centre. Först i den sjunde straffomgången lyckades Troy Terry sätta avgörande 4-3 till amerikanerna och se till att USA för första gången på tre raka försök kunde slå Ryssland i en utslagningsmatch. Men det uppstod stor förvirring på isen efter att tre straffrundor slutförts då flera av de ryska spelarna verkade tro att de vunnit, men enligt IIHF:s regler är det fem straffar i slutspelet som gäller och straffläggningen fortsatte.

Då blev det dags för Terry, draftad i den femte rundan av Anaheim Ducks 2015. När all press låg på USA och honom levererade han tre straffmål, som dessutom var av absolut högsta klass.
På den avgörande straffen kom Terry från höger, gjorde en lång dragning åt vänster som tvingade den annars storspelande Ilya Samsonov till en lång sidledsförflyttning. Terry utnyttjade den lucka som då uppstod mellan målvaktens benskydd och petade iskallt in pucken över mållinjen.
- Han är väldigt skicklig. Han visade ikväll att han har iskalla nerver, sa USA:s back Charlie McAvoy till worldjuniors2017.com efter avgörandet.
Matchens ordinarie speltid inledde amerikanerna bäst men det var turneringens målkung, Rysslands Kirill Kaprizov som gjorde matchens första mål. 19-åringen från KHL-laget Salavat Yulaev UFA gjorde sitt åttonde mål i turneringen efter 11.54 efter att han snabbt som en vessla tryckt sig runt den amerikanska målburen och skickat in pucken bakom USA:s målvakt Tyler Parsons.
USA, som sköt 14 skott i den första perioden, skulle till slut få utdelning. När 55 sekunder återstod satte Colin White sitt första av två mål i matchen.
I den andra perioden tog det bara 1.07 innan Ryssland återigen skulle ta ledningen. Framför mål stod Denis Guryanov perfekt placerad för att kunna raka in returen som Parsons lämnat på Vadim Kudakos skott från blålinjen.
Ilya Samsonov stod för 40 räddningar i matchen varav många av dem riktigt vassa. Speciellt ett par i mittperiodens första halva när USA spelade i powerplay. Men när Ryssland åkte på sin andra utvisning i perioden kunde inte ens Samsonov hålla emot.
Från en lång passning från Parsons tog det inte många sekunder innan Luke Kunin kvitterade till 2-2, snyggt framspelad av Jeremy Bracco och Jordan Greenway.
USA skulle också gå till pausvila som ledare sedan White gjort sitt andra mål i matchen. White fick pucken intill sargen, tog ett par skär in i banan innan han snurrade runt och satte pucken bakom Samsonov.
- Vi håller oss till vår spelplan. De fick några chanser men när vi kommer ner djupt på dem är vi bättre, sa White efter den andra perioden till NHLnetwork.
Den tredje perioden var ett ställningskrig. USA försökte försvara sin ledning medan Ryssland gång på gång försökte klura ut bästa sätt att ta sig igenom den amerikanska försvarsmuren på.
De skulle lyckas, först tvingades Ilya Samsonov stoppa Clayton Keller på straff men kort efter straffräddningen satte Guryanov sitt andra mål i matchen när han åkte sig fri med Parsons.
De tio övertidsminuterna gick till USA:s fördel men straffläggningen krävdes och nu väntar USA:s första JVM-final sedan de vann guld i Ryssland 2013.
- Jag har aldrig varit med om något liknande. Det är galet. Det är overkligt att vi vann och att vi har chans på guldet imorgon, sa Clayton Keller, USA:s bäste poängplockare i turneringen till worldjunior2017.com