avalanche

Under natten mot torsdagen fortsatte Stanley Cup-slutspelet med fem matcher av den första rundan. Återigen bjöds hockeyfansen på underhållning på högsta nivå med många spännande situationer och skickliga prestationer.

Här är tio spaningar från onsdagens matcher:

1. Bäckströms skada gav center-brist i Capitals

Capitals centerstjärna Nicklas Bäckström avbröt match 1 mot Islanders efter att oförberedd ha åkt på en sen tackling i första perioden. Reglerna under detta unika slutspel gör att lagen inte får avslöja skadans eller sjukdomens natur men Bäckström kom inte tillbaka i spel under resten av matchen.

• Han kunde inte fullfölja matchen och vi får utvärdera honom vidare under morgondagen, säger Capitals tränare Todd Reirden.

Bäckströms skada gav Washington viss centerbrist då dansken Lars Eller vilades efter sin karantän på grund av att reste iväg från "bubblan" för att närvara vid födelsen av familjens andra barn. Eller väntas finnas med i laguppställningen till match 2 på fredag.

Islanders nätar fyra gånger i rad i match 1

2. Första "riktiga" slutspelsvinsten för Markström

Jacob Markström vann förvisso tre matcher i Stanley Cup Qualifiers, men i nattens 5-2-seger mot St. Louis Blues kom den första segern i en runda av Stanley Cup-slutspelet. Markström motade 29 av 31 skott med räddningsprocenten 93,50. Bland många fina räddningar i matchen stod Markström för en lysande benparad då han under Blues slutforcering sträckte ut vänsterbenen och sparkade undan pucken på mållinjen vid en tät situation framför mål.

3. Elias Petterssons första "riktiga" slutspelsmål

Vancouvers forward Elias Pettersson gjorde förvisso ett mål i Qualifiers-matcherna, vilket i historieböckerna kommer att bokföras som ett slutspelsmål. Men i nattens möte med St. Louis Blues kom också hans första mål i en runda av Stanley Cup-slutspelet.

Pettersson, som gjorde 27 mål i grundserien, hittade rätt i powerplay då han skickade upp 2-1-pucken i nättaket med ett snabbt avslut. Pettersson har gjort poäng i fyra raka slutspelsmatcher (2+3).

STL-VAN, M1: Pettersson skickar upp pucken i nättaket

4. Avalanche nötte ner Kuemper

Colorado Avalanche dominerade det första mötet i serien mot Arizona Coyotes - ett möte man vann med 3-0. Avs pepprade Darcy Kuemper med 40 skott i matchen samtidigt som man försvarade sig väl. Yotes tilläts bara skjuta tre skott på mål i den första perioden, fyra i den andra och sju i den tredje. Målen lät vänta på sig men när de väl kom, kom de klumpvis. 1-0 och 2-0 kom med tio sekunders mellanrum och alla tre målen kom inom 1:29.

• Vi ville se till att ha mycket trafik framför Kuemper, säger Avalanche-backen Erik Johnson till NHL.com/sv. Han är en riktigt bra målvakt och deras bästa spelare. Han har spelat bra hela året och hela slutspelet. Idag fick vi utdelning för vårt tålamod med ett par returer.

5. Bergeron Bruins meste hjälte i slutspel

Boston Bruins vann den till följd av maratonmatchen mellan Tampa Bay Lightning och Columbus Blue Jackets uppskjutna matchen mot Carolina Hurricanes med 4-3 efter avgörande i den andra förlängningsperioden från veteranen Patrice Bergeron.

Målet var Bergerons fjärde övertidsmål i ett slutspel i karriären, vilket är rekord i Bruins genom tiderna. Mel Hill och Terry O´Reilly har gjort tre övertidsmål under slutspel var. Bland de nu aktiva spelarna är det bara Chicago Blackhawks skarpskytt Patrik Kane (5) som gjort fler. Washington Capitals Nicklas Bäckström, Pittsburgh Penguins Patrick Marleau och Dallas Stars Corey Perry har alla gjort fyra övertidsmål i slutspelssammanhang.

BOS-CAR, M1: Pastrnak hittar Bergeron i ÖT

6. Upprört i Hurricanes efter Bruinsmål

Känslorna svallade i Carolina efter att Charlie Coyle gett Boston Bruins ledningen med 2-1 i slutet av den andra perioden. Canes-lägret menade att målvakten Petr Mrazek hade kontroll på pucken och att den slogs ur handsken av en Boston-spelare. Man menade dessutom att pucken slogs grävdes fram med handsken vilken vilket skulle innebära handpassning. Till syvende och sist dömdes mål.

7. Philly fortsatt starka

Philadelphia vann det första mötet i serien mot Montreal Canadiens med 2-1. Flyers har nu vunnit fyra raka matcher i årets slutspel efter att ha gått obesegrat genom seedningsmatcherna. Fem gånger tidigare har laget inlett ett slutspel med att vinna fyra eller fler matcher: 1985 (vann de 6 inledande matcherna), 1974 (6), 1974 (7), 1978 (4), 1980 (6). Flyers har vunnit 13 av sina 14 senaste matcher efter att ha spelat 9-1-0 på de tio sista matcherna innan säsongen pausades den 12:e mars.

8. Trögstartat Islanders vaknade och vann

New York Islanders mäktade bara med att skjuta två skott på mål i den första perioden av match 1 mot Washington Capitals. Det var tredje gången i slutspelssammanhang som Isles skjutit två eller färre skott i den första perioden mot Caps. 1985 avlossade man två skott på mål i den första perioden av match 3 i den första slutspelsrundan och i match 3 i den andra slutspelsrundan 1984 fick man inte till något avslut på mål alls under den första perioden. Båda de gångerna gick Islanders vinnande ur matchserierna.

I nattens match vaknade Islanders offensiv efter hand, vilket hjälpte till att vända ett 0-2-underläge i slutet av den andra perioden till seger med 4-2.

9. "Pasta"-mål i lunchmötet

Övertidssegern mot Hurricanes var Bruins första seger i årets slutspel efter att ha förlorat de tre inledande seedningsmatcherna. Skytteligavinnaren i grundserien David Pastnak (48 mål, delat med Capitals Alex Ovechkin) gjorde sitt första mål i årets slutspel då han utjämnade till 1-1 i den första perioden. Med målet kliver Pastrnak upp på 18 gjorda mål under sin 48 matcher långa slutspelkarriär. Tre spelare i Bruins historia har gjort 20 slutspelsmål på 50 spelade matcher: Barry Pederson (24 matcher), Gregg Sheppard (32) och Bobby Orr (50 matcher). "Pasta", som också stod för assisten vid Bergerons segermål, har alltså två matcher på sig att sälla sig till det sällskapet.

BOS-CAR, M1: Pastrnak utjämnar

10. Enkel nolla för "Grubi"

Colorados målvakt Philipp Grubauer motade 14 puckar och höll sin andra slutspelsnolla i karriären.

• Den här typer av matcher där man blir stående sysslolös långa stunder kan vara obehagliga, säger Grubauer efter matchen. Man jag fick bra hjälp av killarna framför mål idag och jag såg varenda puck jag fick på mig. Jag tar hellre en sån här match där man få tio skott på sig än en där man måste rädda 50.

Segern var "Grubis" nionde i slutspelssammanhang med Colorado, näst flest någonsin i Avs efter Patrick Roy (81). Med Pavel Francouz nolla den 5:e augusti är det första gången i Colorado/Nordiques-franchisets historia som två olika målvakter hållit nollan i ett och samma slutspel.