bruins

Stanley Cup-slutspelet i Edmonton och Toronto gick vidare med fyra matcher under måndagen. Här är tio spaningar från nattens drabbningar:

1. Bruins målfest i tredje perioden

Boston Bruins skaffade sig matchbollar i serien mot Carolina Hurricanes där man nu leder med 3-1. Det blev verklighet efter att laget vänt 0-2 till 4-2 inom loppet av 6:51 i den tredje perioden.

Bruins snabbaste fyramåls-svit i slutspelssammanhang kom i match 6 i Stanley Cup-finalen 2011 mot Vancouver Canucks. Då, precis som i nattens match, gjorde Brad Marchand ett av de fyra målen.

CAR-BOS, M4: Marchand överlistar Remer på friläge

2. Colorado fick utdelning

Colorado Avalanche fick hål på Darcy Kuemper och vann match fyra mot Arizona Coyotes med hela 7-1.

Nazem Kadri gjorde två mål för Avs och noterades dessutom för en målgivande passning vilket hjälpte laget att skaffa sig ledningen med 3-1 i matchserien.

För Arizona fortsätter anfallsspelet lysa med sin frånvaro. Under match 4 fick ökenhundarna bara iväg 15 skott mot Philipp Grubauer.

3. Regerande mästarna utjämnade

St. Louis Blues vann match 4 mot Vancouver med 3-1 och har nu hämtat upp ett 0-2-underläge serien till likaläge.

Segerorganisatör var Ryan O'Reilly som följde upp gårdagens två målgivande passningar i 3-2-segern med att göra två mål och en assist.

Senast en Blues-spelare gjorde mer än en slutspelspoäng två dagar i rad var Al MacInnis i match 2 och 3 i conferencefinalen mot Phoenix Coyotes.

VAN-STL, M4: O'Reilly nätar på Markström

4. Makars snygga mål

Cale Makar släkte allt hopp som Coyotes hade om att vända 1-4-underläget inför den tredje perioden mot Avalanche. Direkt på nedsläpp i den tredje perioden fick han tag i pucken i mittzon och kryssade sig igenom Arizona-försvaret. I fritt läge lyfte han sedan in en backhand.

Makar är med sina två mål under årets slutspel den fjärde rookie-backen i Avalanche/Nordiques-franchisets historia som lyckats göra mer än ett mål i ett playoff. Bruce Bell gjorde två mål på 16 matcher 1985, Jeff Brown gjorde tre mål på 13 matcher 1987 och Jon Klemm gjorde två mål på sex matcher 1996.

5. Lightning i slagläge mot Blue Jackets

Tampa Bay Lightning besegrade Columbus Blue Jackets med 2-1 och har nu ledningen i matchserien med 3-1. Sex gånger tidigare i klubbens historia har Lightning haft en 3-1-ledning i en slutspelsserie och i samtliga fall har laget avancerat till nästa runda, i fem av de sex tillfällena har avancemanget säkrats redan i match 5.

Lightning tog ledningen med 3-1 mot Blue Jackets

6. Vasilevskiy närmar sig klubbrekordet

Lightnings Andrei Vasilevskiy motade 28 av 29 skott i match 4 mot Blue Jackets och har nu vunnit 20 slutspelsmatcher för laget. Han behöver två vinster till för att gå förbi Nikolai Khabibulin och Ben Bishop (21 vinster var) och bli den Tampa-keepern med flest vinster i slutspelssammanhang genom tiderna.

7. Snabba puckar

Det ramlade in ett antal mål tidigt efter periodstarterna under natten.

Vancouvers J.T. Miller gjorde 1-1 mot St. Louis 40 sekunder in i den andra perioden och Cale Makar i Avalanche gjorde 5-1 mot Coyotes 19 sekunder in i den andra perioden. Lightnings Barclay Goodrow gjorde matchens första mål 16 sekunder in i den andra perioden mot Blue Jackets. Det är Lightnings näst snabbaste mål efter en periodstart i ett slutspel. Adam Hall var tre sekunder snabbare då han nätade 13 sekunder in i den första perioden i match 2 av conferencefinalen 2011 mot Boston Bruins.

De snabbaste målen genom tiderna efter en periodstart i ett slutspel är gjorda av Don Kozak och Per-Erik Eklund. Kozak gjorde mål för Los Angeles Kings sex sekunder in i den första perioden av match 4 i den andra rundan mot Boston Bruins 1977.

Pelle Eklund gjorde mål för Philadelphia Flyers sex sekunder in i den andra perioden i 7-10-förlusten i match 5 i den andra slutspelsrundan mot Pittsburgh Penguins 1989.

ARI-COL, M4: Coast-to-coast från Makar

8. Pietrangelo i fint sällskap

Blues-backen Alex Pietrangelo gjorde ett mål och en assist i 3-1-segern mot Canucks vilket tar honom upp på 50 slutspelspoäng i karriären (8+42 på 90 matcher). Bara två backar i St. Louis historia har nått 50 poäng i slutspelssammanhang: Al MacInnis (58 poäng, 14+44 på 82 matcher) och Chris Pronger (51 poäng, 10-41 på 85 matcher).

9. Svenskar i assisttagen

Inga blågula spelare lyckades skriva in sig i matchprotokollen som målskytt under natten, men en handfull av svenskarna fanns dock med som framspelare då matcherna summerades.

Vassast var Gabriel Landeskog som plockade två assistpoäng i Colorados storseger mot Arizona. Där stod också Andre Burakovsky för en assist vid 4-0 av Joonas Donskoi.

Bruins Joakim Nordström och Canucks Alexander Edler noterades också för varsin målgivande passning.

10. Atkinson först till tio i Columbus

Cam Atkinson tröstmålade för Blue Jackets vid 1-2 mot Lightning blev han den första spelare i Columbus historia att göra tio mål i slutspelssammanhang. Atkinson, som spelat i CBJ sedan säsongen 2011-12, har på 34 slutspelsmatcher gjort 24 poäng (10+14). Bakom Atkinson finns Pierre-Luc Dubois och Boone Jenner som båda gjort åtta playoff-mål.