AP_22137680710897

Sverige hade inga problem att ta sin tredje raka seger i Hockey-VM 2022. Tre Kronor besegrade under tisdagskvällen Storbritannien med hela 6-0 efter att ha gjort fem av målen i den första perioden.

Buffalo Sabres-backen Rasmus Dahlin noterades för ett mål och två assist i matchen.
- En bra genomförd match från vår sida, vi vinner och tar poängen. Nu går vi vidare, säger backen Rasmus Dahlin till NENT/Viaplay.
Rasmus Asplund och Anton Bengtsson gjorde två mål vardera i matchen. Bengtsson noterades även för en assist. Magnus Hellberg höll nollan efter sammanlagt 16 räddningar.
Det tog bara 13 sekunder för Sverige att spräcka nollan i turneringens tredje gruppspelsmatch. Buffalo Sabres-forwarden Asplund slog in en retur fram till 1-0 och sitt första mål av två i matchen. Sedan rann det på för Sverige som gjorde 2-0 genom Joakim Nordström efter 7:43, 3-0 genom Bengtsson efter 10:24 och 3-0 genom Rasmus Dahlin efter 13:09. Dahlin hade assist på Aslunds 1-0 och på Sveriges 5-0-mål som Asplund satte med fem sekunder kvar av öppningsperioden powerplay. Asplund har gjort fyra mål på de två senaste matcherna.
- Vi pratade jättemycket om att komma ut till den här matchen på rätt sätt, ta tag i matchen och försöka, inte vinna matchen, men få målen så vi kunde spela av matchen på ett bra sätt, säger Sveriges förbundskapten Johan Garpenlöv.
Watch: Youtube Video
Sverige slog av på målskyttet i den andra perioden, som blev mållös efter bara åtta svenska skott på mål. I den tredje ökade Sverige tempot igen och kunde genom Bengtsson öka på till 6-0 efter 13:09. Bengtsson, som spelar i Rögle till vardags, har gjort tre mål och två assist så här långt i turneringen. Sverige har fått en bra start på turneringen.
- När man vinner skapar det självförtroende både hos individuella spelare och på spelsättet, att man tror på det man gör. Sedan måste man ändå sätta sig in i rätt prestationstillstånd och komma in till den här matchen på rätt sätt, säger Garpenlöv.
Det lyckades Sverige med och toppar Sverige grupp B tillsammans med Finland efter tre spelade matcher. Båda har spelat in maximala nio poäng och möts imorgon, i en tidig toppmatch.
- Jag tror att arenan kommer vara rätt packad, så det kommer vara en grym inramning och grym atmosfär. Det kommer bli en stentuff match och det gäller att vi spelar tufft för man vill inte förlora mot finnarna, säger Rasmus Dahlin.
Notera att Los Angeles Kings Carl Grundström ansluter till den svenska truppen efter att Kings åkt ut Stanley Cup-slutspelet.
Övrigt från VM-dagen
Fyra matcher spelades under VM-dagen. Danmark vann med nöd och näppe mot Italien med 2-1. Trots 45 skott på mål hade laget svårt att överlista Italiens målvakt Andreas Bernard. Winnipeg Jets Nikolaj Ehlers gjorde 1-0 i först perioden. Alex Petan kvitterade i den andra innan Mathias Bau satte matchvinnaren i inledningen av den tredje perioden. Danmark har sex poäng efter tre matcher och ligger trea i grupp A.

AP_22137573226296

Österrike skrällde mot Tjeckien och vann med 2-1 efter straffar där Peter Schneider avgjorde. Tjeckien vann skotten med 25-19, och såg länge ut att gå mot en 1-0-seger, men med bara 38 sekunder kvar av den tredje perioden kvitterade Brian Lebler till 1-1 och tog matchen till sudden. Tjeckien har nu två raka förluster i turneringen och ligger först på en fjärde plats i grupp B.
Schweiz hade problem, men lyckades till slut slå Kazakstan med 3-2 i sin tredje gruppspelsmatch. Schweizarna ryckte åt sig en 2-0-ledning i den andra perioden genom mål från Denis Malgin och Dario Simion. Kazakerna reducerade en bit in i den tredje perioden genom Jesse Blacker innan Fabrice Herzog utökade för Schweiz till 3-1. Med 2:08 kvar reducerade Kazakstan igen, men kvitteringen uteblev.