BUF-ANA: Silfverberg nätar från slottet i kontring

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värde att notera? I Svenskkollen tar vi ett lite djupare grepp på omgångens svenska insatser.

Fem matcher spelades i NHL under söndagen och flest svenskpoäng hittade vi i KeyBank Center i Buffalo där Ducks bortaslog Sabres med 3-2.
Jakob Silfverberg gav Anaheim ledningen 6:15 in i den första perioden då han fick en fin passning av Sam Steel och knäppte iväg ett snabbt handledsskott från "slottet". Målet var Silfverbergs 17:e för säsongen vilket innebär att 29-åringen nu gjort 32 poäng på 51 matcher den här säsongen. Rickard Rakell noterades för en assistpoäng då han hittade Ryan Getzlaf med en smart backhandpassning vid Ducks 2-0-mål. Passningspoängen var hans 21:a för säsongen och med de 13 mål han gjort under säsongen står han således på 34 poäng på 50 matcher.
Jonas Johansson gjorde sin andra start i mål för Buffalo då Carter Hutton var hemma med anledning av en familjeangelägenhet. 24-åringen från Gävle fick en tuff start på matchen och hade släppt in tre puckar efter 12 minuters spel. Johansson samlade sig dock och gjorde en viktig räddning i slutet av den första perioden då han stoppade en straff av Troy Terry.
- Det var ingen rolig start på matchen, säger Johansson till NHL.com/sv. Man får försöka glömma det och bara fokusera på nästa skott. Straffräddningen gav laget en liten boost men jag måste se till att få till bättre starter.
Totalt stoppade Johansson 25 av 28 skott i matchen (0,893%).
Johan Larsson reducerade till 1-3 i slutet av den första perioden då han snodde åt sig pucken i mittzon och trampade sig till ett friläge. Larsson sköt ett rappt handledsskott som satt mellan benen på Ryan Miller i Ducks-kassen. Målet var Larssons femte för säsongen vilket innebär att han nu gjort 13 poäng (5+8) på 49 matcher.

BUF-ANA: Larsson gör mål när Ducks slarvar

Också Rasmus Dahlin skrev in sig i målprotokollet då han i powerplay skickade iväg ett skott som genom den täta trafiken framför Miller hittade in i krysset. Målet var Dahlins fjärde för säsongen. Totalt har han gjort 31 poäng (4+27) på 46 matcher den här säsongen.
- Det var synd att vi inte var med från början, säger Dahlin som utsågs till matchens andra stjärna. Jag tycker vi kom tillbaka in i matchen på ett bra sätt och skapade väldigt många bra chanser. Det är jobbigt när puckarna inte går i mål bara.
LANDESKOG NÄTADE PÅ STUDSANDE RETUR
Gabriel Landeskog gjorde ett av målen för Colorado i 3-2-segern borta mot Minnesota. Avalanche-kaptenen höll sig framme på en retur på ett avslut av Nathan MacKinnon och fick tillräckligt bra träff på den hoppande och studsande pucken för att kunna överlista Devan Dubnyk i Wild-kassen. Målet var Landeskogs 14:e för säsongen vilket innebär att han nu gjort 25 poäng (14+11) på 37 matcher den här säsongen.

MIN-COL: Landeskog tar hand om returen i höga slottet

ÖVRIGA SVENSKA NOTISER FRÅN NATTEN:
... Buffalos Marcus Johansson kom inte till spel i matchen mot Anaheim. Han fick stanna hemma på grund av sjukdom.
... Jesper Fast noterades för en assist då New York Rangers besegrade Los Angeles Kings med 4-1 hemma i Madison Square Garden. Fast har gjort 23 poäng (8+15) på 53 matcher den här säsongen.
... Christoffer Ehn stod för förarbetet då Andreas Athanasiou satte 3-1-pucken i öppen kasse då Detroit Red Wing besegrade Boston Bruins hemma i Little Ceasars Arena. Poängen var Ehns tredje för säsongen (1+2). Han har spelat 44 matcher.