DET-BUF: 41 räddningar och hållen nolla för Ullmark

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värt att notera? I Svenskkollen tar vi ett lite djupare grepp på omgångens svenska insatser.

Buffalo Sabres framfart i NHL fortsäter. Under natten besegrades Detroit Red Wings med 2-0 på bortaplan och det var två svenskar som tog huvudrollerna i segern.
I mål sattes Linus Ullmark på flera svåra prov men 24-åringen var fläckfri i sin insats och höll säsongens första, och karriärens tredje, nolla. Ullmark motade samtliga 41 skott han fick på sig och såg därmed till att två poäng följde med Sabres från Motown. 21 av räddningarna kom i den tredje perioden men redan efter drygt tre minuter av matchen, vid ställningen 0-0, stoppade Ullmark Vallteri Filppula på ett friläge:
- Så som matchen utvecklade sig var det en viktig räddning. Jag försökte bara vara framför honom och göra mig så stor som möjligt. Ibland räddar man de skotten, ibland blir det mål. Idag gick det min väg, sa Ullmark efteråt.
Framåt handlar inte allt, men en hel del, i Sabres om Victor Olofsson. Så även denna afton. Olofsson blev mållös men inte poänglös och han hade ett finger med i spelet på båda målen. Vid Jake McCabes 1-0-mål arbetade Olofsosn förtjänstfullt framför Jimmy Howard som inte såg pucken smita in bakom sig. Det var sedan Olofsson som, i powerplay, skickade en perfekt passning in till Sam Reinhart i slottet. Allt Reinhart behövde göra var att sätta till klubban och styra in pucken i mål.
Värt att notera är också att Marcus Johansson spelade sin 600:e NHL-match.
EKMAN-LARSSON BAKOM COYOTES VÄNDNING
Oliver Ekman-Larsson stod för sin andra flerpoängsmatch den här säsongen när han förde sitt lag till den femte segern på sex matcher. Coyotes skakade av sig förlusten mot New York Islanders senast och vände underläge 2-0 och 3-2 till seger. Med ungefär 20 sekunder kvar av den första perioden fick lagkapten Ekman-Larsson pucken i ett bra läge i vänster backposition men istället för att skjuta passade han kyligt till Nick Schmaltz som stod i ett bra läge i slottet och reduceringen var ett faktum, bara 77 sekunder efter att Devils gjort 2-0.

NJD-ARI: Ekman-Larsson hittar rätt med rappt skott

Efter att Coyotes hade kvitterat i inledningen av mittperioden återtog Devils ledningen i mitten av desamma. Men än en gång tog Ekman-Larsson fram musklerna, bar Coyotes på sina axlar och skickade in kvitteringen till 3-3 - 31 sekunder efter att man fallit bakom. Coyotes vann till slut med 5-3 sedan Barret Hayton och Clayton Keller nätat i slutperioden.
- Jag vet inte om det var särskilt fint men vi hittade ett sätt och kämpade hårt. Vissa kvällar blir det sådana matcher men bra lag hittar sätt att vinna. Jag känner att vi har ett bra lag. VI höll i och kämpade väldigt hårt, sa Ekman-Larsson efter matchen.
PETTERSSON MÅLSKYTT - BÄCKSTRÖM MATCHVINNARE
Elias Pettersson smög upp på måltjuvsvis och skickade in sitt tredje mål för året, vilket betydde 3-1 i matchen för Vancouver Canucks mot Washington Capitals. Gästande Caps kom dock tillbaka och vid full tid, och efter förlängning, var ställningen 5-5. Pettersson hängde även en vacker straff men det räckte inte. Matchvinnare blev istället Nicklas Bäckström som överlistade Jakob Markström på den avgörande straffen. Carl Hagelin stod för en assistpoäng.

VAN-WSH: Pettersson skickar upp pucken högt

NYLANDERS POÄNGSVIT UPPE I TRE
William Nylander assisterade Morgan Reilly till dennes matchvinnande 2-1-mål när Toronto Maple Leafs vann med 4-1 mot San Jose Sharks. Det var Nylanders femte assist och åttonde poäng för året. Svensken har nu gjort poäng i tre raka matcher (1+2).
KARLSSON MÅLSKYTT FÖR VEGAS
William Karlsson gjorde sitt andra mål för säsongen när han stänkte in ett direktskott lågt till höger om Colorado-målvakten Phillip Grubauer i slutet av den första perioden. Det var dock det enda glädjeämnet för både Karlsson och Vegas. Avs vann med klara 6-1.

Värt att notera…
…Erik Brännström spelade 13:40 minuter när Ottawa Senators föll med 2-4 mot New York Islanders.
Erik Karlsson spelade näst mest av alla i Sharks under natten - 24:42 minuter.