Swe_Sui_518

Det satt hårt åt mot Schweiz, men till slut lyckades äntligen Tre Kronor besegra kvartsfinalspöket och ta sig vidare till semifinal. Där väntar nu ett hett möte med Finland.

Segern i Paris skrevs till slut till 3-1. Matchhjälte blev föga överraskande William Nylander, som letade sig upp på tredje plats i turneringens poängliga med starka sex mål och sex assist på åtta matcher. Först låg han bakom förarbetet till Nicklas Bäckströms 1-0, och när matchen stod och vägde i den andra perioden tog sig Torontos guldklimp loss i ett friläge. Nylander var mycket stark när han höll bort en schweizisk back och slog in 2-1 mellan benen på Leonardo Genoni i det schweiziska målet.
- Det var skönt att se pucken gå in. En grym passning av Oliver som skapade läget, sen var det bara att försöka hänga dit den. Jag såg att målvakten kom ut och försökte bara få den mellan benen, säger William Nylander till Aftonbladet.
I den tredje perioden sköt Alexander Edler 3-1 på en retur från lagkaptenen Joel Lundqvist. Men i slutminuterna blev det både nervöst och upprört. Schweiz fick in en puck bakom en för kvällen mycket bra Henrik Lundqvist, men domaren vinkade bort målet med hänvisning till avblåsning för blockering. Videorepriser visade dock att avblåsningen var felaktig.
- Vi är besvikna. Vi hade våra chanser i power play, men får inte utdelning, och då blir det svårt mot ett lag som Sverige. I slutändan kan vi inte skylla på domaren, sa tränaren Patrick Fischer till Blick.
- Det här var väldigt viktigt. Inte bara för vårt lag utan också för svensk hockey. Vi har pratat om det mycket i media, men grabbarna visade framförallt att det är viktigt för dem också och det är det som kommer att vara avgörande i slutändan, säger Tre Kronors förbundskapten Rickard Grönborg.

canada_ger_518

I den andra kvartsfinalen parallellt med Tre Kronors match besegrade Kanada programenligt Tyskland, men även det skulle bli en rysare. Kanada dominerade matchen och sköt 50 skott mot Philip Grubauer i det tyska målet, men hade bara 2-0 med sig in den tredje perioden. Målskyttar så långt var Winnipegs Mark Scheifele och Carolinas Jeff Skinner. Men med dryga sex minuter kvar reducerade Yannic Seidenberg och skapade rejäl spänning inför ett fullsatt Lanxess Arena i Köln. Kanadensarna redde dock ut stormen och möter nu Ryssland i semifinal.
Ryssland, som ägde matchen mot Tjeckien och gjorde processen tämligen kort med sin motståndare. Och det var de stora NHL-stjärnorna som gjorde målen. Washingtons Dmitri Orlov sköt 1-0 och Tampas Nikita Kucherov gjorde 2-0 i den första perioden. Ryssarna kunde sedan tryggt spela på den ledningen. Halvvägs in i den tredje perioden sköt Chicagos Artemi Panarin 3-0 och saken var klar.

CZE-Rus_518

Kvartsfinalernas enda överraskning stod Finland för. Efter ett svagt gruppspel med flera skakiga insatser var det inte många som gav dem några större chanser att besegra ett USA, som imponerat stort och vunnit den andra gruppen. Men Finland stod för en klockren defensiv insats och gav aldrig amerikanerna chansen att etablera någon dominans. Colorados Mikko Rantanen gav finnarna ledningen i andra perioden och Joonas Kemppainen sköt 2-0 en bit in i den tredje.
Därmed möts Sverige och Finland i den tidiga semifinalen i Köln på lördag. Senare på kvällen möts Kanada och Ryssland.