ANA-VGK: Karlsson gör hattrick mot Ducks

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värda att notera? I Svenskkollen tar vi ett lite djupare grepp på omgångens svenska insatser.
William Karlsson bröt sin måltorka och slog till med säsongens första hattrick när Vegas Golden Knights lyckades besegra Anaheim Ducks med 6-5 efter sudden.

Karlsson hade inte gjort mål sedan den 13:e december 2019.
- Inte illa. Det var ett tag sedan. Jag är väldigt glad över de här tre målen och de här två poängen, säger Karlsson till Vegas twitterkonto.
För tredje gången i sin NHL-karriär gjorde William Karlsson tre mål i en och samma match. Svensken har därmed kommit upp i totalt 13 mål den här säsongen. Hans första mål i matchen betydde 3-2 till Vegas. Efter ett flygande anfall fick Karlssons pucken i slottet och utnyttjade trafiken framför mål med ett välplacerat handledsskott.
Tidigt i den tredje perioden gjorde Karlsson sitt andra och tredje mål för kvällen och satte Vegas i en 5-3-ledning.
Efter 6:28 sköt han 4-3 med ett handledsskott från den vänstra tekningscirkeln efter att Vegas avslutat ett numerärt överläge. När klockan sedan visade 11:05 i perioden friställdes han framför mål och lyfte in en backhand.
Trots svenskens triss i fullträffar krävdes det sudden. Ducks kom tillbaka via två sena mål och utjämnade till 5-5. I förlängningen avgjorde sedan Shea Theodore för Vegas som nu leder Pacific Division med fyra poängs marginal till Vancouver Canucks.
- Jag tyckte vi spelade bra. Det var tufft att släppa tillbaka dem in i matchen. Men sånt hände i hockey, de ska ha credd. Jag är bara glad över att ta två poäng och så klart över att göra mål igen, säger Karlsson.
HAGELIN NÅDDE 100 MÅL I NHL
Washington Capitals gick segrande ur prestigemötet med Pittsburgh Penguins. Capitals vann med 5-3 och tog över förstaplatsen i Metropolitan Division. Två av gästernas mål stod Carl Hagelin för. Den svenske ytterforwarden satte viktiga 3-2 och 5-3 till Capitals i den tredje perioden. Målen innebar att Hagelin nu gjort 100 stycken i sin NHL-karriär, där han också representerat New York Rangers, Anaheim Ducks, Penguins och Los Angeles Kings.
- Vi behövde en seger. Det var en bra insats av oss. Vi visade mycket karaktär i den tredje perioden, säger Hagelin som slog in en retur för sitt första mål och nätade i tom kasse för sitt andra.
Nicklas Bäckström stod för två assist i matchen. Capitals-centern har nu 39 målgivande passningar den här säsongen. Patric Hörnqvist gjorde ett av Penguins mål i matchens, hans 15:e för säsongen. Marcus Pettersson noterade en assist.

WSH-PIT: Hagelin säkrar segern med mål i tom bur

FÖRSTA NHL-SEGERN FÖR JOHANSSON
Buffalo Sabres besegrade Winnipeg Jets med 2-1 hemma i KeyBank Center. Mellan hemmalagets stolpar stod Jonas Johansson som genom 25 räddningar vann sin första match i NHL. Johansson var naturligtvis glad över milstolpen.
- Det är verkligen otroligt. Jag är väldigt tacksam för att killarna klev fram som de gjorde. Jag tror inte vi släppte till ett skott under sista nio, tio minuterna, säger Johansson som startat i tre matcher den här säsongen.
Sabres vann efter mål från Kyle Okposo och Zemgus Girgensons. Blake Wheeler nätade för Jets.

MIN-STL: Sundqvist nätar handledsskott från nära håll

SUNDQVIST HJÄLPTE BLUES TILL FJÄRDE RAKA
Oskar Sundqvist noterades för ett mål och en assist när St. Louis tog ännu en seger. 4-1 blev slutresultatet mot Minnesota Wild.
Sundqvist gjorde 3-1 för Blues efter halva den andra perioden när han stal pucken från Matt Dumba bakom mål, tog sig in framför och hittade nätet. Svensken har nu gjort 12 mål den här säsongen.
- Jag hade lite tur med studsen där. Jag fick min klubba på den, hamnade ensam med målvakten, men det var i en period i matchen då de pressade oss hårt. Det var ett viktigt mål för oss, säger Sundqvist.
Sundqvist assisterade sedan till Ivan Barbashev som gjorde mål i numerärt underläge fram till 4-1. I Wild noterades Joel Eriksson Ek för en assist.
VÄRT ATT NOTERA
\Mattias Janmark stod för en assist i Dallas 2-1-förlust mot Chicago Blackhawks. Svensken fick dessutom chans att göra mål på straff, men Corey Crawford räddade.
\
Lucas Carlsson debuterade i NHL för Blackhawks. Han spelade 14:55 minuter och noterades för tre tacklingar i matchen.
*Elias Lindholm och Mikael Backlund assisterade till varsitt mål i Calgary Flames 4-2-seger mot Detroit Red Wings. Detroits Patrik Nemeth stod också för en assist.