NYI-celly

Mycket mål och många flerpoängsmakare genomsyrade den här NHL-natten. Nattens allra galnaste match utspelade sig i Barclays Center i Brooklyn där New York Islanders slog Detroit Red Wings med hela 7-6. Brock Nelson blev matchhjälte när han med sitt tredje mål för kvällen avgjorde i förlängningen med matchens 13:e mål.

Efter 9:52 i den tredje perioden såg det däremot ut som att Red Wings skulle gå mot en säker seger, då ledde gästerna med 2-5 efter att Henrik Zetterberg spelat fram till två mål och själv gjort ett. Zäta spelade sedan fram till målet som betydde 6-6 och hans 137:e bortamål i Red Wings-tröjan, sjunde flest genom alla tider i klubben.
Men hans fyra poäng var inte poängbäst ikväll.
Det var istället Islanders rookie Mathew Barzal som blev den andra rookien någonsin att göra fem poäng i två matcher under säsongen Han stod för en assist till Islanders 1-3-reducering och ytterligare tre när Islanders i samma powerplay i den tredje perioden satte franchiserekord för antalet mål i samma PP och hämtade ifatt 2-5 till 6-5 sedan Tyler Bertuzzi från matchstraff för slashing på Cal Clutterbuck.

Barzals femte assist för kvällen kom på Nelsons avgörande mål i sudden. De fem poängen innebar en del milstolpar:
- Det är två spelare i NHL:s historia som haft två kvällar med minst fem assist innan sin 21:a fördelsedag: Wayne Gretzky och Mathew Barzal.
- Barzal är den andra rocken i ligan som haft tre fempoängskvällar under samma säsong.
Här är summeringen från nattens matcher:
New York Rangers - Calgary Flames 4-3 (1-1, 1-2, 2-0)
Ett Rangers som ser ut att gå in i förändringarnas tider vann hemma i Madison Square Garden med 4-3 mot Calgary Flames efter att Mikz Zibanejad blivit matchhjälte med sitt 4-3-mål i powerplay med 7.19 kvar att spela i den tredje perioden. Målet var Zibanejads 16:e för säsongen.
Ställningen var ett lika efter den första perioden efter att Kevin Hayes och Brett Kulak gjort målen. Michael Grabner gjorde 2-1 halvvägs in i mittperioden men det var Flames som gick till pausvila i ledning efter mål från Curtis Lazar och Matthew Tkachuk. Rick Nash kvitterade till 3-3 innan Zibanejad avgjorde.
Till den andra perioden byttes Henrik Lundqvist in i Rangers-kassen efter att Ondrej Paelec tvingats utgå på grund av en knäskada. Det blev hans 789:e framträdande i Rangers-tröjan, nionde flest i historien. Det var hans första seger i ett inhopp sedan den 2 december 2010.
Rangers saknade Ryan McDonagh, Chris Kreider, Kevin Shattenkirk, Jimmy Vesey, Marc Staal och Pavel Buchnevich på grund av skador.
För Flames var förlusten den sjätte i rad på bortaplan mot Rangers och endast deras andra förlust under ordinarie tid sedan den 18 november.

Washington Capitals - Columbus Blue Jackets 4-2 (2-1, 2-1, 0-0)
Metropolitan-ettan Capitals tog sin andra raka seger och förpassade samtidigt Blue Jackets till sin femte raka förlust och nu är Blue Jackets, som länge legat tvåa i divisionen, utanför slutspelsplats.
Evgeny Kuznetsov och Lars Eller stod för varsitt mål och varsin assist i matchen. Ryssen förlängde sin poängsvit till sex matcher när han först spelade fram John Carlson till 1-0 i den första perioden. Pierre-Luc Dubois kvitterade men med två sekunder kvar gjorde Kuznetsov 2-1 framspelad av Eller.
I mittperioden fixade Artemi Panarin 2-2, men två snabba mål med bara en minut och 28 sekunders mellanrum fixade Captitals seger. Jay Beagle gjorde 3-2 innan Eller satte 4-2 i powerplay. Washington har gjort nio powerplaymål på sina tio senaste matcher.
Florida Panthers - Los Angeles Kings 1-3 (1-0, 0-2, 0-1)
Kings hamnade i underläge med 1-0 efter att Aaron Ekblad öppnat målskyttet i powerplay i den första perioden.
Men sedan var det, målmässigt sett, Kings för hela slanten. Nicholas Shore och Jonny Brodzinski vände på matchen i den andra perioden och i den tredje såg Anza Kopitar till att punktera matchen med att göra 1-3 efter bara 25 sekunder. Kopitar har gjort mål i tre raka matcher och Kings som är ute på en sju matcher lång bortaturné är 6-2-0 på sina åtta senaste matcher.

