CHI-DET: Boqvist ordnar ledning i tredje perioden

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värt att notera? I Svenskkollen tar vi ett lite djupare grepp på omgångens svenska insatser.
Adam Boqvist iklädde sig rollen som matchvinnare när hans Chicago Blackhawks hemmabesegrade Detroit Red Wings under söndagen. Innan den svenske talangen iklädde sig den rollen hade andra blågula spelare skrivit in sig i poängprotokollet.

Patrik Nameth gjorde sin sjätte assist för säsongen när hans direktskott styrdes i mål av Luke Glendenning. Målet betydde 2-0 för Red Wings men Blackhawks kom tillbaka i mittperioden med två mål. Och på det andra, 2-2-pucken, noterades Erik Gustafsson för sin 13 assist för säsongen när hans skott styrdes på en skridsko fram till Dylan Sikura som fick öppet mål.
I slutperioden fick Boqvist pucken vid blålinjen och blåste förbi sin markering - Darren Helm - innan han behärskat sköt igenom trafik och placerade pucken i Jimmy Howrads bortre hörn.
- När man är så pass inne i matchen tänker man inte därute. Jag bara gick på känsla och den gick i mål, säger Boqvist till NHL.com/sv om sin matchvinnare.
Han fortsatte med att hylla lagandan i Blackhawks:
- Det finns mycket karaktär i den här gruppen. Vi är positiva och vi försöker inte att stressa upp oss. Det var skönt att vinna.
Med det tar vi en titt på övriga svenska insatser under natten:
Fem svenska poäng när Flames straffade Wild
Calgary Flames bortamöte med Minnesota Wild under natten blev en vild tillställning. Den första perioden bjöd på fem mål, med en hel del svenska bidrag. Mikael Backlund och Rasmus Andersson låg bakom Milan Lucics 1-1-kvittering efter 9:32. Bara 34 sekunder senare hade Wild återtagit ledningen genom Marcus Foligno efter vackert förarbete av Joel Eriksson-Ek. Backlund assisterade sedan Travis Hamonic till 2-2. I och med det har Backlund gjort tre poäng (1+2) på de senaste två matcherna. Den tredje perioden bjöd på tre nya mål och Elias Lindholm kom med i poängprotokollet när han låg bakom Mark Giordanos 4-4. Flames vann till slut med 5-4 på straffar. Joel Eriksson-Ek har gjort fem poäng (1+4) på de senaste sex matcherna. Hans assist under natten var hans 17:e poäng för året och det är nytt personbästa för honom i NHL. Håller han det här snittet kommer han att landa omkring 35 poäng.
Svenska assist hjälpte inte Sharks
Melker Karlsson gjorde sin fjärde assist för säsongen när ha spelade fram Evander Kane till dennes andra mål för aftonen i Sharks möte med Washington Capitals. Erik Karlsson gjorde sin 26:e assist och 30:e poäng när han knappt sju minuter senare spelade fram samme Kane till dennes hattrick-mål. Det hjälpte dock inte. Sharks föll på övertid mot Washington Capitals sedan Caps gjort två mål i slutminuten. Nicklas Bäckström noterades för en assist på T.J. Oshies 4-4. Capitals vann sedan på övertid, 5-4.

WSH-SJS: Kane gör hattrick i mittperioden

Ekholms 18:e assist räckte till en poäng
Mattias Ekholm blev ende svensk att noteras för poäng när Nashville Predators och Anaheim Ducks gjorde upp under söndagen. Hans 18:e assist för säsongen grundlade Predators 2-1-puck i matchen. Det slutade dock med förlust efter straffar, 5-4. Ekholm matchades flitigast under matchen och spelade hela 29:25 minuter.
Värt att notera…
Victor Hedman spelade mest av alla utespelare i Tampa Bays 3-1-seger mot Carolina Hurricanes: 25:47 minuter. Hurricanes Lucas Wallmark spelade 11:34 och sköt tre skott på mål.
… Patric Hörnqvist sköt sex skott på mål i Pens förlustmatch mot Florida Panthers (1-4). "Bengan" spelade 16:55 minuter. Marcus Pettesson, back i samma lag, spelade 19:51.
… Anton Strålman lirade 21;39 minuter för Panthers.
Hampus Lindholm spelade 26:13 i Ducks möte med Predators.