CBJ-NJD: Wennberg överlistar Blackwood

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värde att notera? I Svenskkollen tar vi ett lite djupare grepp på omgångens svenska insatser.
Det producerades mängder av blågula poäng under lördagens NHL-spel som bjöd på hela 12 spännande matcher. Bland annat kom svenskarna i fokus i Nationwide Arena där Columbus Blue Jackets efter nattens 5-0-seger mot New Jersey Devils vunnit sina fyra senaste matcher. Fyra matcher lång är också Alexander Wennbergs poängsvit (3+2) efter att han i natt stått för ett mål och en assist.

• Det har fungerat bra den sista tiden, säger Wennberg till NHL.com/sv. Vi har pratat om att jag ska skjuta mer och få iväg avsluten snabbare. Det har gett utdelning och självförtroendet har vuxit. Det är bara att fortsätta skjuta mer och mer.
    Wennberg slog till med sitt femte mål för säsongen i en snabb Columbus-kontring i slutet av den andra perioden. Cam Atkinson drev in pucken i anfallszon och hittade Wennberg centralt. Avslutet kom snabbt och distinkt och satt ovanför plocken på inhoppande Mackenzie Blackwood i Devils-kassen.
    Wennberg assisterade också vid Blue Jackets 2-0-mål och har med det den här säsongen gjort 20 poäng (5+15) på 47 matcher.
    - Hela laget har spelat bra den sista tiden och vår kedja (med Nathan Gerbe och Atkinson) vill vara med och producera, säger Wennberg, som med nattens poäng innebär att 25-åringen från Stockholm behöver en poäng till för att nå 200 i NHL-karriären. Segern idag var kanske inte den vackraste men som klichén säger så hittade vi ett sätt att vinna.

CBJ-NJD: Lilja följer upp framför mål

Wennberg var dock inte ensam blågul målskytt i matchen. Jakob Lilja tryckte in sitt andra mål för säsongen då han tog hand om sin egen retur och skickade in pucken under Cory Schneider. Lilja, som var en vända i AHL och spelade 18 matcher med Cleveland Monsters under november, har gjort fyra poäng (2+2) på 24 matcher med Blue Jackets den här säsongen.
Också Emil Bemström skrev in sig i poängprotokollet då han assisterade vid ett av Cam Atkinsons två mål. Bemström har gjort 13 poäng (5+8) på 35 matcher den här säsongen och har, precis som Wennberg, gjort poäng i de fyra senaste matcherna (2+2).
HAGELIN INLEDDE CAPITALS VÄNDNING
Det mesta handlade om tremålsskytten Alex Ovechkin i Washington Capitals 6-4-seger mot New York Islanders. Men också Carl Hagelin hade ett finger med i spelet då Caps vände 1-4 till 6-4 i den tredje perioden. 2:33 in i slutrundan trängde han sig fram i position framför Semyon Varlamov och tryckte en framspelningen från Richard Panik. Målet var Hagelins tredje för säsongen. Total har det blivit 11 poäng (3+8) på 31 matcher för 31-åringen.
Nicklas Bäckström noterades också för en poäng i matchen då han frispelade Ovie med en genomskärare från egen blå. Bäckström har gjort 38 poäng (9+29) på 41 matcher.

NYI-WSH: Hagelin nätar på Paniks passning framför mål

FEM BLÅGULA POÄNG DÅ CHICAGO SLOG TORONTO
Erik Gustafsson och Alexander Nylander bidrog båda med assist då Chicago Blackhawks besegrade Toronto Maple Leafs med 6-2.
Gustafsson spelade 0+2 och tog säsongens poängtotal till 20 (5+15) på 48 matcher. Alex Nylander slog en målgivande passning och gick upp på 15 poäng (5+10) efter 44 spelade matcher. I Toronto gjorde storebror, William Nylander, ett av målen då han i powerplay pricksköt in sitt 22.a mål för säsongen, 25 sekunder in i den andra perioden. Ett mål som betydde 1-3. William Nylander har gjort poäng i fyra raka matcher (3+1) och står på 43 poäng (22+21) på 49 matcher.
Pierre Envall assisterade vid Leafs 2-5-mål då hans avslut i den andra periodens slutskede styrdes in av Alex Kerfoot. Engvall har gjort 14 poäng (7+7) på 27 matcher.
BURAKOVSKY, LANDESKOG OCH SUNDQVIST MÅLADE DÅ AVS VANN
Andre Burakovsky och Gabriel Landeskog gjorde ett mål vardera då Colorado Avalanche besegrade St. Louis Blues med 5-3.
Efter en 13 matcher lång måltorka kom det 14:e målet för säsongen från Burakovsky på ett välriktat handledsskott som smet in vid första stolpen bakom Jordan Binnington i den andra perioden. Burakovsky, som också stod för en målgivande passning i matchen (den 100:e i NHL-karriären), har nu gjort 31 poäng (14+17) på 41 matcher den här säsongen.
Landeskog satte sitt 13:e för säsongen två sekunder före slutsignalen i öppen kasse och har nu gjort 23 poäng på 32 matcher.
I Blues gjorde Oskar Sundqvist sitt elfte mål för säsongen då han gjorde 2-1 till Blues i början av den andra perioden då han elegant frispelades av Ryan O´Reilly. Sundqvist har gjort 20 poäng (11+9) på 43 matcher den här säsongen.

