CBJ-CHI: Gustafsson nätar med direktskott i PP

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värt att notera? I Svenskkollen tittar vi närmare på omgångens svenska insatser.
Chicago Blackhawks har inte haft den enklaste första halvan på säsongen 2019-20. De under 2010-talet trefaldiga Stanley Cup-mästarna har haft svårt att få alla lagdelar att klicka tillsammans, samtidigt. Målvaktsspelet har till mångt och mycket varit bra, men sällan fått tillräckligt med offensivt stöd för att vinna matcher. När målen väl kommit har brister i försvaret sett till att vinsterna trots allt lyst med sin frånvaro.

Inför nattens möte med Columbus Blue Jackets i Nationwide Arena hade Blackhawks matchraden 16-17-6 och var desperata efter poäng. Tur då att Erik Gustafsson, Robin Lehner och övriga tog sig samman nog att kunna hämta upp ett 0-2-underläge till vinst 3-2 på straffar.
- Columbus spelade riktigt bra idag, säger Lehner till NHL.com/sv. Att vi kunde hålla ställningarna och bara ligga under med 0-2 efter två perioder var viktigt. Vi pratade i pausen om att bara kriga på, vilket vi sedan också gjorde.
Totalt noterade Lehner 31 räddningar på 33 skott och var periodvis den enda anledningen till att gästerna kunde stävja Blue Jackets press. 7:33 in på tredje perioden kom så första målet för Chicago när Dylan Strome styrde in ett skott från Connor Murphy.

CBJ-CHI: Lehner sprattlar och petar bort pucken

Med 2:02 kvar att spela och med en man mer på isen slog Erik Gustafsson sedan till med kvitteringsmålet. Fullträffen var backens femte den här säsongen.
- Det spelar ingen roll hur lång tid det tar. Vi får in en puck och sedan kliver Gustafsson fram och gör det där viktiga kvitteringsmålet och vi får all energi, säger Lehner.
- Vi kan vinna matcher även när vi inte är på topp, fyller Gustafsson i.
Övertidsperioden resulterade inte i något mål - Blue Jackets hade dock en puck över linjen precis i slutskedet som senare dömdes bort - varpå straffläggning tog vid. Mål från förgrundsfigurerna Jonathan Toews och Patrick Kane säkrade extrapoängen för Chicago.
Efter matchen var Dylan Strome och Erik Gustafsson noga med att lyfta fram Lehners ledarskap.
- Robin är fantastisk, han är alltid positiv i omklädningsrummet, säger Gustafsson. Även när vi släppte andra målet och ligger under så var han noga med att hålla ihop oss. Han var en viktig del i att vi kunde komma tillbaka.
- Lehny är väldigt aktiv i kommunikationen, instämmer Strome. Han ser isen bra från sin position där bak och han har väldigt mycket hockeykunskap. Hans budskap till oss efter två perioder var att vi skapade chanser och att studsarna skulle komma om vi trodde på varandra.
Adam Boqvist var tillbaka i Blackhawks efter att ha missat en match med en skadad axel. Han spelade 20:19 och noterades för en tackling samt två täckta skott. Alexander Nylander (7:19) samt Alex Wennberg (16:33), Kevin Stenlund (14:29), Jakob Lilja (7:25) och Gabriel Carlsson (11:26) var övriga blågula att deltaga i matchen.
\\*
KLINGBERG INBLANDAD I SEN KVITTERING FÖR STARS
Det såg ljust ut för Oliver Ekman-Larsson, Carl Söderberg och deras Arizona Coyotes efter två perioder i hemmamatchen mot Dallas Stars. Mål från Taylor Hall och Conor Garland (assist Söderberg) såg till att laget gick in i tredje perioden i ledning 2-0. Det försprånget knaprades dock upp snabbt av gästerna som öste in fyra mål i slutperioden. John Klingberg noterade en assist - hans 14:e för säsongen - på Roope Hintz matchavgörande 3-2 med dryga fyra minuter kvar att spela, varpå Mattias Janmark fastställde slutresultatet i tom bur med sitt fjärde mål för säsongen.

CGY-VAN: Andersson får tag på returen

ANDERSSON MÅLSKYTT NÄR FLAMES FÖLL
Rasmus Andersson gjorde sitt tredje mål för säsongen när han reducerade till 1-3 för sitt Calgary Flames. Gästande Vancouver Canucks kunde dock hålla undan och vinna med 5-2. Elias Lindholm plockade upp en assist på Flames andra mål och Loui Eriksson noterades för sin första (!) assist den här säsongen på Tanner Pearsons 4-1-mål tidigt i tredje perioden.
\\*
VÄRT ATT NOTERA…
Joel Eriksson Ek gjorde sin 12:e assist för säsongen i Minnesota Wilds 3-1-förlust mot New York Islanders. Eriksson Ek har gjort totalt 15 poäng (3+12) på 33 matcher den här säsongen.
Linus Ullmark fanns mellan stolparna när Buffalo Sabres föll med 3-2 borta mot Boston Bruins. Ullmark räddade 19 av 22 skott.
… Victor Hedmans assist på Brayden Points matchvinnande 2-1-mål för Tampa Bay Lightning i segern över Detroit Red Wings var hans 28:e för säsongen. Totalt har Hedman noterat imponerande 37 poäng (9+28) på 35 matcher - ett poängsnitt (1,06) bland backar som endast överträffas av John Carlson (1,25).