DAL-MIN: Eriksson Ek slår in ledningsmål i tredje

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värt att notera? I Svenskkollen tittar vi närmare på omgångens svenska insatser.
Hittills har han inte etablerat sig i NHL varken som en pålitlig målskytt eller de stora matchernas man. Men efter nattens triumf mot Dallas Stars kan Joel Eriksson Ek vara på god väg att göra både och.

23-åringen noterade nämligen sitt femte och sjätte mål för säsongen när Minnesota stod för en mäktig vändning mot Dallas borta i American Airlines Center. Efter att Stars gått ifrån till en 2-0-ledning, bland annat via en assistpoäng från John Klingberg, skred Eriksson Ek till verket. Först genom att, något turligt, reducera till 2-1 8:25 in på andra perioden när pucken gick in på hans skridsko. Sedan genom att, vid ställning 2-2, trycka in avgörande 3-2 med bara 27 sekunder kvar att spela av tredje perioden. Jonas Brodin skickade pucken mot mål, varpå Eriksson Ek fick syn på den och gick för en snabb rotation bakom mål innan Ben Bishop hunnit reagera.
- Jag såg att han (Bishop) var på fel stolpe så jag försökte bara gå runt målet så fort som möjligt, säger Eriksson Ek till NHL.com/sv.
De dubbla målen gör att Eriksson Ek kliver upp på 23 poäng (6+17) på 47 matcher.

DAL-MIN: Eriksson Ek skickar in reduceringen

• Han har växt och mognat, beskriver tränare Bruce Boudreau sin ännu unga adept. Förra året fick han mer ansvar ju längre säsongen gick. I år har han fortsatt inte bara få ansvar, utan har velat ha en större roll och axlat den.
    Segern mot divisionsrivalen Stars var Wilds tredje raka totalt och klubben parkerar nu endast två poäng utanför slutspelsplats i Western Conference. Till Stars är avståndet numera sju poäng.
    - Det här var otroligt viktiga poäng för oss, säger Eriksson Ek. Vi måste göra flera matcher som denna och fortsätta vinna. Det här var ett steg i rätt riktning.
    För såväl Brodin som Klingberg var assistpoängen deras 20:e för säsongen. Brodin står nu på 21 poäng (1+20) på 54 matcher medan Klingberg har 23 poäng (3+20) på 43 matcher.
    \\*
    ZIBANEJAD NÄRA ATT ORDNA VÄNDNING FÖR RANGERS
    Mika Zibanejad ryckte tag i New York Rangers nackskinn och var nära att bära laget hela vägen från underläge 0-3 mot Buffalo Sabres till vändning. Men gästerna kunde hålla undan och vinna, bland annat tack vare ett mål och en assist från forne Rangers-spelaren Jimmy Vesey.
    Det var med tre minuter kvar att spela av tredje perioden som Rangers (läs: Zibanejad) ryckte upp sig genom att göra 3-1. Riktigt spännande blev det sedan när Zibanejad och Kaapo Kakko spelade fram Chris Kreider till 3-2 i powerplay med 18:20 på klockan. Carter Hutton i Sabres mål fick jobba men kunde till sist, efter 37 räddningar, lämna matchen som vinnare tillsammans med sina lagkamrater i Buffalo.
    - Vi var bara ur synk, säger Zibanejad. Vi var inte nära varandra och hjälpte till. Vi spelade inte snabbt nog. När saker och ting går rätt väg för oss är det så vi spelar. Vi gjorde inte i närheten tillräckligt idag för att vinna matchen.

NYR-BUF: Zibanejad nätar på Panarins passning

JOHNSSON MÅLSKYTT, NYLANDER STRUKEN UR LAGUPPSTÄLLNINGEN
Toronto Maple Leafs fick dåliga nyheter kort innan matchstart mot Anaheim Ducks då det stod klart att William Nylander ej skulle komma till spel på grund av en ospecificerad sjukdom. Lagets tränare Sheldon Keefe klargjorde efter matchen att Nylander inte kommer resa med Toronto till Montreal, men att han fortfarande är aktuell för spel mot Canadiens på lördagen.
I Nylanders frånvaro klev en annan svensk, Andreas Johnsson, fram. Johnsson noterade sitt åttonde mål för säsongen när han gav Maple Leafs ledningen med 1-0 redan efter 4:36 i första perioden. Johnsson har därmed noterat 21 poäng (8+13) på 40 matcher.
Toronto vann till slut matchen med 5-4 på övertid efter att John Tavares avgjort.
\\*
VÄRT ATT NOTERA…
Gustav Nyquist noterade sin 23:e assist (och 35:e poäng) för säsongen när Columbus Blue Jackets besegrade Detroit Red Wings med 2-0. Endast Pierre-Luc Dubois med sina 42 poäng (17+25) har producerat mer för CBJ den här säsongen. Klubben saknar fortfarande Alex Wennberg som är uppsatt på skadelistan med en odefinierad skada på överkroppen.