COL-STL: Burakovsky nätar 22 sekunder efter Makar

NYGÅRD MÅLSKYTT DÅ OILERS SLOG COYOTES
Joakim Nygård gjorde ett mål i Edmonton Oilers 7-3-seger mot Arizona Coyotes. Efter Coyotes-slarv i egen zon kunde Riley Sheahan snappa åt sig pucken och skicka in den till Nygård som kom direkt från avbytarbåset. Nygård tryckte upp 5-0-pucken över plockhandsken på Antti Raanta, hans tredje mål och nionde poäng på 32 matcher.
I den tredje perioden tröstmålade Oliver Ekman-Larsson i PP för Arizona då han i powerplay hittade krysset bakom Mike Smith i Oilersburen med ett rappt skott. OEL har gjort 22 poäng (6+16) på 51 matcher den här säsongen. I Coyotes noterades också Niklas Hjalmarsson och Carl Söderberg för varsin assist.

EDM-ARI: Nygård nätar från det höga slottet

CANUCKS LOUI ERIKSSON TRYCKTE IN EN MOT SHARKS
Loui Eriksson gjorde ett av Vancouver Canucks mål i 4-1-segern mot San Jose Sharks. Eriksson öppnade målskyttet i matchen då han 14:05 in i den andra perioden tog hand om ett missriktat backhandavslut från Tanner Pearson. Eriksson fångade upp pucken med skridskon och klämde in en backhand under Aaron Dell. Målet var 34-åringens femte för säsongen och åttonde poäng på 30 matcher. Elias Pettersson slog en målgivande passning och har nu gjort 30 assist och 51 poäng på 49 matcher.
I Sharks assisterade Erik Karlsson vid 1-2-reduceringen av Barclay Goodrow. Karlsson har slagit 31 målgivande passningar och gjort fem mål på 49 matcher den här säsongen.

VAN-SJS: Eriksson slår in en backhand från nära håll

ÖVRIGA SVENSKA NOTERINGAR FRÅN NATTEN
* Timothy Liljegren blev den 1000:e spelaren i Toronto Maple Leafs historia att spela en match då han NHL-debuterade i nattens match mot Chicago Blackhawks. Liljegren spelade 10:40 minuter i matchen och noterades för ett skott på mål. Han blev den 104:e svenskan att spela i NHL den här säsongen, vilket är nytt rekord.
* Senators keeper Marcus Högberg räddade 40 skott och knep sin andra seger för säsongen i sin nionde start då Ottawa besegrade Calgary Flames med 5-2. Högberg höll nollan fram till 14:09 i den tredje perioden då Mark Jankowski nätade för Flames. Mikael Backlund assisterade vid 1-5-reduceringen för Calgary, hans 22 poäng i år (6+16).
* Jonas Brodin stod för en assist då Minnesota Wild krossade Dallas Stars och vann med 7-0. 26-åringen från Karlstad har gjort 19 poäng (1+18) på 48 matcher den här säsongen.
* Mattias Ekholm förarbetade vid det matchavgörande 2-1-målet av Craig Smith då Nashville Predators besegrade Buffalo Sabres. Ekholm står på 26 poäng (5+21) på 46 matcher den här säsongen. I Buffalo assisterade Rasmus Dahlin vid 1-0-målet av Sam Reinhart. 19-åringen har gjort 28 poäng (3+25) på 41 matcher den här säsongen. Linus Ullmark vaktade Sabres-kassen och stoppade 35 av 37 skott, 0,946 %.