PIT-WSH: Bäckström förvaltar Vranas passning

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värde att notera? I Svenskkollen tar vi ett lite djupare grepp på omgångens svenska insatser.

I Metropolitan Division besegrade Washington Capitals rivalen Pittsburgh Penguins med 5-2 och är i fortsatt delad ledning med formstarka Philadelphia Flyers. En av matchens förgrundsgestalter var Nicklas Bäckström som stod för ett mål och en målgivande passning.
"Bäckis" satte Caps 2-0-mål 16:15 in i den första perioden då han avslutade ett tjusigt anfall med en lyftning i krysset över plockhandsken på Matt Murray. Målet var hans 12:e för säsongen. I den tredje perioden hittade sedan Bäckström T.J. Oshie i fritt läge framför mål vilket ledde fram till 5-2 vilket punkterade matchen.
- Det här var verkligen ett steg i rätt riktning. Vi spelade med en mycket större beslutsamhet nu jämfört med hur det såg ut förra månaden, säger Bäckström till NHL.com/sv. Vi var hungriga och aggressiva över hela isen och vi gjorde klart jobbet defensivt vilket ledde till chanser offensivt. En riktigt bra insats av hela laget.
Bäckström är med nattens poäng nu uppe i 54 (12+42) på 60 matcher den här säsongen.
I Capitals svarade också Carl Hagelin för en assist då han elegant gav Nic Dowd fritt läge i numerärt underläge i upptakten av den andra perioden. Hagelin, som ofta avslutar säsongerna starkt, har gjort poäng i fyra raka matcher (1+3) och står på 25 poäng (8+17) på 57 matcher. 16 av de poängen har tillkommit sedan den 16:e januari då det blivit sju mål och nio assist på 21 matcher.
NYQUIST MED TRÖSTMÅL FÖR BLUE JACKETS
Gustav Nyquist stod för en sen reducering då Columbus Blue Jackets förlorade med 1-4 borta mot Edmonton Oilers. Hans tredje mål på de tre senaste matcherna. Målet kom i spel fyra mot fyra med knappa minuten kvar av den tredje perioden. Zach Werenski öppnade upp för Nyquist med en lång passning och i fri med Joonas Korpisalo lyfte han in returen efter att det första skottet motats. Nyquist har nu gjort 42 poäng (15+27) på 69 matcher den här säsongen.
Alex Wennberg plockade upp en assistpoäng vid Nyquists reducering och står på 21 poäng (5+16) på 56 matcher.

EDM-CBJ: Nyquist får en andra chans, nätar

KYLIG WALLMARK MÅLSKYTT FÖR PANTHERS
Lucas Wallmark gjorde sitt första mål för Florida då Panthers besegrade Montreal Canadiens med 4-1 i BB&T Center. Wallmark, som kom från Carolina Hurricanes vid trading deadline, gjorde 1-0 i mitten av den första perioden då Noel Acciari listigt öppnade upp vägen med en styrningspassning. I fritt läge fintade Wallmark kallt bort Charlie Lindgren i Canadiens-kassen och lyfte in en backhand.
- Det tog ett par matcher att komma in i spelsystemet men det känns allt bättre, säger Wallmark. Jag börjar hitta mitt spel allt mer och förhoppningsvis kan jag fortsätta att bidra under slutspurten av säsongen.
Wallmark har sammantaget gjort 25 poäng (12+13) på 66 matcher med Canes och Cats den här säsongen.

CLAESSONS FÖRSTA I DEVILS, ZIBANEJAD NÄTADE IGEN, HENKE INBYTT
Fredrik Claesson gjorde sitt femte framträdande i Devils-tröjan sedan flytten från Carolinas organisation vid trading deadline och det första målet för säsongen då New Jersey bortaslog New York Rangers. Claesson tog emot en öppnande passning från Nikita Gusev och snärtade in pucken ovanför plockhandsken på Igor Shesterkin som var tillbaka i mål efter sin skada.
Claesson har med det gjort poäng de två senaste matcherna (1+1).
I Rangers gjorde Mika Zibanejad mål för fjärde matchen i rad då han gav hemmalaget ledningen med 2-1 i den första perioden. Zibanejad gjorde sitt 39:e mål för säsongen då han snabbt samspelade med Adam Fox och nöp till med ett distinkt skott. Zibanejad har gjort tio poäng (9+1) på de fyra senaste matcherna och står sammantaget på 72 poäng (39+33) på 55 matcher den här säsongen.
Henrik Lundqvist fick hoppa in i mål då Shesterkin plockades av isen efter två insläppta mål på 25 sekunder i den andra perioden. Lundqvist räddade de fem skott han fick på sig i slutet av den andra och tredje perioden.

NYR-NJD: Claesson överlistar Shesterkin

ÖVRIGA SVENSKA NOTISER FRÅN NATTEN:
* Buffalos Victor Olofsson och Marcus Johansson stod för förarbetet då Dominik Kahun gjorde Sabres enda mål i 1-4-förlusten mot Philadelphia Flyers. Olofsson står på 41 poäng (19+22) på 53 matcher den här säsongen och ligger fyra i poängligan för rookies. Johansson har gjort 29 poäng (9+20) på 59 matcher.
* Carolina-keepern Anton Forsberg tog sin första seger för säsongen då han motade 24 av 26 skott (0,923%) i sudden-segern borta mot New York Islanders. Det var Forsbergs tredje start för säsongen.
* Viktor Arvidsson noterades för en passningspoäng då Nashville Predators besegrade Dallas Stars för andra gången på tre dagar. Arvidsson har gjort 27 poäng (15+12) på 56 matcher.
*Då Los Angeles Kings slog Minnesota Wild med klara 7-3 hemma i Stapels Center stod Adrian Kempe och Jonas Brodin för varsin assist för respektive lag. Kempe la upp för Blake Lizotte då Kings tog ledningen med 2-1 i numerärt underläge. Det var Kempes 31:a poäng (11+20) på 67 matcher den här säsongen. Brodin backhand-skyfflade en hoppande puck mot mål i den tredje perioden och la upp för 3-4-reduceringen genom Luke Kunin. Brodin fortsätter att putsa på sin karriärbästa säsong och har nu gjort 28 poäng (2+26) på 68 matcher.