sweden swiss iihf

Sverige fick en ordentlig genomkörare men tog tre tunga poäng i VM:s gruppspel. Tre Kronor vann med 4-3 mot Schweiz efter att Oliver Ekman-Larsson avgjort och William Nylander stått för ett mål och två assist.

• Det har rullat på i den här turneringen. Man måste ha lite flyt då går den in, säger Nylander, som blev utsedd till matchens lirare, till SVT.
    Efter tre raka storsegrar fick Tre Kronor bekänna desto mer färg mot Schweiz på lördagskvällen. I en underhållande och dramatisk tillställning skulle dock Tre Kronor till slut dra det längsta strået.
    Schweiz öppnade i rasande fart och kunde gjort mål redan i första bytet, men Henrik Lundqvist stod i vägen. 1-0-målet skulle dock komma några minuter senare. På en kontring lyckades Gaetan Haas hitta Sven Andrighetto som lirkade in en backhand under Henrik Lundqvist vänstra benskydd. Då visade matchuret 04:09.
    Matchbilden var jämn, men med en knapp fördel för Sverige, under hela första perioden. Och med 1:16 kvar lyckades Tre Kronor få in en kvittering. I powerplay styrde Alex Wennberg in John Klingbergs skott bakom en chanslös Reto Berra i den schweiziska kassen.
    - Det var bra. Vi kom ut lite segt och stillastående i början. Det var lite högre fart än i de tidigare matcherna. Vi jobbade oss in i matchen, säger Nylander.
    Mittperioden hade högt underhållningsvärde och bjöd på tre mål, alla inom loppet av tre minuter och åtta sekunder. Sverige tog ledningen med 2-1 genom William Nylander, som högg på en retur framför Berra efter 5:20. Efter 7:58 slutförde Joel Genazzi en kontring och hängde upp 2-2 bakom Lundqvist, men bara 30 sekunder senare hittade Sverige rätt igen. William Nylander stod för förarbetet och passningen till Erik Gustafsson som enkelt kunde stöta in 3-2 bakom Berra.
    Watch: Youtube Video
    - Han (Nylander) fick lida lite i den första perioden eftersom vi hade så många utvisningar. Jättekul att se hur han kommer tillbaka i andra och tredje. Det är en världsklasspelare. Det ser man tydligt här i dag, säger förbundskapten Rikard Grönborg till SVT.
    Schweiz saknade inte chanser att kvittera och hade bland annat ett skott i stolpen på Lundqvist. Men Sverige höll ut och gick till pausvila i ledning.
    Den tredje perioden fortsatte som de två första. Med hög fart och intensivt spel. Schweiz fick in en kvittering till 3-3 efter 10:27. Haas hittade det bortre krysset på Lundqvist som var chanslös. Men Sverige gav svar på tal. Efter en spelvändning hittade Nylander lagkapten Oliver Ekman-Larsson som hittade krysset bakom Berra. Målet kom bara 1:20 efter schweizarnas kvittering.
    - Det lyser om honom när han spelar. Det är fantastiskt att se, säger Henrik Lundqvist om Nylander.
    Schweiz jagade sedan kvittering, men Tre Kronor höll undan och tog viktiga poäng i toppstriden. Sverige har spelat fem matcher, tagit fyra segrar och ligger nu delad tvåa i Grupp B efter ledande Ryssland.
    - Det var en riktig bra genomkörare för oss. Det var inte fläckfritt där ute, men något jag tyckte vi gjorde bra var att vi kämpade och det var många uppoffringar där ute, säger förbundskapten Grönborg.
    \\\\
    Chicago Blackhawks-duon Patrick Kane och Alex DeBrincat stod för vars tre poäng när USA övertygade mot Danmark och vann med hela 7-1. Segern tog amerikanerna ett steg närmare att säkra sin kvartsfinalplats, medan Danmark nu får kämpa ordentligt för att kunna gå vidare.
    USA ledde med 4-0 redan efter första perioden och hade redan då punkterat matchen. Danmark har två matcher kvar och måste börja snegla neråt mot Storbritannien och Frankrike för att undvika att åka ur A-gruppen.
    \\\\
    Ryssland tog sin femte raka seger i VM genom att slå Lettland med 3-1, men det var letterna som tog ledningen i matchens första period. Oskars Cibulskis gjorde mål i den första perioden, men det var allt Lettland skulle mäkta med framåt, även om de bjöd upp till bra motstånd mot ryssarna.
    Vändningen kom i mittperioden. Dmitri Orlov kvitterade efter bara 27 sekunder, och några minuter senare ringde det igen när Nikita Gusev satte 2-1. Innan perioden var slut satte Nikita Kucherov 3-1 med sitt tolfte poäng för turneringen.
    Ryssland stormar mot kvartsfinal, Lettland har fortfarande bra chans att ta sig dit för andra raka året. De måste ta ett par poäng från deras två sista gruppspelsmatcher: mot Sverige på måndag och Norge på tisdag.
    \\\\
    Mark Stone gjorde hat trick när Kanada körde över Tyskland med 8-1. Stone gjorde 2-0, 3-0 samt 4-1 och har nu gjort fem mål i turneringen. Läckrast mål gjorde kanske ändå Anthony Mantha som mellan sina egna ben sköt 5-1 till Kanada via stolpen i upptakten av den tredje perioden. Kanada passerade Tyskland i tabellen, men tyskarna får chans att ta revansch på sig själva under söndagen när USA står för motståndet.
    \\\\
    Italien fick äntligen göra mål i VM, men det blev ändå förlust med stora siffror mot Norge. Norrmännen vann med 7-1. Angelo Miceli blev italienarnas första målskytt i turneringen när han reducerade till 2-1 i tredje perioden, men efter det gick det undan. Norge gjorde fem mål under matchens 16 sista minuter och tog till slut en välbehövlig trepoängare i bottenkampen av Grupp B.
    \\\\
    I lördagens andra kvällsmatch besegrade hemanationen Slovakien Storbritannien med hela 7-1. Slovakerna hade 2-0 redan efter 2:25 och 3-0 efter nio minuter. Britterna reducerade, men det var det enda de mäktade med i målväg.
    Slovakien gjorde tre mål i den andra perioden och ytterligare ett i den tredje för sin tredje seger i turneringen. De saknar två poäng till USA som just nu har fjärdeplatsen i Grupp A.