SWE-520

Tre Kronor var illa ute, men lyckades till slut slå Lettland med 5-4 och säkra en slutspelsplats i VM-turneringen i Slovakien. Det avgörande målet satte Dennis Rasmussen i tom kasse med halvminuten kvar att spela.
En poäng, det var vad Sverige behövde mot Lettland för att säkra en plats i kampen om medaljerna. Efter en rysare blev det till slut tre, sedan de blågula avgjort med bara 30 sekunder kvar att spela. Dramatiken inleddes efter nio minuter av den sista perioden när Anton Lander satte 3-3 och Patric Hörnqvist 4-3 efter 10:09.

Sverige hade då vänt underläge 3-2, men Lettland ville mer. Kvitteringen till 4-4 kom genom Roberts Bukarts, ett mål som både videogranskades för misstänkt hög klubba och sedan utmanades för offside av den svenska förbundskaptenen Rikard Grönborg. Eftersom utmaningen inte gick igenom fick Sverige utvisning.
Lettland, som behövde tre poäng för att ha en chans att nå kvartsfinal, tog då ut målvakten för att sätta press i spel 6-4. Det utnyttjade Sverige bäst, och med 30 sekunder kvar satte Dennis Rasmussen det femte och sista Sverige-målet i matchen.
- Vi måste komma över det. Vi fick verkligen kämpa för det här. Det kan vara nyttigt för oss i framtiden, säger Rikard Grönborg till SVT.
More information
Det var en svängning match som publiken i Ondrej Nepala Arena fick se. Elias Pettersson gav Sverige ledningen med 1-0 i den första perioden. Med ett handledsskott i krysset satte Vancouver Canucks-forwarden pucken i powerplay för sitt andra mål i turneringen. Lettland lyckades sedan kvittera. För första gången i turneringen fick det svenska boxplayet kapitulera när Roberts Bukarts fixade 1-1.
Nästa mål skulle dröja till den andra perioden. William Nylander hittade Adrian Kempe till 2-1 och klev därmed upp i poängligaledning i hela VM. Men ledningen var långt ifrån säker. I upptakten av den tredje perioden vände letterna matchen. Först genom ännu ett mål i powerplay, något snöpligt eftersom Mattias Ekholms rensning träffade Loui Eriksson och in i mål. Målet tilldelades Bukarts som sedan skulle fullborda sitt hat trick med sitt 4-4-mål. Bara 2:31 senare satte Janis Jaks sedan 3-2 för Lettland som då hade Sverige i brygga.
Det svenska kollektivet lyckades sedan vända på matchen och säkra de poäng som behövdes för en slutspelsplats. Sverige avslutar gruppspelet med match mot Ryssland under tisdagen.
- Det spelar ingen roll hur vi gör det. Bara vi vinner. Det är det som räknar, men mycket kan bli bättre, säger Patric Hörnqvist till SVT.
Storbritannien håller sig kvar i VM:s A-grupp. Detta blev klart efter att britterna vänt 0-3 till seger med 4-3 efter förlängning. Matchen var helt avgörande för vilket av lagen som skulle få hänga kvar. Frankrike gick ifrån till 3-0 i den andra perioden. Två av målen gjordes inom loppet av sex sekunder. Då såg det ut som att nykomlingen bara skulle få ett år i A-gruppen. Men sedan vände matchen. Robert Dowd, Mike Hammond och Robert Farmer kvitterade matchen och i den efterföljande förlängningen avgjorde Ben Davies. Storbritannien är kvar i A-gruppen, Frankrike är nedflyttade för första gången sedan 2007.
I Sveriges grupp spelade Österrike och Italien en avgörande match om vilken av de nationerna som skulle få hänga kvar i A-gruppen. Det blev 3-3 efter ordinarie tid och matchen fick avgöras på straffar efter en mållös förlängning. Där avgjorde Sean McMonagle och Italien är därmed kvar i VM:s A-grupp. Italien hade målskillnaden 1-45 och noll poäng inför matchen, men levererade när det gällde som mest.
Kanada hade inga större bekymmer att besegra Danmark och vann med hela 5-0. Sam Reinhart gjorde två av målen (4-0 och 5-0). Kanada passerade USA och gick upp på andraplats i tabellen. I morgon möts de två stora nationerna i gruppspelets sista match i en direkt avgörande match för vilka platser de slutar på i tabellen och vilka de därmed får möta i VM:s kvartsfinaler som spelas på torsdag.