oel 0329

Svenskarna i NHL blir fler och fler - men hur går det egentligen för dem? I svenskkollen kikar vi varje morgon närmare på de blågulas insatser från nattens NHL-omgång.

Det var på förhand uppbyggt som säsongens i särklass viktigaste match för både Arizona Coyotes och Colorado Avalanche.
Med lika många matcher spelade (77) och med endast två (!) poäng som skiljde dem åt i kampen om den åttonde och sista slutspelsplatsen var det upplagt för dramatik. Och dramatik fick vi. Efter powerplaymål från Nathan MacKinnon och Derick Brassard i matchens andra period såg det mörkt ut för Coyotes. En förlust på ordinarie tid hade varit nära på förödande för bortalaget. Men där och då, i underläge 2-0 inför tredje perioden och med säsongen på spel, klev Coyotes viktigaste spelare fram: Oliver Ekman-Larsson.

COL-ARI: Ekman-Larsson sätter pucken från pointen

Med 12:00 på klockan lyckades han, något turligt, lirka in ett handledsskott från blålinjen. Pucken studsade på Tyson Barrie och stack iväg uppåt - något som ställde den i övrigt utmärkte Avalanche-målvakten Philipp Grubauer. Matchuret hann nå 19:09 innan Ekman-Larsson återigen slog till och överlistade Grubauer. Två mål i tredje perioden av Coyotes kapten - hans 13:e och 14:e för säsongen - och en poäng var säkrad. Mer än så blev det dock inte då Avalanche tog hem extrapoängen i en nervkittlande straffläggning.
- Vi krigade oss tillbaka in i matchen, säger Ekman-Larsson till NHL.com/sv. Den här gången var det jag som fick in målen som gav oss en chans. Vi pratade om att jobba för varandra, att det är allt vi kan göra, och att det kan ta oss tillbaka in i matchen. Det var vad vi gjorde och den där poängen kan komma att bli viktig mot slutet här. Vi tar med oss poängen, går vidare och fortsätter kämpa om slutspel. Men det kommer bli tufft.
Med fyra matcher kvar att spela har Coyotes nu tre poäng upp till Avalanche utan inbördes möten kvar att spela.

COL-ARI: Ekman-Larsson kvitterar för Avalanche

• Ni kan räkna ut matematiken själva, säger Coyotes tränare Rick Tocchet. Vi behövde två poäng, men vi ordnade en och lyckades hålla oss vid liv. Fyra matcher återstår och vi behöver varenda poäng som finns att ta och dessutom hjälp från andra lag. Vi gav inte upp i den här matchen, det ska vi ha, och Oliver gjorde ett bra jobb med att ge oss en chans.
    Oliver Ekman-Larsson är nu uppe på 43 poäng (14 mål, 29 assist) på 77 matcher den här säsongen.
    Det saknades heller inte svenskpoäng från Colorados håll.
    Gabriel Landeskog gjorde sin första match sedan han drabbades av en skada på överkroppen den 7 mars och slog till med en assist direkt i comebacken. Även Carl Söderberg noterades för en assist.
    \\*
    ÖVRIGA BLÅGULA RUBRIKER
    Arvidsson matchvinnare - nådde milstolpe
    Att Viktor Arvidsson gör mål har inte direkt hört till ovanligheterna den här säsongen. Men att han gör det i powerplay har definitivt varit något av ett undantag. Inför nattens möte med Pittsburgh Penguins hade Arvidsson stått för 31 mål men bara ett av dessa hade kommit med en man mer på isen. Det blev det ändring på mot Penguins där Arvidsson 17:36 in på den andra perioden nätade i powerplay. Ett rappt handledsskott från vänster tekningscirkeln blev framgångsreceptet för Arvidsson, som därmed etablerade ett nytt karriärsbästa för mål med 32.

PIT-NSH: Aarvidsson hänger sitt 100:e mål

Inte nog med det, målet blev matchvinnande (Predators segrade 3-1) och var dessutom svenskens 100:e i NHL-karriären.
- Vi började bra de första tio minuterna, säger Arvidsson. Det är en svår byggnad att spela i, de har mycket självförtroende här. De har vunnit mycket här och de är ett bra lag, men jag tyckte vi gjorde en bra match överlag.