NSH-CGY: Lindholm sätter pucken via en back

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värt att notera? I Svenskkollen tar vi ett lite djupare grepp på omgångens svenska insatser.

Trots att bara två NHL-matcher spelades i under natten fanns det en hel del svenskar i hetluften.
Hela åtta i matchen stycken mellan Nashville Predators och Calgary Flames i Bridgestone Arena i Nashville, samt William Karlsson i Vegas Golden Knights match mot Montreal Canadiens hemma i T-Mobile Arena.
TVÅ MÅL I NUMERÄRT UNDERLÄGE AV JÄRNKROK, 100:E FÖR LINDHOLM
De svenska aktörerna på isen var rejält i stöten när Predators såg ut att gå mot en hemmaseger mot Flames. Predators ledde med 4-1 efter två spelade perioder och 5-4 med 39 sekunder kvar av tredje. Det blev dock Calgary och Matthew Tkachuk som skulle skratta bäst och sist efter sin kvittering sent i den tredje och segermål med två sekunder kvar av förlängningen.
På vägen dit hade också Elias Lindholm och Rasmus Andersson bidragit med varsin fullträff för att vända matchen.

NSH-CGY: Andersson hittar mål från cirkeln

• Jag tror att alla 24 killar inne i det här omklädningsrummet kommer att växa ordentligt efter den här segern, säger Rasmus Andersson till NHL.com/sv. Självförtroendet kommer att öka och det måste vi använda för att få till starkare starter framöver.
    Andersson gjorde 2-4-målet för Flames tidigt i den tredje perioden då han led ner från sin backplats och tog emot passningen från Johnny Gaudreau. Vid tekningspunkten i den högra cirkeln nöp han till med ett handledsskott som slank ur Pekka Rinnes plock och in i mål.
    Andersson står med det på tre poäng (2+1) på 15 spelade matcher den här säsongen.
    13:38 i perioden reducerade Elias Lindholm till 3-4 med sitt nionde mål för säsongen och 100:e i NHL-karriären. Lindholm sköt ur snäv vinkel och pucken styrdes i mål via en Nashville-back.
    Lindholm noterades också för en passningspoäng i samband med Tkachuks övertidsmål och står efter 15 spelade matcher på tolv poäng (9+3).
    Hemmalaget kopplade greppet i den andra perioden genom två mål av Calle Järnkrok, båda i spel i numerärt underläge.

NSH-CGY: Järnkroks andra mål i numerärt underläge

4:46 i mittronden snappade Austin Watson åt sig pucken och satte fart framåt i ett två mot ett-läge med Järnkrok. I anfallszon la han över pucken till Gävlesonen som sköt in pucken vid den första stolpen, över stöten på David Rittich.
Med 1:08 kvar av perioden hade Flames powerplay igen och åter igen Watson som la upp för Järnkrok. Vid egen blålinje kastade sig Watson fram och vallade pucken via sargen till en framstormande Järnkrok. Roman Josi satte högsta fart framåt och skapade ett nytt två mot ett-läge för Preds och svensken såg länge ut att överväga en passning, men valde istället att nita dit 4-1-pucken själv. Den här gången i det bortre krysset.
Varken de båda Järnkrok-målen, eller Watson sena ledningsmål räckte dock för Nashville som helt kom av sig efter halva matchen.
- Vi slutade spela i den andra perioden, summerar Järnkrok som gjort elva poäng (5+6) på 13 matcher. Och i den tredje slutade vi spela ännu mer.
Mattias Ekholm noterades för en målgivande passning i Nashville och står nu på åtta poäng (3+5) på 13 spelade matcher.
I Predators var forwarden Filip Forsberg tillbaka i spel efter att ha missat sex matcher med en underkroppsskada. Han hade fem skott på mål i matchen med 17:27 istid.
MÅL FÖR TREDJE MATCHEN I RAD FÖR WILLIAM KARLSSON
Vegas Golden Knights förlorade hemma i T-Mobile Arena mot Montreal Canadiens. Precis som i Nashville efter sen vändning och vinstmål till 5-4 på övertid av gästernas Max Domi.
Matchens enda blågula aktör var Vegas William Karlsson som skrev in sig i målprotokollet för fjärde gången den här säsongen då han, med ett rappt skott, satte 1-1-pucken i den första perioden.

VGK-MTL: William Karlsson sätter pucken i krysset

Jonathan Marchessault hårda passning tog på en Canadiens-back och hamnade på Karlssons klubba på högersida in offensiv zon. Svensken klippte till direkt och pucken satt stenhårt i det bortre krysset.
Karlsson, som nu gjort mål i tre raka matcher, står på tolv gjorda poäng (4+8) efter 14 spelade matcher den här säsongen.