STL-NSH: Arvidsson förvaltar Granlunds passning

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värde att notera? I Svenskkollen tar vi ett lite djupare grepp på omgångens svenska insatser.
St. Louis Blues och Nashville Predators möttes i den första matchen av ett "back-to-back"-möte i Enterprise Center.

Där var det Viktor Arvidsson som gav Predators ledningen i matchen då han ur snäv vinkel tryckte upp pucken i nättaket via axeln på Jake Allen i Blues-målet. Målet, hans 13:e för säsongen, kom efter att han tagit emot ett par tuffa tacklingar nere i sarghörnet.
- Ett mål som kommer tack vare hans snabbhet och ihärdighet, säger coach John Hynes till NHL.com/sv om Arvidssons mål. Han är så aggressiv och envis i sin forecheck och det gav utdelning. Jag tycker han har en stigande formkurva efter en säsong med en hel del skador.
I matchen stötte Arvidsson åter på Blues-backen Robert Bortuzzo vars omilda behandling av svensken i mötet den 23:e november ledde till tre veckors ofrivillig vila på grund av en underkroppsskada och fyra matchers avstängning för St.Louis-backen. Arvidsson var på Bortuzzo ett antal gånger under matchen och det var under stundom irriterat på isen.
- Jag var skakad då och jag skakades upp lite idag också, säger Arvidsson efter matchen. Det blev lite bråk och mina lagkompisar stod upp fint för mig. Det känns bra att veta att vi håller varandra om ryggen i det här omklädningsrummet.
Med målet går Arvidsson upp på 23 poäng (13+10) på 45 matcher den här säsongen.
Även Filip Forsberg skrev in sig i poängprotokollet genom att stå för förarbetet vid Preds 2-0-mål av Matt Duchene. Forsberg har gjort 39 poäng på (18+21) på 51 matcher.
Alexander Steen bokfördes för Blues 3-3-mål. Ett mål som länge tillskrev Jordan Kyrou som lyfte pucken mot mål. Efter närmare granskning visade det sig att pucken gick via Steen och vidare in i nätmaskorna. Det tar Steen upp till 16 poäng (6+10) på 42 matcher.

STL-NSH: Steen får mål efter slarv

Imorgon stöter Blues och Preds på varandra igen. Då i Bridgestone Arena i Nashville.
LILJEGRENS FÖRSTA NHL-POÄNG, NYLANDER MÅLSKYTT
William Nylander gjorde ett av målen då Toronto Maple Leafs vann "Battle of Ontario" mot Ottawa Senators med 4-2. Nylander satte 3-0-pucken 11:48 in i den andra perioden då han ändrade riktning på John Tavares avslut med klubbskaftet. Målet var Nylanders 26 fullträff för säsongen och 51:a poäng (26+25).
I Maple Leafs noterades Timothy Liljegren för sin första NHL-poäng då han plockade upp en assist vid 2-0-målet av Jake Muzzin.
- Jag ser en kille som spelar med en stor portion självförtroende, säger Toronto-coachen Sheldon Keefe om Liljegren, som gjorde sin sjätte NHL-match i karriären. Jag känner hur (assisterande tränaren) Dave Hakstol blir allt mer trygg i att sätta in honom på isen.
Marcus Högberg startade matchen i mål för Ottawa, han byttes dock ut efter Nylanders 3-0-mål.
NYLANDER OCH LINDHOLM TVÅMÅLSSKYTTAR I MÅLKALAS
Blackhawks Alexander Nylander och Flames Elias Lindholm gjorde två mål var då Chicago vann ett stort målkalas i Calgary med 8-4.
Alex Nylanders slog till med två mål i den andra perioden då han först satte 4-2 i fritt läge med David Rittich. Nylander bröt en passning i Flames-zonen och fintade elegant bort Rittich. I slutet av perioden nöp han till direkt på en passning i framför mål och överlistade inbytte Cam Talbot på stöt-sidan. Nylander har nu gjort åtta mål och 19 poäng på 53 matcher den här säsongen.

