MTL-COL: Landeskog gör fint mål i återkomsten

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värde att notera? I Svenskkollen tar vi ett lite djupare grepp på omgångens svenska insatser.
Efter att ha missat 16 matcher med en underkroppsskada var Gabriel Landeskog tillbaka i uppställningen då Colorado Avalanche reste till Bell Centre i Montreal för mötet med Canadiens.

• Det är kul att vara tillbaka och det är alltid roligt att göra mål. Med tanke på hur heta grabbarna i laget har varit medan jag var borta var jag inte ens säker på att jag skulle få plats i laget, skrattar Landeskog efter matchen. Det kändes bra och jag tänker inte alls på skadan längre.
    Landeskog behövde 12:57 minuter på sig innan han skrev in sig i målprotokollet igen för första gången sedan den 19:e oktober. Colorado-kaptenen kom direkt från avbytarbåset då han snappade upp pucken i mittzon. Han accelererade in i Habs territorium och rundade elegant Jeff Petry samtidigt som han petade pucken under försvararens klubba. Med en snabb lyftning överlistade han därefter NHL-debuterande Cayden Primeau.
    Med segern har Avalanche fem segrar i bagaget inför lördagens match mot Boston Bruins.
    - Vi känner oss starka och vi börjar få igång allt fler spelare som varit skadade. Vi har under november visat att vi har många i laget som kan kliva fram och spela avgörande roller när det krävs och spelare blir skadade.
    I Colorado var också Andre Burakovsky tillbaka i spel efter att ha missat de tre senaste matcherna på grund av en överkroppsskada. Han spelade 12:38 i matchen, hade tre skott på mål och satt två minuter i utvisningsbåset.

TBL-MIN: Eriksson Ek nätar på Greenways passning

ERIKSSON-EK OCH RASK BAKOM WILDS SEGER, 100:E MÅLET FÖR HEDMAN
Joel Eriksson-Ek och Victor Rask bidrog med var sitt mål då Minnesota Wild besegrade Tampa Bay Lightning med 5-4.
Eriksson-Ek satte 1-1-pucken i mitten av den första perioden då han fick stå obevakad framför mål och nypa in passningen från Jordan Greenway för sitt andra mål för säsongen. 22-åringen har med det gjort elva poäng (2+9) på 26 framträdanden den här säsongen.
Rask gjorde sitt tredje mål för säsongen då han petade in en lös puck som låg vid sidan av Lightning-keepern Andrei Vasilevskiy. Rask har gjort sex poäng (3+3) på 19 matcher.

TBL-MIN Hedman gör ett fräsande powerplaymål

Wild-backen Jonas Brodin noterades för två assist i matchen och har med det gjort elva poäng (1+10) på 29 matcher i år.
I Tampa Bay Lightning gjorde Victor Hedman ett av målen. I slutet av den andra perioden klippte han in ett lågt skott i powerplay som innebar 3-3 i matchen. Fullträffen var Hedmans 100:e i karriären.
- Det är såklart häftigt att nå den milstolpen men såhär direkt efter förlusten är det svårt att känna någon större glädje, säger Hedman. Det betyder ändå mycket att få ha gjort alla målen i Lightnings tröja. Förhoppningsvis kan det bli mer mål i nästa match som hjälper laget till två poäng. Det är det viktigaste.
Hedman har den här säsongen gjort 24 poäng (6+18) på 24 matcher.
LEHNER MED 37 RÄDDNINGAR, 100:E NHL-POÄNGEN FÖR GUSTAFSSON
Robin Lehner plockade upp sin sjätte vinst för säsongen då Chicago Blackhawks besegrade Boston Bruins med 4-3 efter förlängning. Hawks 28-åriga burväktare startade sin 14:e match för säsongen och stoppade 37 av 40 skott, 0,925.
- Det var en skön vinst efter en lite motig period, säger Lehner efter vinsten som innebar att laget fick stopp på en tre matcher lång förlustsvit. Extra skönt är det att vi slår ligans bästa lag just nu på bortais.
Hawks Erik Gustafsson gjorde sin 100:e NHL-poäng (25+75 på 182 matcher) då han assisterade vid Ryan Stromes styrning som gav 2-0 i slutet av den första perioden. 27-årige Gustafsson har den här säsongen gjort tio poäng (3+7) på 27 matcher.

I Bruins stod Joakim Nordström för ett av målen. David Backes sköt ett inte allt för märkvärdigt skott på Lehner som dock släppte returen rakt i gapet på Nordström som nöp till direkt. Målet var hans tredje för säsongen och innebar 1-3 i den andra perioden. Det var Nordströms fjärde poäng (3+1) på 18 matcher den här säsongen.
BLÅGUL ASSISTFEST DÅ FLAMES SLOG SABRES
De svenska passningspoängen stod som spön i backen då Calgary Flames besegrade Buffalo Sabres med 4-3 hemma i Scotiabank Saddledome. Gästernas Victor Olofsson noterades för assist vid såväl 1-0 och 2-4 och är med det uppe i 24 poäng (11+13) på 29 matcher den här säsongen. Marcus Johansson stod för framspelningen vid Buffalos 3-4-reducering med 48 sekunder kvar av den tredje perioden. "Mojo" har med det gjort elva poäng (4+7) på 22 matcher i år.
Linus Ullmark vaktade kassen i Sabres. Han räddade 25 av 29 skott, 0,862 %.
I hemmalaget stod Mikael Backlund och Rasmus Andersson för förarbetet vid Flames 3-1-mål i den andra perioden. Backlund står i och med det på elva poäng (3+8) och Andersson har gjort nio poäng (2+7) på 30 matcher den här säsongen.

CAR-SJS: Sörensen nätar på Thorntons fina passning

"JUMBO" LA UPP FÖR SÖRENSENS FEMTE FÖR SÄSONGEN
Marcus Sörensen stod för ett av San Jose Sharks mål i bortaförlusten, 3-2 efter straffar, mot Carolina Hurricanes.
Sörensen och Kevin Labanc jobbade fram pucken till Joe Thornton som kyligt lockade till sig uppmärksamheten från målvakten Petr Mrazek innan han la tillbaka pucken till Sörensen som fick öppet mål. Målet var Sörensens femte för säsongen vilket tar säsongens totala poängskörd till nio poäng (5+4).

I Sharks slog även Erik Karlsson passningen till Logan Coutures 2-2-skott i den andra perioden. Han missade senare en av straffarna i avgörandet. Karlsson har gjort 22 poäng (3+19) på 29 matcher.
ÖVRIGA SVENSKA NOTISER FRÅN NATTEN:
* Oliver Ekman-Larsson och Carl Söderberg slog varsin målgivande passning då Colorado Avalanche besegrade Philadelphia Flyers med 3-1. OEL har gjort 11 poäng (2+9) på 30 matcher i år, Söderberg står på 16 poäng (8+8) på 30 efter 30 matcher.
* Mika Zibanejad noterades för en assist i då New York Rangers besegrade Columbus Blue Jackets med 3-2. Med ryggen in mot planen svepte han pucken mellan sina egna ben in framför mål till en ledig Brendan Lemieux som hittade rätt med ett lågt avslut. Zibanejad har gjort 16 poäng (6+10) på 14 matcher den här säsongen.