DAL-BUF:Dahlins skott går in genom trafiken

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värt att notera? I Svenskkollen tar vi ett lite djupare grepp på omgångens svenska insatser.

Buffalo Sabres tog två tunga poäng när man bortabesegrade Dallas Stars under natten mot fredag, svensk tid. Segern var lagets tredje raka och femte på åtta matcher. Sabres tog ledningen i den första perioden genom Jimmy Vesey. I mittperioden sköljde Dallas över Sabres och vann skotten med 15-5. Stars fick också in en puck men kammade sedan noll resten av matchen, tack vare en stabil insats av Linus Ullmark i mål. Ullmark motade totalt 28 av 29 skott i matchen. Stars anfall mojnade något i slutet men Ullmark fick ändå beröm av sin tränare efter matchen:
-Vi gav bort väldigt få chanser i den tredje perioden och när vi missade fanns Linus där. Han var väldigt lugn och samlad i sitt spel, sa Ralph Krueger.
Ullmarks form är på väg åt rätt håll. På sex matcher efter nyår har han en räddningsprocent på 92,9 - tredje bäst i ligan. Hans GAA på 2,00 är sjunde bäst i ligan bland målvakter med minst fyra spelade matcher under januari.
Framåt noterades Rasmus Dahlin för sitt tredje mål för säsongen. Backen har nu gjort ett mål och fem assist på de senaste sex matcherna.
Totalt har det blivit tre mål och 24 assist på 39 framträdanden. Håller han det snittet kommer han att landa på omkring 50 poäng den här säsongen, vilket skulle vara nytt personbästa.
Med det tar vi en titt på övriga svenska insatser under natten:
Svenskt i förgrunden när Canucks vann
Även Vancouvers svenske burväktare Jacob Markström stod för en fin insats under natten. Markström stoppade 34 av 35 skott när Canucks besegrade Arizona Coyotes med 3-1. Elias Pettersson noterades för två assist. Loui Eriksson och Alexander Edler noterades för en assist vardera.
Eriksson Eks målskytt när Wild vann
Minnesota Wilds Joel Eriksson Ek gjorde sitt fjärde mål för året när han agerade andravåg i ett anfall. Direktskottet betydde 2-1 mot Tampa Bay Lightning. Wild besegrade Lightning med 3-2. Victor Hedman spelade 25:49 minuter för Bolts.
Svenska pinnar mellan Ducks och Preds.

MIN-TBL: Eriksson Ek nätar från slottet

Nashvilles Viktor Arvidsson gjorde sitt elfte mål för säsongen när han hittade nätet efter knappt 14 minuters spel hemma mot
Anaheim Ducks. Målet betydde 1-2 i matchen. Ducks svenske forward Rickard Rakell assisterade till Adam Henriques 0-2 och gjorde själv 1-3 i mittperioden. Slutresultatet skrevs till slut till 2-4.
Lindholm matchvinnare
Pär Lindholm gjorde sitt tredje mål för året när hans Boston tog emot Pittsburgh under natten. Lindholm styrde in Carson Kuhlmans skott till 2-1 för Bruins efter drygt tolv minuters spel. Det räckte till seger. Bruins vann med 4-1. Lindholm har nu gjort poäng i två raka matcher - han noterades för en assist senast mot Nashville.
Svenska poäng när Blue Jackets vann
Emil Bemström behövde bara 67 sekunder på sig mot Carolina Hurricanes för att stänka dit sitt femte mål för säsongen. Bemströms skott i krysset betydde 1-0 för Columbus Blue Jackets. Lucas Wallmark assisterade Martin Necas till 1-1 innan Alex Wennberg läckert spelade fram Cam Atkinson till 2-1. Blue Jackets vann till slut med 3-2.
Bäckis och Hagelin i protokollet
Nicklas Bäckström stod för två assist, och har nu gjort 28 målgivande passningar för säsongen, när Washington Capitals besegrade New Jersey Devils med 5-2. Carl Hagelin fick först ett mål bortdömt för offside i den första perioden. I den andra nätade han ett godkänt mål, hans andra för säsongen.

WSH-NJD: Hagelin nätar kvickt i tredje

Två nya poäng av Zibanejad
Mika Zibanejads fina säsong fortsätter. Svensken gjorde sitt 16:e mål och sin 19:e assist när han låg bakom New York Rangers seger mot lokalrivalen Islanders. Zibanejad kvitterade till 1-1 i den andra perioden och noterades sedan för en assist på Chris Kreiders matchvinnande 3-2-mål. Kreider snappade upp returen på svenskens tunga slagskott i powerplay och skickade in slutresultatet.
Nylander räddade en poäng för Toronto
Torontos William Nylander gjorde sitt 21:a mål för säsongen när han styrde in John Tavares passning i powerplay. Målet betydde 1-1 i matchen mot Calgary Flames. Flames vann till slut på straffar, 2-1.

TOR-CGY: Nylander förvaltar Tavares passning

Värt att notera…
Adrian Kempe noterades för en assist när hans Los Angeles Kings föll med 4-3 borta mot Florida Panthers.
… Flames forwards Mikael Backlund och Elias Lindholm sköt tre skott på mål vardera i matchen mot Leafs.