swe gbr

Sverige tog tre tunga poäng i Hockey-VM under fredagen. Tre Kronor besegrade Storbritannien med 4-1 och har nu häng på slutspelsplats i Grupp A.

Efter förlusten mot Tjeckien i den fjärde gruppspelsmatchen är Sverige tvunget att vinna resten av gruppspelsmatcherna i VM. På fredagen bockade de av en av de tre som återstod inför nedsläpp.
Sverige dominerade matchen, men det var britterna som öppnade målskyttet. Liam Kirk tilldömdes målet, som blev omdiskuterat eftersom en brittisk spelare kasat in i den svenske målvakten Viktor Fasth. 1-0-målet kom 7:20 in i den första perioden. Sverige kvitterade genom Marcus Sörensen efter 15:18, fint framspelad av Victor Olofsson i numerärt överläge. Sörensen låg bakom tre av de svenska målen efter att också ha noterats för assist på de två sista i matchen.
Sverige vann skotten med 20-5 i den första perioden och med hela 22-3 i den andra. Och även målmässigt ryckte Sverige ifrån. 2-1 satte Jonathan Pudas efter framspelning av Lawrence Pilut och 3-1 kom genom Mario Kempe som hittade första krysset på den brittiske målvakten Ben Bowns.

• Vi tog bättre avslut och hade mer trafik på mål. Det var något vi snackade om också. När vi möter lag vi "ska" vinna mot är det lätt att bara pucka runt och inte komma in på de tuffare områdena. Vi hade bra blandning idag. Med lite flyt hade vi nog kunnat göra fler mål i dag, säger Kempe.
    Kempe ökade på till 4-1 i den tredje perioden efter att ha åkt ifrån det brittiska försvaret och fått två chanser på sig att slå in pucken.
    - Det spelar inte så stor roll. Huvudsaken är att laget vann och vem som gör målen bryr jag mig inte så mycket om, säger Kempe.
    Målet säkrade i alla fall den blågula segern och Sverige går nu upp på femteplats med sex poäng i grupp A. Danmark ligger fyra på åtta poäng efter att ha besegrat Belarus under fredagen. I morgon, lördag, möter danskarna Slovakien. Tjeckien möter Storbritannien i morgon och resultaten i de matcherna kommer påverka Sveriges utgångsläge. Tre Kronor spelar sin nästa match på Söndag mot Slovakien och avslutar gruppspelet på måndag mot det ryska laget.
    - Vi vet vi måste vinna de återstående matcherna. Vi måste fokusera på nästa match och förbereda oss för den, vinna den och ta det därifrån, säger Mario Kempe.
    SÅ VAR RESTEN AV VM-DAGEN (28 MAJ).
    Kazakstan - Kanada 2-4
    Kanada tog sin andra seger i VM och närmade sig den fjärde och sista slutspelsplatsen från grupp B. Cole Perfetti gjorde det matchavgörande målet i den tredje perioden efter att Nikita Mikhalis gjort två mål för Kazakstan som hämtade upp ett 0-2-underläge. Andrew Mangiapane och Adam Henrique gjorde Kanadas två första mål i matchen, Connor Brown avslutade målskyttet med tre sekunder kvar att spela.
    Kanadensarna har sex poäng efter fem matcher och ligger sexa i gruppen.
    Danmark - Belarus 5-2
    Fem olika spelare gjorde mål när Danmark avancerade till fjärdeplatsen i grupp A. Markus Lauridsen, Nicolai Meyer, Alexander true, Matthias Asperup och Mathias From skrev alla in sig i målprotokollet. Danmark har därmed fortsatt chans på slutspelsplats i grupp A.
    Lettland - Norge 3-4
    Straffar fick skilja lagen åt och i den sjätte rundan avgjorde Norge genom Michael Haga. Norrmännen tog därmed två poäng och står på totalt fem pinnar efter fem matcher. Lettlands poäng innebär att laget klättrar upp på åtta poäng efter fem matcher och placerar sig som fyra i grupp B.