TOR-ARI: Söderberg noterar NHL-mål #100

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värt att notera? I Svenskkollen tittar vi närmare på omgångens svenska insatser.

Fokus i hockeyvärlden har de senaste dagarna riktats mot Alex Ovechkin och hans jakt på den mäktiga milstolpen 700 mål i NHL. Så många fullträffar kommer Carl Söderberg aldrig nå. Men under tisdagsnattens möte mellan Arizona Coyotes och Toronto Maple Leafs nådde den rutinerade svensken en egen milstolpe.
En han säkerligen lär sätta värde på när NHL-karriären är över: 100 mål i NHL.
Det var 19:13 in på andra perioden som Söderberg placerade sig i slottet, nära mål, och fick in pucken bakom Jack Campbell i Maple Leafs-kassen. Målet var 34-åringens 14:e för säsongen och 30:e poäng totalt.
Sett över hela NHL-karriären har Carl Söderberg noterat 275 poäng (100+175) på 541 matcher. Han kom till NHL mot slutet av säsongen 2012-13 och har hunnit representera Boston Bruins (tre säsonger), Colorado Avalanche (fyra säsonger) och nu Coyotes.
I matchen mot Maple Leafs blev det dock förlust, 3-2 på övertid, för Söderberg och hans mannar. Oliver Ekman-Larsson noterade en assist på Coyotes 1-0-mål 1:04 in på första perioden. Målskytten Christian Dvorak anser att Coyotes är på rätt väg, men att det inte betyder lika mycket som poäng.
- Jag tycker vi spelade en helt okej match till stor del, säger Dvorak till NHL.com/sv. Det hade varit fint att få med sig en extra poäng. Jag tycker vi spelar bättre nu de senaste två matcherna än vad vi gjort tidigare vilket är ett positivt tecken, men moraliska segrar räcker inte långt den här tiden på året.
\\*
BOQVIST I FINT SAMARBETE MED KANE - MEN BLACKHAWKS FÖLL TUNGT
Från en som firade sitt 100:e mål till en som glatt firade sitt fjärde i karriären - Adam Boqvist blev målskytt för fjärde gången under sin blott 30 matcher långa NHL-karriär. Målet tillkom tidigt i andra perioden i matchen mellan Chicago Blackhawks och Edmonton Oilers och innebar vid tillfället 3-2 för Blackhawks. Boqvist kom loss i ett två mot ett-läge tillsammans med Patrick Kane och satte högsta fart upp längs isen. Flitigt uppvaktad av backcheckande Oilers-spelare fick Kane iväg en briljant backhandpassning som Boqvist bara hade att skicka upp i närmsta kryss.

EDM-CHI: Kane med läcker framspelning till Boqvist

Boqvist har nu noterat åtta poäng (4+4) på NHL-karriärens första 30 matcher.
Oilers kunde dock vända och vinna med 5-3 i sin första match utan skadade superstjärnan Connor McDavid. Robin Lehner stod i mål för Blackhawks och räddade 26 av 30 skott (sista målet gjordes i tom bur).
- Det här var en jobbig förlust, säger Lehner till NHL.com/sv. De var bra i första perioden och fick bra chanser. Det kändes som alla mål jag släppte in var på bra chanser eller returer på nära håll. Klart jag vill kunna suga åt mig puckarna lite bättre, men målen de gjorde var på bra chanser.

ERIKSSON EK FORTSATT FORMSTARK - KARLSSON TILLBAKA I SPEL
Joel Eriksson Ek fortsätter etablera sig som en poängmakare på NHL-nivån. Mot Vegas Golden Knights gjorde Minnesota Wild-forwarden sitt sjunde mål för säsongen, men tredje de senaste tre matcherna. Målet innebar 1-0 för Wild och kom faktiskt att bli matchvinnande då matchen slutade 4-0 till Wild. Eriksson Ek fortsätter notera karriärsbästa för varje ny poäng och står nu på 24 poäng (7+17) på 49 matcher.
I Golden Knights var William Karlsson tillbaka efter en åtta matcher lång skadeperiod. Forwarden spelade 16:15, sköt tre skott och stod för två tacklingar.
Jonas Brodin noterade en assist för Wild - hans 21:a (och 22:a poäng) för säsongen.

MIN-VGK: Eriksson Ek målskytt i PP

DAHLIN SPELADE FRAM HET JOHANSSON - TANGERADE HAMPTON
Marcus Johansson hade en bra dag på jobbet för Buffalo Sabres. Först spelade han fram Conor Sheary till Sabres 1-1-kvittering i matchen mot Detroit Red Wings. Sedan satte han själv 2-2 mot slutet av andra perioden. Målet var en riktig delikatess där Rasmus Dahlin drev puck till höger i anfallszon, droppade den vid tekningscirkeln varpå Johansson plockade upp den och pricksköt in kvitteringen. Johansson står nu på 24 poäng (7+17) under årets säsong.
Dahlins assist var hans 76:e poäng totalt i NHL. Därmed tangerar han Rick Hampton för tredje mest poäng av en tonårig back i NHL genom tiderna.
I tredje perioden gjorde Sabres 3-2 och inkasserade därmed sköna två poäng.

BUF-DET: Dahlin droppar, Johansson skjuter

\\*
VÄRT ATT NOTERA…
Gabriel Landeskog blev målskytt för Colorado Avalanche i lagets 3-0-seger mot Ottawa Senators. Målet sköts i tom bur och var Landeskogs 15:e fullträff för säsongen. Andre Burakovsky noterade en assist för Avalanche. Marcus Högberg stod i mål för Senators och räddade 33 av 36 skott.
… Robert Hägg gjorde sitt andra mål för säsongen när Philadelphia Flyers föll med 5-3 borta mot New York Islanders. Backen drev mot mål och tryckte in 2-2 på en retur.
Mika Zibanejad satte 4-0 för New York Rangers i lagets 4-1-seger borta mot Winnipeg Jets. Målet var Zibanejads 23:e för säsongen. Det blev även en assist för forwarden - en framspelning som tog honom upp på 200 i NHL-karriären.