MTL-NSH: Josi hittar Forsberg

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värt att notera? I Svenskkollen tittar vi närmare på omgångens svenska insatser.

Över nattens totalt åtta NHL-matcher bjöds vi på nio svenskmål, fördelat på åtta olika målskyttar. Den enda att slå till två gånger om? Filip Forsberg.
Nashville Predators-svensken gjorde såväl 3-0 som 4-0 när laget vann sin tredje match i rad; en 4-2-seger borta mot Montreal Canadiens.
Med sin första fullträff för kvällen nådde han dessutom 20-målsgränsen för sjätte säsongen i rad. Forsberg, som dessutom noterade en assist i matchen på Ryan Johansens 1-0-mål, har nu stått för 48 poäng (21+27) på 63 matcher under årets säsong.

MTL-NSH: Forsberg gör 3-0 för Predators

Kvällen blev extra speciell för Forsberg som tangerade en av kvällens motståndare, forne lagkamraten backen Shea Weber (numera Montreal), för näst mest mål i klubbens historia: 166. Forsberg och Weber spelade tillsammans mellan 2012-13 och 2015-16.
- Det blev lite extra speciellt att göra det i en match mot honom, säger Forsberg till NHL.com/sv. Han var alltid en av de killarna man såg upp till som nykomling i Nashville och man försökte alltid ta till sig och lyssna på hans råd.
Forsberg var dock inte ensam blågul om att göra ett avtryck på matchen.
Dessförinnan hade nämligen Calle Järnkrok stått för sitt 15:e mål för säsongen och gjort 2-0 för Predators. Och innan kvällen var slut skulle Canadiens 24-årige rookie Lukas Vejdemo reducera till 4-2 och därmed göra karriärens första mål i National Hockey League.
Men Predators stod till sist som vinnare och kunde inkassera två blytunga poäng. Laget klättrade därmed upp på delad wildcard-plats i Western Conference.
- Vi kommer behöva varje poäng vi kan få med hur bra alla runt omkring oss spelar, säger Forsberg. Andra perioden var riktigt bra för oss ikväll. Första också. Vi fick inte samma utdelning i första men vi krigade på.
\\*

ZIBANEJAD NÅDDE MILSTOLPEN 40 MÅL
Forsberg i all ära, men Sveriges bästa och för närvarande hetaste målskytt heter Mika Zibanejad - och han var i farten igen när New York Rangers kämpade ner Dallas Stars på bortaplan till tonerna av en 4-2-seger.

DAL-NYR: Zibanejad når 40 mål

26-åringen stod för 2-0-målet i första perioden när han, påpassligt framspelad av Brendan Lemieux, överlistade Ben Bishop i Stars-målet. Därmed gjorde han sitt 40:e mål för säsongen - en milstolpe han aldrig tidigare nått i karriären. Ingen svensk har gjort fler mål den här säsongen. Zibanejad stod även för en assist, hans 34:e för säsongen, när han spelade fram rookieforwarden Kaapo Kakko till 4-0 i andra perioden. Totalt har Zibanejad gjort 74 poäng (40+34) på 56 matcher. Med det är han bäst bland svenskarna i ligan.

NYLANDER MÅLSKYTT NÄR MAPLE LEAFS TOG MERITERANDE SEGER
William Nylander smällde dit sitt 31:a mål för säsongen när Toronto Maple Leafs besegrade Tampa Bay Lightning hemma i Scotiabank Arena. Nylanders fullträff innebar 1-0 för Maple Leafs 12:42 in på första perioden och tillkom i powerplay.

TOR-TBL: Nylander trycker in retur

23-åringen har nu gjort nio mål i numerärt överläge den här säsongen vilket tangerar hans bästa notering i spelformen från säsongen 2016-17.

SILFVERBERG, RAKELL FORTSÄTTER SITT SAMSPEL
Jakob Silfverberg och Rickard Rakell har visat god form för Anaheim Ducks på senare tid - ofta i samarbete med varandra.
I nattens 5-2-seger mot Ottawa Senators var svenskduon återigen på spelhumör. Silfverberg öppnade målskyttet redan 2:02 in på första perioden när han, i numerärt överläge, satte dit sitt 21:a mål för säsongen. Framspelningarna blev en helsvensk affär där delvis Rakell, delvis Christian Djoos, plockade upp passningspoäng. Efter att Nicolas Deslauriers sedan stått för ett naturligt hattrick i första perioden var matchen, vid ställning 4-0, i princip avgjord. Rickard Rakell passade dock på att smälla dit sitt 15:e mål för säsongen i andra perioden när han noterade Ducks 5-1-mål.

ANA-OTT: Rakell skjuter, Silfverberg styr

Totalt har Rakell stått för 42 poäng (15+27) på 64 matcher den här säsongen. Samma siffror för Silfverberg är 39 poäng (21+18) på 65 matcher.
\\*
VÄRT ATT NOTERA…
Christoffer Ehn gjorde sitt andra mål för säsongen för Detroit Red Wings när laget föll hemma mot Carolina Hurricanes med 5-2.
… Marcus Högberg fanns mellan stolparna när Senators föll med 5-2 mot Ducks. Han räddade 10 av 15 skott.