VAN-CHI: Markström nollar Blackhawks

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värde att notera? I Svenskkollen tar vi ett lite djupare grepp på omgångens svenska insatser.

Tre matcher spelades i NHL under onsdagen och störst svensk-fokus riktades givetvis mot Rogers Arena i Vancouver där Henrik och Daniel Sedin hedrades för sina insatser i Canucks och fick sina tröjnummer pensionerade.
Därefter väntade match mot gästande Chicago Blackhawks som behövde en seger för att haka på i kampen om en wild card-plats i Western Conference.
I Canucks bur gjorde Jacob Markström sin femte raka start och fortsatte visa att han är i storform. 30-åringen från Gävle utsågs till matchens första stjärna då han höll sin andra nolla för säsongen och den femte i karriären.
- Grabbarna gjorde det bra och rensade bort mycket returer framför mål och spelade uppoffrande, säger Markström till NHL.com/sv efter matchen. Det var såklart extra speciellt att få vinna den här matchen med Henrik och Daniel på läktaren.
Under de två första perioderna stoppade han 33 skott och såg till att hålla sitt lag i ledningen och i den tredje perioden stoppade han ytterligare 16 skott för totalt 49 räddningar i matchen, vilket är tangerat karriärbästa.
Han blev också den förste Canucks-keepern att noteras för mer än en hållen nolla på en säsong efter mer än 40 räddningar.
Publiken skanderade "Marky-Marky" när han gled in på isen då han utsågs till matchens bästa spelare.
- Det har fungerat bra den sista tiden, säger Markström. Men det går upp och ner under en säsong. För ett tag sedan förlorade vi ett antal matcher i rad då jag kände att jag inte kom upp i den standad som jag behövde spela på. Nu har jag hittat rätt och vi tar en viktig vinst. Det spelar egentligen ingen roll hur man gör det den här tiden på året bara vi tar poängen.
LINDHOLM, BACKLUND NÄTADE DÅ FLAMES FÖLL MOT KINGS
Mikael Backlund öppnade målskyttet i matchen mellan Flames och Kings då han gav Calgary ledningen i den andra perioden. Kings-keepern Cal Petersen missbedömde en puck bakom mål vilket gjorde det möjligt för Matthew Tkachuk att hitta in med en passning till Backlund som kunde trycka in sitt åttonde mål och 29:e poäng för säsongen. Backlund har med målet gjort sex poäng på de fyra senaste matcherna (2+4).

LAK-CGY: Backlund nätar för Flames

Kings ryckte därefter åt sig ledningen i matchen innan Elias Lindholm kunde reducera till 2-3 och 3-4 i den tredje perioden. Det var Lindholm 23.e och 24:e mål för säsongen vilket tar honom till 45 poäng för säsongen.

LAK-CGY: Lindholm sist på pucken

Flames-backen Rasmus Andersson noterades för en passningspoäng vid det andra Lindholm-målet och har nu gjort 17 poäng (4+12) på 58 matcher den här säsongen.
I Kings la Adrian Kempe upp för lagets 4-2-mål av Jeff Carter. Assisten var Kempes 14 för säsongen och totalt 24:e poäng.