Carolina Hurricanes - Vancouver Canucks 4-1 (3-0, 0-1, 1-0)
Hurricanes fick en smakstart hemma i PNC Arena. Redan 14 sekunder in i matcher satte nämligen Brett Pesce pucken till 1-0. Målet kom bara fem sekunder senare än Canes/Whalers franchise-rekord som sattes av Shane Willis den 12 november 2000.
Efter Pesces mål utökade Canes på ledningen genom Phillip Di Giuseppe och Sebastian Aho och vid pausvilan stod det 3-0. Elias Lindholm noterades för säsongens 15:e assist på Di Giuseppes mål. Ahos mål betydde hans 20:e för säsongen, med det blev han den fjärde spelaren i Canes/Whalers historia att nå två 20-målssäsonger innan sin 21:a födelsedag.
Michael Del Zotto reducerade till 3-1 i den andra perioden men närmare än så kom inte gästerna och i den tredje fastställde Justin Williams slutresultatet med sitt tionde mål för säsongen. Canes vann efter tre raka förluster och är därmed med i wildcardjakten på allvar igen. Marcus Krüger blev under gårdagen förpassad till AHL sedan inget lag plockat upp honom från waivers.
Canucks spelade utan Brock Boeser, Mikael Granlund och Chris Tanev och förlorade för fjärde matchen i rad. Backarna Alexander Edler och Troy Stecher spelade bägge minus-4.

Winnipeg Jets - St. Louis Blues 2-5 (0-0, 1-3, 1-2)
Blues närmade sig topplagen Jets och Nashville Predators i Central Division. Deras andra seger på lika många kvällar grundlades i den andra perioden då lagets svenskar såg till att bidra i allra högsta grad.
Vladimir Tarasenko satte 1-0 efter passningspoäng från Alexander Steen. Patrik Berglund gjorde 2-0 med sitt åttonde mål för säsongen och Steen satte 3-0 med sitt 12:e mål efter 11:39.
Kyle Connor reducerade för Jets i slutet av perioden och kom ännu närmare i mitten av den tredje då Patrik Laine satte 3-2.
Men Tarasenko ville annat och med sitt andra för kvällen gav han Blues ledningen med 4-2 och gjorde sitt 333:e poäng i karriären. Det tog honom förbi Jörgen Pettersson för andraplatsen i Blues europeiska poängliga genom tiderna. 5-2 gjorde Jaden Schwartz med tre sekunder kvar att spela.
Förlusten var Jets första under ordinarie tid på hemmaplan sedan den 14 december och bara den andra sedan den 20 oktober. Blue målvakt Jaek Allen passerade Grant Fuhr för tredjeplatsen i antalet vinster genom Blues historia.
Dallas Stars - Pittsburgh Penguins 4-3 (1-2, 0-0, 2-1, 0-0, 1-0)
John Klingberg blev en av målskyttarna när Dallas tog sin femte raka seger. Svenskens mål kom i den tredje perioden och betydde 2-2 för hemmalaget. Dessförinnan hade Carl Hagelin gjort sitt sjätte mål för säsongen och gett gästerna ledningen med 0-2 i numerärt underläge.
Tyler Seguin fixade reduceringen för Stars innan den första perioden var slut. Efter Klingbergs 2-2 gjorde Dan Hamhuis 3-2. På samtliga hemmamål stod Jamie Benn för passningspoäng och tangerade därmed Sergei Zubovs på andra flest 13 treassists-matcher i Stars historia.
I straffläggningen blev Tyler Seguin den enda målskytten och Stars befäste sin wildcardplats från Western Conference.

Anaheim Ducks - Edmonton Oilers 3-2 (1-0, 1-1, 1-1)
Svenske Hampus Lindholm såg med ett mål och en assist till att Ducks kunde vinna hemmamatchen mot Oilers och ta viktiga poäng i Pacific Division. Lindholm öppnade målskyttet redan efter 2:28 i den första perioden vilket innebar hans åttonde mål för säsongen. Lindholms mål var hans 37:e i Ducks vilket tog honom upp på samma antal som Fredrik Olausson på femteplatsen i klubbens historia.
I den tredje noterades han för en assist på Ryan Keslers 3-1 mål, ett mål som blev matchavgörande. Kris Russel reducerade visserligen till 3-2 men förgäves. I den andra perioden satte Corey Perry 2-0 till Ducks och förlängde därmed sin poängsvit till fyra raka matcher. Anton Slepyshev gjorde gästernas första mål i matchen.
Så gick snacket:
"Det är väldigt konstigt, vi är nära en slutspelsplats fast att det känns som att vi förlorat hur länge som helst. Så är känslan. Allt som krävs är ett par veckors dåligt spel och det är en helt annan känsla här, men vi är precis där. Om vi kan spela som vi gjorde under stora delar av den här matchen, så vet man aldrig" - Henrik Lundqvist
"Jag tror inte jag har vit en del av något liknande innan. Det var en galen avslutning. Allt som kan gå upp och ner i en match och säsong visade sig under 15 minuter där. Det var en skön seger, dock" - Islanders forward Josh Bailey
"Jag länder att oavsett vad som hände idag så skulle vi lära oss något nyttigt. Vi lärde oss om oss själva som lag och vi lärde oss mycket om hur djupt vi kan gräva och vi grävde djup för den här segern" - Dallas coach Ken Hitchcock.