TOR-EDM: Klefbom hittar rätt från blålinjen

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värde att notera? I Svenskkollen tar vi ett lite djupare grepp på omgångens svenska insatser.
Fyra matcher spelades i NHL under natten mot tisdag och de svenska poängen koncentrerades till två av dessa: Columbus Blue Jackets - Los Angeles Kings samt Toronto Maple Leafs - Edmonton Oilers.

Då Oilers besegrade Maple Leafs borta i Scotiabank Arena med 6-4 var det Oscar Klefbom som gav gästerna ledningen i matchen 7:51 in i den första perioden. Backkollegan Adam Larsson fångade upp returen av sitt eget avslut från vänstersidan och skickade upp den till blålinjen igen. Klefbom utnyttjade trafiken framför mål och skickade iväg en puck som Frederik Andersen i Leafs-buren inte kunde se överhuvudtaget. Målet var Klefboms femte för säsongen vilket gör att 26-åringen nu gjort 26 poäng på 45 matcher den här säsongen. Larssons assist var hans tredje poäng (0+3) på 23 matcher.
I förlorande Toronto gjorde Pierre Engvall ett mål och en assist. För Engvall har flytten från AHL, som kom i samband med att tidigare Marlies-coachen Sheldon Keefe tog över efter sparkade Mike Babcock, varit mycket lyckad. I lagets andrakedja med Kasperi Kapanen och Jason Spezza har Engvall hittat rätt vilket inneburit 12 poäng (7+5) på 22 matcher så här långt.
Nattens mål kom via skridskon då han omdirigerade ett skott från Justin Holl in bakom Mike Smith. Ett mål som innebar en reducering till 3-4 i slutet av den andra perioden. Dessförinnan hade han i början av mellanrundan serverat Spezza med en öppnande passning efter att Kapanen fört in pucken i zon.
- Det har fungerat bra i vår kedja så här långt, säger Engvall. Vi pratar mycket med varandra innan och under matcherna. "Kap" och jag är snabba på skridskorna vilket vi kunnat utnyttja. Också Spezza självklart har en stor del i att det gått så bra. Han har stor erfarenhet av att spela i den här ligan och vet vad han ska säga till oss. Han är en väldigt positiv kille och kommer hela tiden med tips.
NYQUIST OCH STENLUND NÄTADE DÅ WENNBERG FIRADE 400
I Columbus gjorde Gustav Nyquist ett mål och en assist då LA Kings besegrades i Staples Center med 4-2.
I mitten av den andra perioden drev 30-åringen i pucken på djupet och gjorde en frånvändning innan han hittade Nathan Gerbe som nöp till direkt från skottsektorn. I matchen sista minut fastställda han sedan slutresultatet i öppen bur då Kings jagade en kvittering. Med poängen går Nyquist upp på 30 poäng (10+20) på 43 matcher den här säsongen och delar ledningen med Pierre-Luc Dubois (14+16) i Columbus interna poängliga.
Alex Wennberg gjorde sin 400:e NHL-match, alla i Blue Jackets, och firade med att stå för passningen till Kevin Stenlunds 3-1-mål i den tredje perioden. Wennberg har den här säsongen gjort 15 poäng (2+13) på 42 matcher och totalt under sin tid i NHL har den 25-årige stockholmaren gjort 194 poäng (37+156).

LAK-CBJ: Stenlund överlistar Quick

23-årige Kevin Stenlund spelade sin 11:e match för säsongen och snärtade in sitt tredje mål (3+0) då han fick tid att åka in i anfallszon och trycka av ett snärtigt handledsskott som Jonathan Quick inte hann avstyra.