CGY-CHI: Nylander prickar Talbots hörn

Lindholm svarade för två reduceringar för Calgary. Först gjorde han 3-4 i den andra perioden efter en rörig situation framför Robin Lehner i Hawks-kassen, därefter nöp han till i powerplay och satte 4-6 i den tredje perioden. Lindholm förlängde i och med det sin poängsvit till tio raka matcher då han gjort tolv poäng (7+5). Lehner gjorde 39 räddningar i matchen för Blackhawks.
JANMARK INLEDDE STARS VÄNDNING
Mattias Janmarks startade Dallas upphämtning då Stars kom tillbaka från ett 0-3-underläge för att vinna med 4-3 i förlängning. Den 27-årige Stockholmaren satte sitt sjätte mål för säsongen i mitten av den andra perioden efter att Joe Pavelski brutit ett misslyckat uppspel i Canadiens-zonen och lagt upp för en fri Janmark vid bortre stolpen. Med målet går Janmark upp på 20 poäng (6+14) på 51 matcher den här säsongen. John Klingberg slog två målgivande passningar i Stars vilket innebär att den 27-åride göteborgaren den här säsongens 47 framträdanden står på 26 poäng (3+23).
ADAM LARSSON SATTE FÖRSTA FÖR ÅRET
Adam Larsson satte sitt första mål för säsongen då han 15:14 in i den andra perioden i bortamötet med Florida Panthers satte 1-0 för Edmonton Oilers. Larsson, som innan matchen noterats för fyra assist på 35 matcher, gjorde sitt första mål på 59 matcher då han klippte till från blå. Skottet smet in ovanför plockhandsken på Sam Montembeault i Panthers-kassen. Oilers vann matchen med 4-1.

FLA-EDM: Larsson skjuter genom trafiken från blå

GOODROW BJÖD KARLSSON PÅ MÅL I ÖPPEN BUR
Melker Karlsson blev målskytt för andra matchen i rad då hans San Jose Sharks besegrade Minnesota Wild med 2-0 på bortaplan. Karlsson nätade i matchens slutskede då Wild plockat målvakten i jakten på en kvittering och har nu gjort 10 poäng (5+5) på 54 matcher den här säsongen. Målet var en gåva från Barclay Goodrow som osjälviskt la över pucken till Karlsson då de båda skrinnade mot det öppna målet.
HAGELINS FEMTE FÖR SÄSONGEN
Carl Hagelin gjorde Washington Capitals mål i 1-3-förlusten borta mot Arizona Coyotes. Hagelin höll sig framme på i röran runt Coyotes-målet efter det att Richard Panik brutit sig in på kassen. Plötsligt låg pucken vid svenskens klubb-blad och han kunde enkelt raka in sitt femte mål för säsongen. Med målet har Hagelin nu gjort 18 poäng på 47 matcher den här säsongen.

ARI-WSH: Hagelin städar upp framför mål och kvitterar

ÖVRIGA SVENSKA NOTERINGAR FRÅN NATTEN...
... Victor Hedman adderade två nya assist till sin poängskörd då Tampa Bay Lightning besegrade Philadelphia Flyers med hemma i Amalie Arena.
Passningspoängen var backstjärnans 40:e för säsongen och den 49:e poängen (9+40) på 57 spelade matcher.
... San Jose Sharks gjorde sin första match utan Erik Karlsson efter gårdagens besked om att backstjärnan missar resten av säsongen på grund av en bruten tumme som behöver opereras. Sharks räknar med att Karlsson är tillbaka till training camp inför nästa säsong.
... I den målrika matchen mellan Chicago och Calgary noterades Flames Oliver Kylington för två målgivande passningar. Det tar honom upp på sju poäng (2+5) på 45 matcher den här säsongen. I Blackhawks slog Erik Gustafsson sin 20:e assist för säsongen. Han har totalt gjort 26 poäng på 57 matcher.