Steen Primary

Svenskarna i NHL blir fler och fler - men hur går det egentligen för dem? I svenskkollen kikar vi varje morgon närmare på de blågulas insatser från nattens NHL-omgång.

Han har fört en anonym tillvaro under delar av säsongen, men i natt var Alexander Steen åter i fokus när han hjälpte sitt St. Louis Blues vinna mot Philadelphia Flyers och skapa en riktig rysare i racet om Central Division-titeln.

STL-PHI: Steen och Sundqvist i samarbete

Blues besegrade Flyers med 7-3 hemma i Enterprise Center och tog därmed sin sjunde vinst de senaste tio matcherna - ett tempo som fört dem upp hack i häl bakom Nashville Predators och Winnipeg Jets i toppen av Central.
Blues inledde i ett rasande temp och bjöd på tre mål innan matchen hunnit bli sex minuter gammal. Det tredje av dessa tillkom i numerärt underläge och var signerat Alexander Steen. Blågule lagkamraten Oskar Sundqvist startade en kontring upp längs högerkanten och kunde sedan servera Steen öppet mål i ett två mot ett-läge. Dessförinnan hade Steen plockat upp en assist på Blues 1-0-mål.
Steen stod även för matchens sista mål då han 10:34 in på den tredje perioden gjorde 7-3 för Blues. Oskar Lindblom stod för ett tröstmål för sitt Flyers.
- Vi gjorde en del misstag och släppte in en del mål, men vi ordnade upp det hela, säger Steen till NHL.com/sv.
De tre poängen gör att Steens total den här säsongen stiger till 27 poäng (10+17) på 64 matcher. I och med Blues seger ser toppen av Central Division ut enligt följande:
1. Nashville Predators, 98 poäng på 81 matcher
2. Winnipeg Jets, 97 poäng på 81 matcher
3. St. Louis Blues, 97 poäng på 81 matcher.
Upplagt för dramatik i grundseriens slutomgång natten mot söndag, med andra ord.
\\*
ÖVRIGA BLÅGULA RUBRIKER
Söderberg nätade när Avalanche säkrade slutspel
Det mesta var upplagt för dramatik när Colorado Avalanche behövde en poäng för att säkra slutspel hemma mot Winnipeg Jets. Som om inte förutsättningarna vore nog såg Avalanche till att göra det än mer spännande genom att hamna i 2-0-underläge - samtidigt som i tabellen jagande Arizona Coyotes såg ut att gå mot en överlägsen seger i sin match.

COL-WPG: Söderberg utjämnar med styrning

Men sedan kom reduceringen från Tyson Barrie i andra perioden och ett hopp tändes. I slutperioden gjorde sedan Colorado allt och lite för att kvittera. Med 10:35 på matchklockan slank till sist puckuslingen in. Målskytt? Carl Söderberg - hans 23:e fullträff denna säsong.
- Jag var väldigt glad att se den pucken gå in, säger Söderberg. Vi spelade bra hockey. När vi fick in det målet så kändes det som att vi var hemma. Men vi måste sluta hamna i underlägen, det kommer bli svårt att komma tillbaka från i slutspelet.
Just det, ja. Slutspelet. 2-2-resultatet stod sig nämligen över 60 minuter och Avalanche kunde fira att slutspelsplatsen var säkrad. Som grädden på moset passade man sedan på att vinna med 3-2 efter att Nathan MacKinnon serverat Erik Johnson på övertid.
Sörensen, Nyquist nätade för formsökande Sharks
San Jose Sharks har sett något vilset ut de senaste veckorna, men i natt var laget åter tillbaka i vinstkolumnen. Segern - blott deras andra de senaste elva matcherna - satt långt inne, men kunde bärgas tack vare två av lagets svenska representanter. Marcus Sörensen sköt hajarnas första mål, hans 17:e för säsongen, medan Gustav Nyquist slog till med matchavgörande 3-2 i slutet av andra perioden.

EDM-SJS: Nyquist styr in Burns skott

Olofssons succéstart fortsätter
Victor Olofsson har fått en flygande start på NHL-karriären. Efter att ha dominerat i AHL i princip hela säsongen fick Olofsson chansen att visa vad han kunde under säsongsavslutningen för ett redan avhängt Buffalo Sabres. Och som han har tagit den. Ett mål och en assist blev det för 23-åringen i nattens 5-2-seger mot Ottawa Senators. Olofsson har nu gjort fyra poäng (två mål, två assist) på fem matcher sedan han kom in i truppen. Olofssons mål assisterades av forne Frölunda-lagkamraten Rasmus Dahlin.

BUF-OTT: Olofsson drar till med tungt skott i PP