Sweden_56

Efter fredagens straff-förlust mot Ryssland var det ett revanschsuget Tre Kronor som trampade gasen i botten mot värdnationen Tyskland redan från start. Svenskarna tog sig in i tyskarnas zon och kastade puckarna mot mål från alla vinklar. Totalt vann man skotten med 22-5 i den första perioden. Arizonas Oliver Ekman-Larsson öppnade målskyttet efter 6:56 minuter.

"Det tar lite tid att anpassa sig till stor rink, men det går bättre och bättre" berättade målskytten för TV4 i den första periodpausen. Ekman-Larsson blev dock ende svenske målskytt i öppningsperioden. En storspelande Tomas Greiss, till vardags i New York Islanders, höll värdnationen kvar i matchen och Patrick Hager (Kölner Haie) kvitterade med ett fint handledsskott efter 16:14, framspelad av Greiss lagkamrat Dennis Seidenberg.
Ett tidigt svenskt powerplay i den andra perioden gjorde att Tre Kronor återtog ledningen genom Victor Rask redan efter 23 sekunders spel. Svenskarna snurrade upp det tyska försvaret fint innan Rask avslutade mönsteranfallet. Men målet blev dyrköpt då Elias Lindholm sänktes av en slashing mot höger knä. Lindholm spelade inte mer under kvällen.
Det tempo och initiativ man haft i den första matchen gled Sverige ur händerna i mittperioden och tyskarna kom, tack vare ett par svenska utvisningar, in i matchen. Efter 5:26 kvitterade hemmalaget genom Philip Gogulla (Kölner Haie) i just powerplay och därefter dikterade tyskarna spelet och man hade ett tag 9-4 i skott.
Men Tre Kronor bjöd på en kalldusch när Marcus Krüger bröt in på mål och skapade oreda. Greiss räddade, med god hjälp av stolpen, Krügers avslut innan Chicagoforwarden kallt lämnade pucken till Linus Omark som rakade in 3-2-målet. Därefter jobbade svenskarna sig tillbaka in i matchen och med två och en halv sekund kvar bombade Minnesotas Jonas Brodin in 4-2, framspelad av William Nylander.
"Vi drar på oss många utvisningar i andra perioden och det blir lite hackigt spel." menade Omark, till vardags i KHL-laget Salavat UFA, i intervjun med TV4.
Tempot dalade i början av den tredje perioden och Tre Kronor kontrollerade händelserna utan att tyskarna egentligen skapade några farligheter. Efter 9:42 satte Colorado Avalanches lagkapten Gabriel Landeskog den definitiva spiken i kistan när han förvaltade en retur efter Victor Rasks dragskott och Tre Kronor fick fira till tonerna av Abbas "Mamma Mia". 58 sekunder senare pricksköt William Nylander 6-2 från högerkanten - hans första mål i Tre Kronor. Det andra lät inte vänta på sig utan kom blott 1:19 minuter efter det första med klockan på 11:59. Sveriges sjunde mål blev också det sista som Greiss släppte in, då han lämnade isen och ersattes av
Danny Aus den Birken, som inte släppte någon puck förbi sig.
Efter matchen meddelade Tre Kronors lagledning att Elias Lindholm kommer att fortsätta undersökas under kvällen, men att man inte hade någon prognos just då. En bitvis stressad insats blev till slut en enkel seger för Tre Kronor som nu har spel-ledigt till måndag kväll, då USA står för motståndet. Nedsläpp klockan 20:15.´
Tre Kronors match avslutade en intensiv VM-lördag som totalt innefattade sex matcher:
\Våra västra grannar Norge spelade samtidigt som Tre Kronor och vann till slut en tät match mot Frankrike. Patrick Thoresen (Zürich) gjorde två mål efter att Linköpings Ken Andre Olimb inlett målskyttet. Frankrikes två mål gjordes av Stephane Da Costa (CSKA Moskva) och slutresultatet skrevs till 3-2 för Norge.
\
Lettland besegrade Danmark med klara 3-0. Fjärdelinans Gints Meija, till vardags i Dinamo Riga, inledde målskyttet efter 3:08 av den andra perioden. 26-årige Miks Indrasis blev sedan tvåmålsskytt i den tredje perioden. Danmark var möjligen aningen övertända och drog på sig tre utvisningar vid ställningen 2-0. När Peter Regin satt utvisad 2+2 minuter för en hög klubba punkterade Indrasis matchen med 7:20 minuter kvar.
* Schweiz chockstartade mot Slovenien och hade en 4-0-ledning efter den första perioden. Men Slovenien kämpade sig tillbaka. Allt inleddes med Jan Mursaks (CSKA Moskva) 1-4-mål i numerärt underläge i slutet av den andra perioden. Ziga Jeglicg gjorde 2-4 efter 5:50 av den tredje perioden innan Slovenien gjorde 3-4 och 4-4 inom loppet av 82 sekunder genom Jan Urbas och Robert Sabolic. Matchen gick till straffar där Detroit-bekante Damien Brunner avgjorde. Schweiz mål gjordes av Andres Ambuhl, Gaetan Haas, Romain Löffel och Simon Bodemann.

SWI_SLO_55

* Slovakien hade stora problem med underdogen Italien och vann till slut efter förlänging. Slovakerna tog planenligt ledningen i den första perioden (Michel Miklik) men italienarna kvitterade i mittperioden genom Giovanni Morini och i den tredje tog man ledningen tack vare Luca Frigo. Örebros Libor Hudacek räddade slovakernas ansikte med 1:04 kvar av matchen. Peter Ceresnak, till vardags i Plzen, avgjorde för ett överlägset Slovakien - som vann skotten med 32-19, efter 2:45 av förlängningen.

Milian -SVK

* Grannen Tjeckien hade däremot inga problem med Vitryssland och dominerade matchen från början till slut. Skotten vann man med 45-7 (!) och matchen skrevs till tennissiffrorna 6-1. Philadelphias Jakub Voracek noterades för ett mål och två assist och lagkamraten Radko Gudas stod för ett mål, liksom Chicagos Michal Kempny. Övriga mål gjordes av Roman Cervenka (Fribourg), Radim Simek (Liberec) och Petr Vrana (Sparta Prag). Alexander Pavlovich (Dinamo Minsk) gjorde Vitrysslands mål.